Dijeta Dijetni savjeti 06. travnja 2017.

Kraljica svih dijeta: Evo zašto je DASH dijeta najbolja dijeta već 6 godina

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

DASH model prehrane je prvobitno namijenjen osobama koje pate od visokog krvnog tlaka, ali kako se pokazala uspješna i u skidanju suvišnih kilograma koji obično prate povišen krvni tlak, danas je poznata i u svijetu mršavljenja.

S nutricionističkog stajališta, DASH dijeta je vrlo kvalitetna i osigurava sve potrebne nutrijente, stoga i ne čudi da iz godine u godinu zauzima sam tron kraljice među dijetama.

Ideja vodilja ove dijete je ograničiti unos masnoća, posebice zasićenih masnih kiselina te soli, što se postiže na način da se iz jelovnika izbacuju masno meso i masni proizvodi ( poput mlijeka i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti), a ograniči unos mesa peradi i plodova mora na 3 porcije tjedno.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dash dijeta u praksi

Svakodnevni jelovnik temelji se na žitaricama i mahunarkama, a veliki je naglasak i na svježem voću i povrću, kojeg bi trebalo unijeti 8 do 10 porcija. Mogu se konzumirati i kompoti bez dodanog šećera te suho voće, poput šljiva, marelica i smokava.

Tri su glavna obroka tijekom dana, a međuobroci se preporučuju za vrijeme kada se pojavi jak osjećaj gladi te kako bi se izbjeglo prejedanje koje obično nastupa nakon jake gladi.

Cjelovite žitarice imaju prednost nad rafiniranim, pa integralna, riža, tjestenina i kruh od integralnog brašna zauzimaju glavno mjesto. Preporučljivo je u jelovnik uključiti i ostale žitarice, poput ječma, prosa i zobi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mahunarke, žitarice i povrće bogati su dijetalnim vlaknima koji pomažu proces probave, reguliraju smanjenje povišenog kolesterola i pridonose procesu mršavljenja.

DASH dijeta - detaljan vodič

Mišljenje nutricionista

Problem pretilosti je kod velikog broja osoba uzrokovao i druge znanstvene probleme, poput povišenog krvnog tlaka i masnoće u krvi. DASH dijeta, osim što pomaže reguliranje tih problema, omogućava strukturirano i postepeno mršavljenje u skladu s preporukama nutricionizma.

Dijeta preporučuje konzumiranje različitih namirnica, kvalitetnih izvora proteina, visok unos voća i povrća te je sa nutricionističkog stajališta visoko kvalitetna i osigurava sve nutrijente koje organizam treba.

Dijetom se optimalnom brzinom i u skladu s preporukama tjedno gubi do 0,5 kilograma.

Dijete koje nutricionisti vole

Nije za nestrpljive

Dijeta | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Na dijeti se najčešće događa da putem odustanemo ili se izgubljeni kilogrami vrlo brzo vrate.

Dijeta ne daje instant rezultate u gubitku kilograma što bi za nestrpljive konzumente moglo predstavljati određenu zapreku.

Primjer jelovnika

Doručak: žitne pahuljice bez dodanog šećera sa obranim mlijekom i svježim nasjeckanim voćem

Međuobrok: orasi (5 komada)

Ručak: varivo od graha (s mrkvom i lukom, bez zaprške), na naglo pečena pureća prsa, s minimalnim dodatkom soli

Međuobrok: voće po želji

Večera: svježi kravlji sir s vlascem, kriška kruha, salata od rajčice, s minimalnim dodatkom soli

Za nealkoholnu masnu jetru kriv je šećer

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.