Dijeta 05. ožujka 2013.

Dijete koje će obilježiti 2013.

Dijeteu13
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svake godine U.S. News&World Report napravi reviziju dijeta pa je tako i treću godinu za redom objavio listu najboljih dijeta među njih 29. Apsolutni pobjednik je DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) kojoj je glavni cilj prevencija povišenog krvnog tlaka. A ovogodišnji novitet je kategorija dijeta na biljnoj bazi, među kojima je i fleksiterijanska dijeta

Nove dijete iz godine u godinu dolaze i odlaze te nas zaluđuju s idejama o postizanju te toliko nedostižne vitke linije. Jedni govore jedite što želite, drugi obećavaju gubitak kilograma preko noći, ali u stvarnosti mršavljenje je težak proces i većina dijeta ne funkcionira, a poneke čak mogu narušiti zdravlje.

Biljne dijete za budućnost

Nakon DASH dijete slijedi TLC dijeta (Therapeutic Lifestyle Changes ili u prijevodu Terapijske promjene načina života) – koja se odlikuje bogatstvom vlakana i niskim udjelom masti. Na treće mjesto su zasjele: Dijeta klinike Mayo, mediteranska i Weight Watchers. Osim najboljih dijeta općenito, stručni tim od 22 člana je birao najbolje dijete u različitim kategorijama: dijete koje je lako slijediti, dijete koje su dobre za mršavljenje, one koje čuvaju zdravlje srca ili sprečavaju te pomažu u liječenju dijabetesa, najzdravije dijete i najbolje dijete na biljnoj bazi.

Kategorija dijeta na biljnoj bazi je ovogodišnji novitet, a ocijenjene su i četiri nove dijete, dok su ostale dijete kao i prijašnjih godina opet prošle strog nadzor u smislu pregleda stručne literature i ostalih informacija dostupnih o njima. Imperativ za budućnost su dijete na biljnoj bazi koje će smanjiti rizik od najčešćih kroničnih bolesti današnjice, a izdvojili smo 4 dijete na biljnoj bazi koje su ove godine uvrštene u veliki pregled dijeta U.S. News&World Report-a.

Fleksiterijanska dijeta

Fleksiterijanstvo je izvedenica dvije riječi: fleksibilno i vegetarijanstvo. Termin je nastao prije više od deset godina, a prije tri godine objavljena je i knjiga pod nazivom 'Fleksiterijanska dijeta: pretežito vegetarijanski način gubitka suvišnih kilograma, poboljšanja zdravlja, prevencije bolesti i produljenja života', koju je objavila dijetetičarka Dawn Jackson Blatner. Autorica tvrdi kako se nije nužno u potpunosti odreći mesa kako bi uživali u zdravstvenim blagodatima vegetarijanstva. Stoga je fleksiterijanac osoba koja se pretežno pridržava vegetarijanske prehrane, ali povremeno pojede komad mesa. 

Prema nekim istraživanjima, fleksiterijanci teže 15 posto manje od svejeda, imaju nižu stopu bolesti srca, dijabetesa i karcinoma, te prosječno žive 3,5 godina duže. Fleksiterijanci trebaju svojoj prehrani dodati neke nove namirnice tzv. "novo meso" poput tofua, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, jaja kao i raznoliko voće i povrće te cjelovite žitarice. Preporučeni dnevni kalorijski unos kreće se oko 1500 kalorija što omogućuje postupno i zdravo mršavljenje uz dugoročno usvajanje takvog načina prehrane. Na popisu najboljih dijeta fleksiterijanska dijeta se našla na 4. mjestu.

Protuupalna dijeta

Protuupalnu dijetu potpisuje dr. Andrew Weil ugledni američki liječnik s Harvarda i pionir integrativne medicine. Kreirana je u svrhu postizanja optimalnog mentalnog i tjelesnog zdravlja, uz potencijal za prevenciju bolesti. Naime, poznato je da kronična upala uzrokuje kronične bolesti. Smanjenje upale prevenira bolesti povezane sa starenjem i promovira opće dobro stanja organizma. Prema dr. Weilu, stres, toksini iz okoliša, tjelesna aktivnost i prehrana igraju ulogu u pojavi upalnog stanja kod određene osobe.

Njegova dijeta vrlo nalikuje na mediteranski način prehrane, a usmjerena je na poboljšanje tjelesnog i mentalnog zdravlja, osigurava stabilnu opskrbu energijom i smanjuje rizik od bolesti povezanih sa starenjem. To se postiže svakodnevnim unosom zdravih masnoća, voća i povrća bogatih vlaknima, obiljem vode i ograničenom količinom životinjskih proteina, uz iznimku masne ribe. Protuupalna dijeta temelji se na unosu 2.000 do 3.000 kalorija ovisno o spolu, dobi, građi tijela i stupnju aktivnosti. Omjeri hranjivih tvari su uravnoteženi, a preporučuje se zastupljenost svih hranjivih tvari u svakom obroku.

Više o DASH dijeti, koja je proglašena najboljom prošle godine pročitaj ovdje.

Engine 2 dijeta

Jedna od novijih dijeta nosi pomalo neobičan naziv Engine 2, u prijevodu "Motor 2". Radi se o planu prehrane koji je siromašan mastima i bogat biljnom hranom. Autor dijete Rip Esselstyn, vatrogasac i bivši profesionalni sportaš, smatra da se uz pomoć njegove dijete povećava mišićno tkivo, gube suvišni kilogrami, oštri um i energizira tijelo. Autor predlaže da si na početku odrediš jesi li spremna na trenutnu promjenu i izbacivanje životinjskih izvora hrane, procesiranih prehrambenih proizvoda i biljnih ulja. Ako nisi spremna za nagle promjene, autor predlaže 28-dnevni izazov tijekom kojeg se prelazi iz "prehrambene ekstravagancije u prehrambenu izvrsnost." Dijeta nema nikakvih zabilježenih nepoželjnih učinaka, uglavnom podsjeća na uravnoteženu vegetarijansku dijetu. Ipak, potrebno je vrijeme i motivacija za pravilno pridržavanje dijete.

Tradicionalna azijska dijeta

Budući da ne postoji jedinstveni način prehrane u Aziji, skupina stručnjaka sa Sveučilišta Cornell, Oxforda i Kine u sklopu projekta Oldways razvila je Azijsku prehrambenu piramidu koja se temelji na unosu namirnica tipičnih za to područje poput riže, rezanaca, kruha, prosa, kukuruza kao i voća, povrća, mahunarki, sjemenki i orašastih plodova i biljnih ulja. Povremeno se unosi riba i plodovi mora te jaja, meso perad i slastice koje se preporučuje unositi jednom tjedno. Ova dijeta ne predstavlja strukturirani plan već opisuje način prehrane, a njeni korisnici su, ako žele smršaviti, prepušteni sami sebi. Tradicionalna azijska prehrana je uravnotežena s niskim udjelom masti, a epidemiološke studije pokazuju kako Azijati imaju niži rizik od karcinoma, bolesti srca i pretilosti u usporedbi s Amerikancima.

Više informacija o DASH dijeti pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.