Dijeta 07. srpnja 2009.

Dijeta za krvnu grupu B

Krva_Grupa_B
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prehrana po krvnim grupama djelo je dr. Petera D'Adamoa koji svoj rad zasniva na vezi između sastojaka hrane i krvnih grupa, odnosno antigena koje određena krvna grupa nosi. Lektini se nalaze u svakoj hrani, s razlikom što pripadaju različitim vrstama i prisutni su u različitim količinama. U tijelu izazivaju imunološku reakciju, odnosno stvaranje antitijela.

Primjerice, lektini koji se nalaze u pšenici različiti su od onih u mlijeku pa spomenute namirnice mogu biti prikladne za određenu krvnu grupu, ali ne i za drugu. S obzirom na to da lektini često mogu biti uzrok alergija, povezalo se i njihovo djelovanje na probavni i živčani sustav.

Osobe krvne grupe B su nomadi

Dr. Peter D'Adamo podijelio je namirnice u 16 kategorija; meso i perad, plodove mora, mliječni proizvodi i jaja, ulja i masti, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, žitarice, pekarski proizvodi, tjestenina, povrće, voće, sokovi, začini, biljni čajevi, mirodije i razna pića i u svakoj su skupini namirnice podijeljene na 'jako dobre', 'neutralne' i 'izbjegavajte'

Prema dr. Peteru D'Adamou osobe krvne grupe B po svojim karakteristikama su nomadi, jakog imunološkog sustava, jakog probavnog sustava i imaju najfleksibilniji odabir prehrane te mogu uzimati namirnice i biljnog i životinjskog podrijetla. Osobe na ovoj dijeti slobodne su konzumirati meso, ribu, mliječne proizvode, zeleno povrće, žitarice i sve vrste povrća. Od mesa ova dijeta preporuča nemasno crveno meso gdje je najpoželjnija divljač, janjetina i kunićevina, dok se piletina i svinjetina ne preporučuju. Namirnice koje potiču debljanje su kukuruz, leća, kikiriki, sezamove sjemenke, heljda i pšenica, dok se zeleno povrće, meso, jaja i mliječni proizvodi ubrajaju u namirnice koje potiču mršavljenje. Također bi u potpunosti trebalo izbaciti školjke, šunku, slaninu i piletinu te ograničiti unos pšenice, raži, rajčica i kukuruza.

Nedostaci

Iako je ova prehrana raznolika jer dopušta unos svih skupina namirnica, dijeta zahtjeva pomno planiranje i biranje namirnica unutar pojedinih skupina. Kao i ostale dijete po krvnim grupama u dućan se ne odlazi bez „šalabahtera“.

Mišljenje nutricionista

Među svim dijetama po krvnim grupama prehrana za krvnu grupu B je najraznolikija i čini se najprihvatljivija većini. Kako se unosi meso, riba, mlijeko i mliječni proizvodi, žitarice mahunarke, voće i povrće, prehrana odgovara preporukama nutricionizma.

Prednosti

Prednosti dijete za krvnu krupu B su optimalan unos svih makro i mikronutrijenta te raznolikost namirnica. Dijeta se može smatrati preventivnom od nastanka mnogih kroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Dijetom se unosi dovoljna količina vlakana koja pomažu u regulaciji probave, a danas su često nedostatna u klasičnoj prehrani. Također i unos omega -3 masnih kiselina može biti značajan ako se više pažnje posveti ribi kao izvoru proteina. Kroz unos voća i povrća dobije se dovoljna količina vitamina C, ali i ostalih antioksidativnih tvari koje sadrži.

Napomena stručnjaka

Ova dijeta, ako uključuje dovoljan unos kalorija dnevno, može biti sasvim optimalan način prehrane bez straha od manjka određenih nutrijenata, iako je zbog preciznog odabira pojedinih namirnica ipak zahtjevna za provođenje.

Primjer jelovnika

Doručak: zobene  pahuljice (30 g) s jogurtom, zeleni čaj

Ručak: proso (100 g) i juneći gulaš

Večera: pečena riba sa kuhanim povrćem, biljni čaj

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.