Dijeta Dijetni savjeti 22. kolovoza 2021.

Detoks crnim grožđem u trajanju do 3 dana

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ova kratka dijeta odlična je za čišćenje organizma od toksina nakon ljeta i pripremu za hladnije dane. Detoks crnim grožđem umiruje i vraća tijelu energiju, pomlađuje organizam, proljepšava kožu i kosu, regulira probavu, štiti od bolesti.

Crno grožđe ima antioksidativno, protuupalno i antialergijsko djelovanje zahvaljujući flavonoidima čija koncentracija je najveća u opni bobice i u košticama. Inače, flavonoidi su nusprodukti koji nastaju metabolizmom biljaka, bogati su antioksidansima i vrlo su zdravi za ljudski organizam, a između ostalog, čuvaju zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sustava. Stručnjaci savjetuju povremenu kratku dijetu crnim grožđem kako bi se tijelo očistilo i regeneriralo.

Radi se o detoksu u trajanju od jednog do tri dana, a ovo doba godine je idealno za to jer je obilje grožđa na tržištu

"Važno je znati da se radi o namirnici izrazito alkalizirajućih svojstava što je u slučaju izloženosti stresu posebno korisno. Zbog svog sastava crno grožđe nazivamo prirodnim tonikom koji detoksicira ljudski organizam. Kao i većina voća dobar je izvor vode, minerala i vitamina. U 100 g grožđa imamo oko 120 kcal što znači da jedan kilogram slasnih bobica daje čak 1200 kcal", objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistica, Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita i posebno naglasila da je povremena dijeta crnim grožđem prikladna isključivo za zdrave ljude.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock

Ukoliko nisi posve sigurna smiješ li zbog zdravlja posegnuti za ovakvom vrstom detoksa organizma, posavjetuj se sa svojim liječnikom. "Za zdrave osobe, koje nemaju ograničenja u prehrani po drugoj osnovi, par dana selektivne dijete sa crnim grožđem može biti blagotvorno. Grožđe potiče normalnu probavu i djeluje diuretski. Detoks grožđem jednodnevni ili dvodnevni je u praksi najčešće primjenjivani voćni 'post' što zbog visoke vrijednosti ove namirnice, a što i iz razloga jer grožđe daje zadovoljavajući osjećaj sitosti", dodala je.

Možda te zanima... Grožđe - hrana 'bogova' za zdravo srce i kosti Hrana

Kilogram i pol grožđa dnevno u šest obroka

Nutricionistica savjetuje da se tijekom ove detoks dijete dnevno pojede oko kilogram i pol grožđa u četiri do šest obroka, to je optimalna količina. Također, važno je piti vodu tijekom detoksa, najmanje nekoliko čaša na dan. Napominje da u slučaju osjećaja tremora u rukama i nogama te bilo koje vrste nelagode, svakako u prehranu treba uvrstiti mješoviti obrok.

"S pravom možemo ustvrditi kako je resveratrol (prirodni antioksidans) najpoznatiji polifenol, a preporučuju se kao antioksidansi za zdravije srce i krvne žile te kod pretilosti. Znanstvena zajednica je detaljno istražila ovaj sastojak koji proizvodi loza na plodu crnog grožđa u kasnoj fazi zrenja. I što je izloženost loze UV zracima veća više je resveratrola", pojasnila nam je Olja Martinić.

Važno je, kaže, dobro sažvakati svaku bobicu zajedno sa sjemenkama jer su i one odlične za naš organizam. "Ljubitelji crnog grožđa svakako trebaju temeljito sažvakati plod i pokušati zagristi sjemenke. U sjemenkama se nalaze male količine ulja koje se u posljednjim desetljećima proizvode hladnim prešanjem te se na tržištu nalazi kao najskuplje ulje na svijetu", dodala je. 

Možda te zanima... Grožđe pomaže u snižavanju krvnog tlaka i razine upale Hrana

Detoks dijeta grožđa

  • Koliko pojesti dnevno - 1,5 kg grožđa u 4 do 6 obroka
  • Voda - Nekoliko čaša na dan
  • Trajanje - od jednog do najviše tri dana
  • Za koga je - samo za zdrave ljude
Možda te zanima... Kura grožđem protiv gastritisa plus recept za uklanjanje bradavica Zdravlje
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      elenaggg

      Tablete za mršavljenje - http://acaiberry900.lv Vjeruj mi, djeluje. Imam 32 godine, probala sam svega i to je jedini suplement u mojem životu, koji sam isprobala i koji stvarno iskopao kilograme i drži me iz daleka.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.