Dijeta 04. veljače 2016.

Skrivene opasnosti detoksa

Det-Uspr_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Detoksikacija kao mogućnost iskupljenja od svih prehrambenih 'grijeha' koje smo počinili tijekom blagdana, zvuči jako primamljivo. Međutim, većina stručnjaka se slaže da brojni detoksikacijski pripravci nisu učinkoviti, a da strogi detoksikacijski režimi čak mogu biti i štetni

Također, vrlo su kritični prema neprikladnoj terminologiji koju koriste promicatelji 'detoksa', kao i prema činjenici da detoksikacijskim tretmanima pripisuju skoro pa magične učinke. Svejedno, tijekom blagdanske neumjerenosti sigurno smo barem malo opteretili organizam te postoje načini kako da ga rasteretimo i pružimo mu uvjete za što brži oporavak. Jedan od prirodnog načina detoksa je ananasom jer on djeluje kao prirodni diuretik pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomaže i detoksikaciju organizma i mršavljenju.

Riješi kviz i provjeri svoje znanje!

Ni voda nije bezopasna

Iako jetra ima ključnu ulogu u detoksikaciji budući da pregrađuje većinu štetnih i otpadnih spojeva u organizmu te ih priprema za izlučivanje, za detoksikaciju su jako bitni i bubrezi i crijeva. Naime, ovi organi zaslužni su za izlučivanje većine nepoželjnih tvari iz organizma, a popis nastavljaju i pluća i koža.

Mnogi detoks režimi potiču pretjerano suzdržavanje od hrane i povećani unos vode, vjerujući da će post 'ponovno pokrenuti otrove koji se nakupljaju u organizmu', a da će voda 'te otrove isprati iz organizma'. Međutim, na ovaj način organizam se samo iscrpljuje, i oduzima mu se energija koja bi se doista mogla iskoristiti za detoksikaciju. Također, poznato je da voda nije bezopasna u velikim količinama, poznati je primjer Britanke koja je pretrpjela trajnu ozljedu mozga nakon pretjeranog unosa vode tijekom provođenja strogog detoks režima.

Razmišljaš li o regulaciji tjelesne težine? Ako da, tu je Super Ananas!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.