Davor je na dijeti usvojio zdrave prehrambene navike. Jede tri glavna obroka dnevno i nekoliko manjih međuobroka koji mu pomažu da ne poseže za 'napastima' poput čokolade i nezdravih grickalica. Kao međuobok jede voćne salate, a pije smoothie sa suhim šljivama, bananom i narančom
1. Dan
Doručak
- Kruh 7 žitarica
- Posni sir
- Kuhana jaja
- Svježa paprika ili rajčica
- Sok Juicy
Međuobrok
- Suhe šljive
- Suhe kruške
- Jana
Ručak
Kozice s povrćem + kus kus
Sastojci: kozice, svježe ili zamrznute, zelene mahune, ulje, luk - sitno sjeckani, đumbir, čili, kurkuma, sol, rajčica, svježa crvena paprika, šampinjoni, češnjak, zelene čili papričice, šećer, nemasni jogurt, korijander
Priprema: Ako koristiš svježe kozice, operi ih ubrusom i posuši, isto napravi i s mahunama i izreži ih na komadiće veličine zalogaja. Zagrij ulje u srednje velikoj posudi za umake i prži luk dok ne postane staklast. Dodaj đumbir, čili, kurkumu i sol. Dobro promiješaj i nakratko proprži. Dodaj rajčicu,crvenu papriku i šampinjone i miješajući pirjaj na srednje jakoj vatri 5-7 minuta. Dodaj kozice, češnjak, čili papričice, šećer i jogurt. Promiješaj i kuhaj na srednje jakoj vatri 7-8 minuta. Na kraju dodaj listiće korijandra i na laganoj vatri kuhaj još nekoliko minuta.
Međuobrok
- Jabuka ili kruška
- Jana
Večera
- Teletina pirjana u umaku od povrća
- Pire krumpir
- Salata po želji
Večernji zalogaj
- štapići mrkve i celera
- Sirutka
Svaki dan je dozvoljeno popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera i/ili crni čaj zaslađen čajnom žličicom meda.
Energetska vrijednost: 2288 kcal
4. DAN
Doručak
- Corn flakes
- Jogurt (1.5 % m.m.)
- Lanene sjemenke
- Sjeckane suhe šljive i kruške
- Sok Juicy
Međuobrok
- Voće po želji
- Jana
Ručak
- Lignje sa žara
- Krumpir salata
- Jamnica
Međuobrok
Večera
- Varivo od mahuna
- Vegetarijanske hrenovke
- Senf
- Kruh 7 vrsta žitarica
- Jamnica
Večernji zalogaj
- Voćna salata
Energetska vrijednost: 2261 kcal
3. DAN
Doručak
- Probavin žitarice
- Obrano mlijeko
- Sjeckane jagode
- Med ili javorov sirup
- Sok Juicy
Međuobrok
Smoothie sa suhim šljivama: u blenderu ili s mikserom promiješaj jogurt, suhe šljive, bananu i naranču
Ručak
Kukuruzni kruh + sir s vrhnjem
Sir s vrhnjem: pomiješaj posni sir s nemasnim vrhnjem, dodaj sjemenke sezama, sjeckani vlasac, malo crvene paprike
Međuobrok
- banana
- Jana
Večera
- Pileća juha s povrćem i ukuhanom šakom tjestenine
- Pileća prsa pirjana na malo ulja i vode
- Kuhani krumpir
- Kelj na lešo
Večernji zalogaj
Energetska vrijednost: 2340 kcal
5. DAN
Doručak
- Kruh 7 vrsta žitarica
- Posni sir
- Nemasna šunka
- Svježa paprika ili krastavac
- Sok Juicy
Međuobrok
- Šaka orašastog voća po želji (orasi, bademi, lješnjaci…)
- Jana
Ručak
Slanutak sa škripavcem + rikulom i rajčica
Priprema: pomiješaj kuhani slanutak (ili iz konzerve), škripavac, rikulu i cherry rajčice. Začini maslinovim ili bučinim uljem i aceto balsamicom
Međuobrok
- Puding od soje
- Jana
Večera
- Bistra juha od povrća po želji
- Špageti bolognese
- Zdjelica ribanog kupusa začinjenog maslinovim uljem i limunovim sokom
- Jamnica
Večernji zalogaj
Energetska vrijednost: 2382 kcal
7. DAN (Predviđen za nedjelju)
Doručak
- Probavin žitarice
- Obrano mlijeko (1.5 % m.m.)
- Sjeckani orasi
- Sjeckane jagode
- Sok Juicy
Međuobrok
Shake: banana, mlijeko, cimet, med – sve zajedno izmiksati
Ručak
- Bistra juha od povrća
- Pileća prsa na roštilju ili grill tavi
- Pečeni krumpir
- Rajčica, paprika, krastavci na salatu
Međuobrok
- Voćna salata
- Jana
Večera
Salata od voća i povrća s posnim sirom
Sastojci: sušeno voće (kruške, šljive, grožđice), celer- nasjeckan, naranča ili mandarine, razdijeljene na kriške, listovi salate
Za preljev: posni sir, tučeno slatko vrhnje
Priprema: nasjeckaj suho voće, stavi u posudu, zalij kipućom vodom i pusti da odstoji 5 minuta. Nakon što je odstajalo, isperi ga hladnom vodom i ponovo lagano osuši, izmiješaj voće s narezanim celerom i kriškama naranče. Listove salate stavi na dno posude i na njih rasporedi mješavinu voća i povrća. Za preljev je potrebno pomiješati sir sa slatkim vrhnjem. Za kraj, preljev prelij po mješavini voća i povrća i salata je spremna za serviranje.
Večernji zalogaj
Energetska vrijednost: 2264 kcal
Preporuka za suplementaciju:
Encian Fire orange: 2 x 1 kapsula
- prvu: ujutro 30 minuta prije doručka; drugu: 30 minuta prije ručka ili fizičke aktivnosti
L-karnitin: 1 kapsula 30 minuta prije tjelovježbe
6. DAN (Predviđen za subotu)
Doručak
Sirni namaz: pomiješaj posni sir s niskomasnim vrhnjem, dodaj sitno sjeckani vlasac i krastavac, sve pospi klicama
Jogurt (1.5 % m.m.)
Sok Juicy
Međuobrok
- Voće po želji
- Jana
Ručak
Tuna kao pašticada
Sastojci: odrezak tune, maslinovo ulje, češnjak, klinčić, grožđice, vinski oct, prošek, okruglice od kruha
Priprema: odrezak tune operi i posuši. Preprži ga na ulju s obje strane. Na preprženu tunu pospi nasjeckan češnjak, klinčiće, grožđice, sol i papar. Zalij vinskim octom, a prošek postepeno dodaj. Po potrebi dolij vode i pusti da se tuna kuha u umaku na laganoj vatri oko 1 sat. Posluži s okruglicama od kruha.
Međuobrok
• Keksi od pira sa suhim voćem
Sastojci: maslac, smeđi šećer, vanilin šeće, med, brašno od pira, oštro brašno, zobene pahuljice, sol, cimet, sode bikarbona, suhog voće (šljive i kruške), jaja
Priprema: izradi maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa sjedinjena, dodaj med. U drugoj zdjeli pomiješaj brašna, sodu bikarbonu, sol, cimet, zobene pahuljice te sitno
nasjeckano suho voće. Umiješaj maslac sa šećerom u brašno, i na kraju 2 dobro izmućena jaja. Smjesu na sat vremena stavi na hladno. Grabi žličicom i oblikuj
kuglice rukama te ih spljošti na papiru za pečenje s razmakom od 4-5 cm. Pecite na 180°C oko 6-7 minuta (odnosno dok ne počnu tamniti).
Napomena: kada se keksi izvade iz pećnice, jako su mekani no hlađenjem očvrsnu.
Večera
Pirjano povrće u maslinovom ulju i mediteranskom bilju + palenta
Sastojci
- maslinovo ulje
- lovorov list
- majčina dušica
- voda
- 4 mlada luka, nasjeckana
- šampinjoni
- brokula
- cvjetača
- tikvica, srednje veličine izrezana po dužini na ploške
- vlasca, nasjeckan
- sol i papar
- limunova korica za posipanje
Priprema: u veliki lonac stavi maslinovo ulje, lovorov list, majčinu dušicu i vodu i pusti da zavrije. Dodaj nasjeckan mladi luk, šampinjone, brokulu i cvjetaču. Poklopi i kuhaj 3 minute. Zatim dodaj tikvice i posloži ih po vrhu (da se pare umjesto da se kuhaju). Kuhaj dodatnih 3-4 minute dok povrće ne omekša. Koristeći žlicu s prorezom prebaci povrće iz lonca u posudu za serviranje. Povećaj temperaturu i kuhaj dok se tekućina ne reducira na približno 8 žlica. Izvadi i baci lovorov list i majčinu dušicu. Umiješaj vlasac u reduciranu tekućinu u loncu i po želji dodaj sol i papar. Prelij tekućinu po povrću i pospi limunovom koricom te odmah posluži. Poslužite s kuhanom palentom.
Večernji zalogaj:
Energetska vrijednost: 2350 kcal
2. DAN
Doručak
- Kukuruzni kruh
- Maslac ili margarin
- Džem sa smanjenim udjelom šećera (dijabetički džem)
- Sok Juicy
Međuobrok
- Voćni jogurt
- Jana
Ručak
Tjestenina s brokulom i škripavcem
Sastojci: integralna tjestenina, brokula, sušena rajčica, škripavac, češnjak, maslinovo ulje
Priprema: U vodi zajedno skuhaj tjesteninu i brokulu. Kada je tijesto kuhano procijedi sadržaj posude. Na tavici zagrij maslinovo ulje i poprži nasjeckani češnjak. Pomiješaj češnjak i maslinovo ulje s tjesteninom i brokulom, dodaj škripavac i sušene rajčice te sve dobro promiješaj.
Međuobrok
Voćna salata (voće po izboru)
Večera
- Krumpir s blitvom, dodaj malo češnjaka i maslinovog ulja
- Riba po želji, na lešo ili sa žara
Večernji zalogaj
- jabuka
Energetska vrijednost: 2292 kcal