Dijeta Dijetni savjeti 22. srpnja 2016.

Današnje djevojčice imaju deset cm širi struk

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje pokazuje da je pretilost zavladala svijetom te da prijeti sve većem broju ljudi. Stručnjaci vjeruju da taj problem počinje još u školi jer djevojke, za razliku od dječaka, češće izbjegavaju satove tjelesnog odgoja

Novo istraživanje pokazuje da je pretilost zavladala svijetom te da prijeti sve većem broju ljudi. Stručnjaci vjeruju da taj problem počinje još u školi jer djevojke, za razliku od dječaka, češće izbjegavaju satove tjelesnog odgoja.

Sve veća zastupljenost pretilosti u svijetu utječe i na djevojčice u razvoju. Tako je opseg struka 11-godišnje djevojčice sedamdesetih godina u prosjeku iznosio 58,92 centimetra, dok u današnje vrijeme taj prosjek iznosi 70,1 cm. Slično kao i u slučaju djevojčica, povećali su se i obujmi struka dječaka, pa se opseg struka dječaka i djevojčica u današnje vrijeme izjednačio.

Borba s viškom kilograma u budućnosti

Ali, kada se radi o dječacima, rast veličine obujma nije bio toliko intenzivan i ekstreman, a tome u prilog govori i podatak da su dječaci sedamdesetih godina imali struk obujma 61,46 centimetra. Upravo te brojke ukazuju na veliku mogućnost da će u budućnosti upravo djevojke voditi bitku s viškom kilograma, dok će se s tim problemom suočavati nešto manji broj dječaka.

Profesor Klim Mcpherson, stručnjak za pretilost sa Sveučilišta u Oxfordu, upozorava da mladi ljudi, naročito žene, znatno skraćuju životni vijek nekvalitetnom i prekomjernom prehranom. Današnje društvo vrlo je sklono vježbanju i vođenju brige o zdravlju, ali usprkos svim naporima žene i dalje naginju skupljanju viška kilograma. Stručnjaci vjeruju da taj problem počinje još u školi jer djevojke, za razliku od dječaka, češće izbjegavaju satove tjelesnog odgoja te se nevoljko pridružuju sportskim aktivnostima.

Cijeli članak pročitaj na portalu Klokanica.hr!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.