Dijeta 25. travnja 2012.

Čokolada i čips - krivci za debljanje

Davor3
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Davor je u razgovoru s nutricionisticama iz Vitaminoteke otkrio kako je sam sebi lagao o hrani koju jede i za koju je mislio kako ne doprinosi debljanju. 'Nije bilo jednostavno suočiti se s takvom istinom', kaže Davor Meštrović čiji je indeks tjelesne mase (BMI) 31.0 i time spada u kategoriju pretilosti

Davorovi dojmovi nakon posjeta Vitaminoteci

'Korisno je bilo porazgovarati s nutricionisticama i detaljno proći kroz vlastite prehrambene navike. Sam sebi sam očigledno lagao o namirnicama koje jedem i za koje sam mislio da ne debljaju. Dobro je proći kroz takav upitnik te iskreno, temeljito i bez laganja vidjeti sve ono što unosim u sebe, u čemu pretjerujem, i čega bih se morao zauvijek odreći. Nije bilo jednostavno suočiti se s takvom istinom. Sada se čeka propisani jelovnik, u kojem će jasno i točno biti navedene stvari koje treba jesti kako ne bih bio gladan, a kako bih ipak reducirao težinu'.

Mišljenje nutricionistice Sandre Krstev Barać

Nutricionistica Sandra Krstev Barać je nakon procjene Davorovih prehrambenih navika, istaknula kako one otkrivaju neuravnoteženu prehranu, a svakako bi iz jelovnika trebao izbaciti čokoladu i nezdrave grickalice poput čipsa.

Davor sa svojih 94 kilograma, a na visinu od 176 cm, prema indeksu tjelesne mase (BMI) 31.0 spada u skupinu pretilosti. Struk od 102 cm, ukazuje na moguć povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti. Klikni i izračunaj svoj BMI...

On veći dio života vodi bitku sa suvišnim kilogramima i tjelesno je dosta aktivan, a prehrambene navike otkrivaju neuravnoteženu prehranu koja se, barem djelomično, može okriviti za suvišne kilograme. 

Primjerice čokolada je svakodnevno na jelovniku, a i čips koji obiluje mastima i kalorijama, mu nije stran. Općenito je sklon unosu masnijih namirnica poput punomasnog mlijeka, maslaca od kikirikija ili crvenog mesa. Unos žitarica, osobito onih cjelovitih je vrlo nizak, iako bi po svim preporukama, trebalo na njima temeljiti prehranu. Pozitivno je što Davor voli ribu i jede ju redovito, a uz bolje strukturiranje i raspored obroka vjerujem kako će i kilogrami krenuti ''nadolje''.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.