Kandidatkinja u projektu ''Mršavimo zdravo'' Brina Mulc susrela se sa psihologom Hrvojem Malekovićem koji će joj biti psihološka podrška za vrijeme trajanja projekta. Brina želi izgubiti 10 centimetara u struku i smršavjeti pet kilograma, a prijavila se u projekt da testira vlastitu discipliniranost. Psiholog je već ustanovio u koje bi zamke Brina mogla upasti na svom putu do cilja
Implicitna kognicija kao zapreka cilju. Hm, što je to?
Hrvoje Maleković, psiholog kaže da mu je Brina rekla da se prijavila na Zdravu Kravu, da vidi kako je to kad se moraš držati režima, osim toga željela je i stručnu podršku. "Pokušavala je već nekoliko puta smršavjeti, ali je odustala. Pokušavala je i vježbati, međutim često je mijenjala sportove, a u zadnje, kako je rekla ne bavi se ničim. O zdravoj prehrani se informirala, ali nije mogla jasno razlučiti što su informacije, a što dezinformacije. Za sada se ograničila na to da izbjegava bijele supstance: brašno, šećer, sol i mast. Međutim zna svratiti u pekarnicu kad ide s posla ili na kebab kad se vraća in noćnog izlaska. Tada impulzivno odlučuje što će jest i koliko. Osim toga ima 'izlete' u slatku, a ponekad i u zabranjenu slanu hranu", objasnio je Maleković Brinina ponašanja i razjasnio što se tu zapravo događa:
"Na djelu su istovremeno: stres, impulzivnost, ovisnost i jedan relativno novi pojam pod nazivom implicitna kognicija. S ostalim pojmovima pozabavit ćemo se drugi put, a danas ćemo načeti implicitnu kogniciju. Po definiciji to je podsvjesni utjecaj znanja, percepcije i memorije koji se odražava na ponašanje neke osobe. Tako recimo kad je osoba gladna sjeća se da je burek sa sirom ukusan. To je sjećanje velikim dijelom povezano s emocijom ugode, za koju je dokazano da je izaziva masna i slatka hrana. Po nekim autorima takva hrana izaziva i ovisnost. Iako na svjesnoj razini znamo da burek deblja, stres će nam smanjiti nivo kognitivnog funkcioniranja i mi ćemo se impulzivno odlučiti za osjećaj ugode."
Znamo da burek deblja, ali izaziva i osjećaj ugode
"Takve odluke se donose češće kad vidimo logotip pekarnice ili još snažnije kada osjetimo miris svježe pečenog peciva. Razlog tome je što živac koji ide iz nosa (n. olfactorius ) u filogenetski stariji dio mozga: talamus, hipotalamus, amigdaloidni kompleks i hipokampalnu formaciju prenosi informaciju brzo i bez prekapčanja u talamusu. Taj dio mozga odgovoran je za naše emocije i sjećanje. Zato je Brina za početak odlučila ići kući s posla putem na kojem nema pekarnice i ne gledati televiziju koja je puna reklama za hranu. Reklame za hranu pogotovo su česte navečer kada ljudima općenito slabi koncentracija. Znanstvena istraživanja implicitne kognicije osobito su se intenzivirala u zadnja dva desetljeća, a u umjetnosti su poznata i od ranije. Znamo da alkohol škodi, ali rakije amo, jer utjehe nema u vodi… stihovi su Dobriše Cesarića koji naznačuju upravo taj fenomen", zaključio je Maleković.
'Kad prolazim pored pekarnica zadržavam dah'
"Prije nekoliko dana imala sam bliski susret s našim psihologom Hrvojem, susret nije bio treće vrste, nego jako, jako ugodan i zanimljiv. Hrvoje mi je dao neke super savjete kako da se oduprem slatkim napastima kao su čokolada, kolači i slični napasnici", ispričala je Brina i otkrila koje je savjete dobila od psihologa: "Jedan od njegovih savjeta je bio taj da čitam deklaracije na proizvodima te da ću tako početi obraćati pozornost što unosim u svoje tijelo. Poslušala sam ga i od sada pročitam deklaraciju prije nego što proizvod stavim u košaricu. Tako sam se uvjerila da neke zubne paste sadrže šećer. Šećer i zubna pasta? To me podsjeća na onu 'u postolara su uvijek poderane cipele'.
Također savjet koji sam zapamtila bio je da izbjegavam prolaziti kraj pekarnica, slastičarnica i razno raznih prodavaonica slatkišima. Ne mogu svaki puta izbjeći pekarnicu pa onda zadržim dah ( da me ne privuku mirisi finih peciva) i protrčim kraj nje, eto tako se i dodatno rekreiram i vježbam za ljeto za ronjenje na dah. Nikad se ne zna kada će mi zatrebati. Hrvoje mi je uvijek na raspolaganju ako me ulovi kriza za hranom. Unaprijed mu se ispričavam, ako ga probudim u pola noći. Nadam se da čovjek neće požaliti što se ponudio da mi bude podrška."
Brini će tijekom mršavljenja pomagati i proizvod Malinie od Sensilaba za koji Ivana Nebojan, nutricionistica iz tvrtke Sensilab kaže: "Malinie je 100 posto prirodan. U kombinaciji s ekološko prerađenim zelenim čajem mate i gorkom narančom predstavlja učinkovit proizvod za gubitak tjelesne težine i oblikovanje tijela. Topi masne naslage (osobito u dijelovima trbuha, stražnjice i bokova), te sprječava taloženje novih masnih naslaga. Postiskuje apetit i pospješuje metabolizam. Masne se naslage, kao i kilogrami, gube bez fizičke aktivnosti, ali u kombinaciji sa vježbanjem rezultati su bolji i prije vidljivi Regulira razinu ''hormona mršavljenja'' - adiponektin. Učinci mogu biti vidljivi već nakon 2 tjedna'.
Još informacija o Brini Mulc, potraži ovdje.
Riješi se i ti viška kilograma uz klub za mršavljenje!
Želiš se riješiti viška kilograma, ali ne želiš biti u centru pozornosti? Učlani se u Mršavimo zajedno klub jer ćeš na raspolaganje dobiti personalizirane jelovnike, treninge za učvršćinje tijela i podršku stručnjaka uz koje ćeš postići vidljive rezultate.
Postani i ti dio zajednice koja mršavi na zdrav i prirodan način i učlani se već danas!