Dijeta 25. siječnja 2010.

Boris na sistematskom

Ergometrija
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Je li spreman za novi program vježbanja i prehrane kojeg će slijediti najmanje sljedeća tri mjeseca u sklopu projekta "Mršavimo zajedno", Boris Rašeta provjerio je na sistematskom pregledu u Poliklinici Sunce

Prije početka za njega posebno osmišljenog programa mršavljenja koji se sastoji od pravilne prehrane, vježbanja, tretmana, dodataka prehrani i psihološke podrške, Boris Rašeta je trebao provjeriti cjelokupno zdravstveno stanje. Ekipa zdravekrave bila je s njim na sistematskom pregledu u Poliklinici Sunce.

Klikni i saznaj više o projektu "Mršavimo zajedno" i njegovim prvim sudionicima.

Masna jetra - prosječan hrvatski nalaz

Pregled je, kao što je uobičajeno, započeo vađenjem krvi i davanjem urina, kako bi se mogle napraviti laboratorijske pretrage. Nakon toga Boris je otišao na ultrazvučni pregled abdomena. Dr. Jadranka Ajduković, specijalistica radiologije koja je radila taj pregled, rekla je da je s organima u trbušnoj šupljini koji se mogu vidjeti ultrazvukom uglavnom sve u redu, jedino da Boris ima masnu jetru. No to je, dodala je, prosječan hrvatski nalaz.

"Masna jetra češća je kod muškaraca nego kod žena i obično je ovaj nalaz praćen i s povišenim masnoćama u krvi. Dio masnoća može se korigirati dijetom i to će u ovom slučaju vjerojetno biti dovoljno, a ako postoji potreba, pogotovo kod starijih ljudi, liječnik može preporučiti lijekove", zaključila je doktorica.

Rizik od kardiovaskularnih bolesti

Sljedeći pregled koji je Borisu napravljen u sklopu sistematskog u Poliklinici Sunce bio je EKG to jest pretraga srca tijekom koje je Boris ležao dok mu je elektrokardiogram bilježio otkucaje srca u mirovanju. Poslje toga je bio i na ergometriji, koja inače nije standardni dio sistematskog pregleda, ali je internist dr. Andrija Petrović, koji je vodio njegov pregled, zaključio da bi to trebalo napraviti. 

Prije toga je dobio nalaze krvnih pretraga i vidio da su Borisu povišene masnoće, a po konstituciji i odnosu tjelesne težine i visine zaključio je da ima centralni tip pretilosti. Uz to je stariji od 40 godina, a to su sve čimbenici rizika za srčano-krvožilne bolesti.

Zbog toga je odlučio napraviti Borisu ergometriju, pretragu koja je metoda probira za srčane bolesti, odlična za procjenu kardiovaskularnog rizika. 

"Ergometrija je također važna pretraga za pacijente koji su liječeni od srčanih bolesti, ali i kod bijatlonaca i drugih ekstremnih sportaša", napomenuo je dr. Petrović.

Boris je u odličnoj kondiciji

Tijekom ove pretrage Boris je 9 minuta brzo hodao na pokretnoj traci kako bi mu se na monitoru mogao pratiti rad srca dok je izloženo većem opterećenju, kao i 6 minuta u mirovanju nakon fizičke aktivnosti. Svake tri minute medicinska sestra mjerila mu je tlak i doktor je poslije rekao da mu je tlak u granicama normale. 

Na temelju nalaza ergometrije dr. Petrović zaključio je da Boris ima nadprosječnu kondiciju, to jest visoku kardio-respiratornu sposobnost. 

Sistematski je zaokružen internističkim pregledom: dr. Petrović Borisu je poslušao srce i pluća, obavio palpaciju trbuha, provjerio otiču li mu gležnjevi, što bi značilo da prekomjerno zadržava tekućinu, te mu je pregledao grlo i provjerio limfne čvorove na vratu, iznad prsne kosti, u pazusima i na preponama.

Na kraju je rekao kako je Boris spreman za vježbanje i promjenu prehrane, što bi mu na temelju pregleda i sam preporučio. Istaknuo je kako je uz redukciju tjelesne težine za Borisa važna i adekvatna rehidracija - trebao bi dnevno piti litru vode na svakih 25 kilograma tjelesne mase.

"Boris Rašeta sada ima niži rizik za kardiovaskularne bolesti, ali za 20 godina stanje bi mu se moglo pogoršati pa je najbolje to prevenirati smanjenjem tjelesne težine već sada", zaključio je internist iz Poliklinike Sunce.

Više o projektu "Mršavimo zajedno" možeš saznati ovdje.

Boris: Poslušat ću upozorenje!

"Već nekoliko zadnjih godina redovito idem na sistematski pregled u Polikliniku Sunce i to bih svakome preporučio. Takvom cjelovitom provjerom zdravlja, čak i ako je sve relativno dobro, čovjek može doznati što bi preventivno trebao napraviti", kaže Boris Rašeta.

Osobito dojmljivo bilo mu je moderno uređenje nove zgrade Poliklinike Sunce na Trnju, a dopalo mu se i to kako se cijeli pregled odvio brzo i elegantno.

Rezultati ga, kaže, nisu iznenadili, jer je slično bilo i prošle godine: "Generalno mi je sve u redu sa zdravljem, jedino imam povišene masnoće u krvi, isto kao lani, jer u međuvremenu nisam ništa poduzimao po tom pitanju."

Ipak ga je iznenadilo upozorenje liječnika da već tjelesna težina koju sada ima može biti opasna po zdravlje. Drago mu je što dr. Andrija Petrović utvrdio da ima dobru kondiciju, iako je zadnjih godinu dana zapustio većinu fizičkih aktivnosti, osim skijanja.

"Ovaj tromjesečni program vidim kao šansu da usvojim nove navike koje će mi poboljšati zdravlje, i koje će mi postati novi životni stil", zaključuje Boris.

Klikni i pogledaj osobni profil Borisa Rašete.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar tina28
   tina28

   Osoba s prekomjernom težinom je u slaboj kondiciji, jer visok % masnog tkiva ukazuje da je taj visok postotak masnog tkiva na uštrb mišičnog tkiva.Takva osoba se jako lako umara zbog toga nesrazmjera, a osim toga to i dalje usporava metabolizam.Redovita tjelovježba pomaže u oslobađanju nakupljene energije proizvedene stresom, ali isto tako fizički aktivna osoba je otpornija na negativne posljedice stresa.Borise možeš ti to!!

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.