Dijeta Dijetni savjeti 14. lipnja 2018.

Ako si na dijeti, a ne možeš odoljeti sladoledu - jedi ga uz jabuku!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako je ravnoteža primarna u zdravoj prehrani, dijetetičari i nutricionisti puni su savjeta kako ju svakodnevno i održati. To znači da se možeš upustiti u svoju najdražu ljetnu poslasticu bez grižnje savjesti - ako ju popratiš nečim zdravim. Registrirana dijetetičarka i nutricionistica Alyssa Cohen otkriva za Women's Health kako to postići.

Prvo pravilo kod gubitka kilograma je održavanje ravnoteže, kaže Cohen. Naglašava kako svaki put kada se počastiš nečim što ne spada u spektar zdravih namirnice, trebaš to iskombinirati s nečim što je dobro za tvoj organizam.

Recimo da je tvoja najdraža hrana pizza, ne moraš je se sasvim odreći na dijeti. Umjesto toga, pojedi manju količinu, krišku ili dvije koje ćeš nadjenuti s ekstra povrća, ili ju kombinirati uz salatu

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Nemoj se strogo ograničavati!

Cohen kaže kako se nikada ne bi smjela ograničavati do te mjere da sasvim izbacuješ neku hranu iz svog jelovnika jer ćeš ju tako samo još više željeti. Također, nakon određenog vremena pridržavanja svojim pretjeranim restriktivnim pravilima, moglo bi doći do toga da se ideš nagraditi tom hranom i nekontrolirano se prejesti (umjesto dva čokoladna keksa, ti ćeš 'smazati' cijelu kutiju i slično...).   

"Važno je odmaknuti se i vratiti se korak unazad i shvatiti kako je hrana opcija.", kaže Cohen. Ponekad ako si dopustiš da nešto pojedeš ako i kada to uistinu želiš može pomoći kod smanjenja one nagle žudnje koja se stvori za određenom hranom, koju ne možeš umiriti dok to i ne pojedeš, a koja najčešće dolazi u visoko restriktivnim dijetama. 

To pak dovodi do poremećenog plana prehrane i jo-jo efekta. 

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

Možda te zanima... Uravnotežena prehrana - ovako bi trebao izgledati tvoj jelovnik Hrana Možda te zanima... Savjeti kako da i oni s intolerancijom uživaju u slasticama Hrana

'Cheat day' ipak nije dobra opcija

Cohen nije pristaša 'cheat day'-a, dana u tjednu ili određenom vremenu za vrijeme dijete u kojem ćeš se upustiti u sve inače zabranjene stvari. "Mislim da svaki dan u kojem si želiš priuštiti poslasticu, to i možeš" kaže. Počastiš li se regularno s nekom sitnicom, nećeš trebati posebne dane posvećene samo takvoj hrani. 

"Trudim se da mi je sva hrana (uključujući i poslastice) minimalno prerađena koliko je god to moguće. Meni je dovoljno oko 30 grama čokolade s malo kikiriki maslaca", ali priznaje i kako su neke poslastice bolje od drugih. 

"Da mi netko kaže da nikada više ne smijem jesti sladoled, jako bi se uzrujala", priznaje Cohen.

Znanje je moć

Vjerojatno znaš kako izgleda uravnotežena prehrana, iako ponekad zažmiriš na tu spoznaju. Ipak, vrlo je bitno znati da grickalice i slatkiši nisu tvoj glavni izvor kalorija ili 'goriva'. "Taj sladoled nije tu da bi se najela od njega, nego je samo dio mog obroka", objašnjava. 

Cohen kaže da "ako želiš keks, pojedi keks", ali ga spari s par kriški jabuke ili bobičastog voća; na taj ćeš način pojesti nešto što želiš i nešto što je dobro za tebe. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.