Dijeta Dijetni savjeti 30. rujna 2016.

10 jednostavnih trikova za trajni gubitak kilograma

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si donijela odluku da želiš jesti zdravije, ali ujedno imaš i plan smršavjeti, važno je da ne pribjegneš rigoroznim dijetama jer one nikako neće dugoročno promijeniti tvoje prehrambene navike.

Jednom kada shvatiš da svoje prehrambene navike želiš promijeniti, možeš početi razmišljati o tome što i kako jesti kako bi se zdravo hranila. A budući da se životne navike teško mijenjaju, najbolje je započeti s malim, ali hrabrim koracima.

Ne planiraj restriktivnu dijetu

Ne planiraj dijetu koja je izrazito restriktivna i podrazumijeva brz gubitak kilograma. Radije usvoji uravnotežen i blago restriktivan način prehrane koji će ti osigurati umjeren i postojan gubitak kilograma. Upoznaj nove namirnice. Svaka monotona dijeta u konačnici rezultira nezadovoljstvom i uglavnom je osuđena na neuspjeh. S druge strane i pretjerano ambiciozno kretanje u velike promjene i potpuno novi pristup odabiru i pripremi namirnica obično ne uspijevaju. Promjene treba uvoditi i usvajati postupno.

Budi realna

Nemoj očekivati ​​da ćeš stvoriti idealan plan zdrave prehrane preko noći. Razmisli što možeš promijeniti za početak, a da ti to ne bude veliko opterećenje. Svi znamo da treba jesti puno svježeg voća i povrća, tako da pronalaženje načina za dodavanja više takvih namirnica u prehranu, umjesto da se fokusiraš na ono od čega bi trebala odustati, je pametan prvi potez. Posluži se nekim banalnim, ali učinkovitim trikovima: ukloni sve suvišne zalihe nepoželjne hrane iz kuće, ne jedi nesvjesno i u hodu, ne idi gladna u nabavku hrane, odredi vrijeme za obroke, po mogućnosti uvijek u isto doba dana. Razmisli o svojim motivima

Pametno biraj namirnice

Prije svega kupuj organske namirnice koliko god je moguće. Spoji se s lokalnim proizvođačima hrane i kupuj svježe voće i povrće, meso i ribu. Mnoga obiteljska gospodarstva nude i domaće džemove bez šećera, sokove i orašaste plodove. U svoju prehranu uvrsti što više integralnih namirnica poput integralne riže, brašna od cjelovitih žitarica i sl.

Nezdrave slatkiše zamijeni zdravima

Ako si ovisna o slatkišima, pokušaj zamijeniti kekse sa svježim voćem, najbolje sezonskim. Ako si ljubiteljica čokolade, biraj onu s većim udjelom kakaa, jer osim što je ukusna i zdrava je. Ujedno pokušaj pronaći zamjenu za sastojke poput šećera, vrhnja i sl. Primjerice, umjesto šećera možeš koristit med, agavin sirup, steviju, šećer od palmine trske. Potraži recepte za zdrave verzije kolača, a osim toga sada su zdravi slatkiši dostupni i u trgovinama zdrave hrane kao i na posebnim policima svih većih trgovina.

Žvači, žvači, žvači

Tvoj mozak je taj koji točno zna kad je tvom želucu dovoljno. Zato jedi polako, uživaj u svakom zalogaju. Polagano jedenje povećava osjećaj užitka i istovremeno daje mozgu vremena da shvati kada je želucu dovoljno. Ako jedeš prebrzo pojavit će se jedan psihološki fenomen - potreba da se napuniš. Budući da osjećaj sitosti nastaje sa zakašnjenjem, kada se brzo jede vrlo je teško uočiti signale sitosti što dovodi do nakupljanja suvišnih kilograma.

Otkrij što te deblja

Uzmi si neko vrijeme da otkriješ koje su tvoje slabe točke. Možda ne možeš odoljeti prženoj i slatkoj hrani ili si se umorila od kupovanja i pripreme zdravih jela? Možda te snažne emocije uvijek dovedu do hladnjaka? Jednom kad osvijestiš što te navodi da prekršiš svoje zdrave prehrambene odluke, lakše ćeš se kontrolirati kad dođeš u iskušenje.

Probudi svoj probavni sustav

Ujutro jedi kašastu i mekanu hranu, poput žitarica ili pahuljica, uz kiselkasto povrće za bolju probavu i apsorpciju. Pij zeleni čaj dvije-tri šalice dnevno (kvalitetni zeleni čaj poput organske senche ili mješavine poput green chai). Jedi svaki dan zeleno lisnato povrće (hrani, čisti, uravnotežuje, opušta.....), jednu zdjelicu uz ono što jedeš ili samo s malo maslinovog ulja i limunovog soka. Zadnji obrok pojedi oko 19 sati. Iza toga čajevi, jabuka, ali ne više od toga. Žvači dobro što god jedeš jer je to dobro za probavu.

Redoviti obroci su ključ vitkosti

Ne prekači obroke jer se tako usporava metabolizam što vodi do gomilanja suvišnih kilograma. Osim toga, ako ne jedeš redovito velika je vjerojatnost da ćeš više pojesti u sljedećem obroku. Ne preskači niti doručak. Brojna su istraživanja pokazala da osobe koje redovito doručkuju lakše kontroliraju tjelesnu masu.

Vježbanje je važno

Uvedi redovitu tjelesnu aktivnost jer ona podiže razinu serotonina i endorfina u organizmu i potiče procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva te samim time sprječava napadaje prejedanja koji mogu stvoriti i još jednu neugodnu tegobu, a to je žgaravica. Svako jutro popij 2 do 3 čaše tople vode da se probavni sustav očisti, a zatim odvoji 10-ak minuta za vježbanje po svom izboru. To može biti plesanje uz muziku, vježbe 5 tibetanaca ili nešto drugo, važno je samo da se zagriješ i tako ubrzaš bazalni metabolizam koji će taj dan potrošiti više kalorija jer si ga ujutro potaknula intenzivnije od onoga na što je tijelo naučeno.

Ugljikohidrati ujutro, proteini navečer i ne zaboravi voće

Izbjegavaj kasnovečernje obroke. Poželjno je u prvom dijelu dana jesti pretežno ugljikohidrati, a u drugom proteine. Izbjegavaj alkohol jer obiluje kalorijama, a to pravilo vrijedi i za bezalkoholna gazirana pića. Konzumacija voća pomaže i u borbi protiv celulita budući da ga, osim niske energetske vrijednosti, krasi i bogatstvo vitamina C, kalija te prehrambenih vlakana koji pospješuju izlučivanje štetnih, otrovnih tvari iz organizma. Neke vrste voća, primjerice ananas je osobito poželjan jer sadrži bromelain, probavni enzim koji djeluje proteolitički te ga se zato preporučuje konzumirati nakon obroka. 
 
Na tržištu postoji Super Ananas dodatak prehrani koji sadrži bioaktivni bromelain iz srčike ploda ananasa te ekstrakt ploda guarane. Guarana doprinosi normalnom metabolizmu masti te time regulaciji tjelesne težine. Sadržaj vrećice otopi u 200 ml vode i u tren ćeš dobiti odličan napitak.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.