Snježana Jelenić iz Rijeke naša je četvrta kuharica tjedna! Stručni žiri portala zdravakrava.hr i gastro.hr izabrao je njezin recept za štrudlu od grožđa za recept tjedna. Kao nagradu Snježana će dobiti Gorenje elektronsku kuhinjsku vagu Ultra Slim te besplatnu izradu fotoknjige i ulazi u izbor za top-kuharicu jeseni
Sastojci:
Kora:
- 50 dag glatkog brašna
- 3-4 žlice ulja
- 3 dl mlake vode
Nadjev:
- 1 kg bijelog grožđa
- 5 dag badema
- 2-3 piškota ili petiti keksa
- 1 vrećica vanilin šećera
- 3 žlice šećera
- cimet
- oko 7-8 dag rastopljenog maslaca
Priprema:
- Od navedenih satojaka umijesi glatko i rastezljivo tijesto, poklopi zdjelu u kojoj se tijesto nalazi i pusti neka odmara barem pola sata.
- U vrećicu stavi piškote i usitni ih valjkom.
- Bademe sitno nasjeckaj.
- Grožđe operi i bobe odvoji od petelji. Ako su bobe jako velike svaku prereži na pola.
- Dodaj obje vrste šećera i cimet te promiješaj.
- Namaži lim za pečenje, onaj veliki duboki od pećnice i uključi pećnicu na 200 stupnjeva C
- Na veći ubrus stavi malo oštrog brašna i razvuci tijesto.
- Na jednu trećinu tijesta rasporedi pola količine nadjeva, po njemu pospi pola količine bademe i pola količine piškota, a ostali dio tijesta poprskaj maslacem.
- Pomoću ubrusa zarolaj, počevši s one starane gdje je nadjev. Prepolovi i krajeve stisni da nadjev ne curi tokom pečenja.
- Položi štrudle u lim i sve isto ponovi i s drugom polovinom tijesta. Sve četiri dobivene štrudle na kraju premaži rastopljenim maslacem.
- Peci oko 45 minuta.
- Pečene i ohlađene po želji pospi šećerom u prahu.
Ako ti se ne raditi tijesto, možeš upotrijebiti gotove kore za savijače. Koristi po dvije kore za svaku savijaču, a ostatak postupka je isti.
Klikni i saznaj kako sudjelovati u izboru za kuharicu jeseni...