Zdravlje Simptomi i pomoć 07. rujna 2016.

Znanstvenici pronašli test krvi koji otkriva rak prije pojave simptoma

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jednostavan test krvi kojim se može dijagnosticirati rak i prije pojave prvih simtpoma već se naziva velikim otkrićem u borbi protiv opake bolesti koje bi moglo spasiti tisuće života.

Istraživanje su vodili znanstvenici sa Sveučilišta Swansea, a profesor Gareth Jenkins kaže kako je ovo nov način otkrivanja prisutnosti raka jer ne traži same stanice raka, već njegov 'miris' koji je prisutan u krvi. 

Rezultati testa za samo dva sata

Ovaj test znanstvenici uspoređuju s detektorom dima, a on otkriva broj mutiranih stanica krvi u jednom uzorku. Kod zdravih ljudi taj broj je oko šest stanica na milijun, dok je kod osoba koje će vjerojatno dobiti rak taj broj i četiri puta veći. Ako je osoba oboljela od raka, broj tih stanica dodatno se povećava. 

Novim testom rezultati se mogu dobiti kroz dva sata, a liječnici mogu izdvojiti one koji su podložni raku od zdravih pacijenata i na taj način puno ranije početi s liječenjem. 

Ostatak teksta pročitaj na portalu 24 sata.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.