Zdravlje 15. listopada 2010.

Zdravim navikama protiv raka dojke

Grudi_Rak_Dojke
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke i pravo vrijeme da usvojiš zdrave navike koje pomažu u sprečavanju ove bolesti. Izbjegavanje alkohola, održavanje normalne tjelesne težine, vježbanje, pa čak i dojenje smanjuju rizik od raka dojke za 40 posto

Nažalost, ne postoji cjepivo protiv raka, no možeš dosta toga poduzeti sama da smanjiš svoju ranjivost na tu bolest. Američki zavod za proučavanje raka analizirao je skoro tisuću istraživanja i izvukao iz njih nekoliko zaključaka vezanih za zaštitu od ovog oblika karcinoma. Prema analitičarima, zdravi postupci mogu smanjiti rizik od obolijevanja od raka za 40 posto.

"Dinamičan i pokretljiv život i svođenje težine na normalu neke su od mjera koje podižu otpornost na ovaj oblik raka", poručuje liječnica Belinda Allen.

Najlakše ćeš primijeniti zdrave navike ako nagovoriš još nekoga da ti se pridruži. Uzajamna podrška povećava vjerojatnost pridržavanja mjera za 50 posto, dok pojedinac prepušten sebi lakše odustaje.

Nadvladaj pretilost

Ako ti vitka linija i lijep izgled nisu dovoljna motivacija za uravnoteženu prehranu, možda te na to potakne želja za sprečavanjem raka dojke. Žene koje imaju manje tjelesnih masnoća i normalan indeks tjelesne mase rjeđe obolijevaju od raka dojke u postmenopauzi.

Tjelesne masnoće uključene su u tjelesnu proizvodnju nekih hormona i bjelančevina koje pospješuju razvoj i rast zloćudnih tvorevina.

Provjeri svoj indeks tjelesne mase!

Pokreni se

Tjelesna rekreacija još je jedan način prevencije raka dojke. Osim što je to mjera za održavanje normalne tjelesne težine i ograničavanje količine tjelesnih masnoća, vježbanje ubrzava metabolizam – brzinu kojom organizam sagorijeva kalorije, poboljšava unos kisika u tijelo i snižava nivoe spolnih hormona koji imaju veze s rakom dojke.

Na taj način vježbanje stvara zdravo okruženje u tvom organizmu. A zaštita od raka dojke tim je veća što više budeš vježbala.

Suzdrži se od pića

Alkohol povećava rizik od obolijevanja od raka dojke, proizlazi iz istraživanja. Pije li žena pet alkoholnih pića tjedno, njen rizik od obolijevanja raste za pet posto.

Znanstvenici smatraju da alkohol izaziva otpuštanje određenih tvari koje pospješuju nastanak karcinoma. Alkohol podiže nivo ženskog spolnog hormona estrogena, što također povećava opasnost od raka dojke.

Hrani dijete prirodno

Vrlo je zanimljivo i da dojenje djeteta ima zaštitnu ulogu protiv raka dojke kod majke. Za svakih pet mjeseci dojenja, rizik od obolijevanja pada za tri posto.

Tijekom dojenja dolazi do brze izmjene novih stanica u dojkama, što potiče odstranjivanje stanica s koje u sebi nose genetska oštećenja i koje bi mogle s vremenom izazvati problema.

Tako je dojenje tijekom barem šest mjeseci preporučljivo i za ženu i za dijete.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.