Zdravlje Zdravlje žena 07. listopada 2021.

Obavi preventivni pregled i naruči se na naprednu pretragu koja snima dojke slojevito!

Pregled dojki
Foto: Affidea Na važnost preventivnih pregleda ukazuju iz poznate šibenske poliklinike Affidea Vita gdje tijekom listopada nude posebne pakete pregleda dojki!

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, najčešćeg raka od kojeg obolijeva jedna od deset žena u Hrvatskoj. S obzirom na veliki postotak izliječenih kada se rak otkrije u ranom stadiju, najvažnije je redovno obavljati preglede. Upravo na važnost preventivnih pregleda ukazuju iz poznate šibenske poliklinike Affidea Vita gdje tijekom listopada nude posebne pakete pregleda dojki!

"Rak dojke najčešći je rak kod žena, a iako najveći broj žena s dijagnosticiranim rakom dojke ima preko 50 godina, obolijevaju i mlađe žene. U Hrvatskoj svaka deseta žena obolijeva od raka dojke, no ako se rak otkrije u ranom stadiju, postoji velika mogućnost izlječenja. Tumor veličine do 1 cm izlječiv je u 98 % slučajeva, a upravo iz tih razloga od vitalnog je značaja da žene redovito pregledavaju grudi i provode preventivne preglede u svrhu ranog otkrivanja promjena u dojci. Iako rijetko, i muškarci mogu oboljeti od raka dojke. Tijekom listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke, u našoj poliklinici nudimo posebne pakete pregleda dojki", ističu iz poliklinike Affidea Vita. Prevencija podrazumijeva provođenje samopregleda dojki, periodičkih ultrazvučnih i mamografskih pregleda. Važno je i odazvati se na organizirani nacionalni probir za rano otkrivanje raka dojke 'MAMMA' koji uključuje žene u dobi od 50 do 69 godina.

"Samopregled dojki preporučuje se nakon dvadesete godine života, a trebalo bi ga obavljati jednom mjesečno, dok je s ultrazvukom dojke najbolje početi od 25. do 30. godine života kod žena s prosječnim rizikom za razvoj karcinoma dojke, ali i ranije kod žena s povišenim rizikom za karcinom dojke. Do četrdesete godine života dovoljan je klinički i ultrazvučni pregled jednom godišnje, ako su klinički i ultrazvučni nalazi uredni. Nakon četrdesete godine preporučuje se mamografija svake dvije godine, ultrazvuk jednom godišnje, uz redoviti samopregled jednom mjesečno te uredne kliničke, ultrazvučne i mamografske nalaze", pojašnjavaju iz poliklinike Affidea Vita.

Ako imate pozitivnu obiteljsku anamnezu preporuke se mijenjaju ovisno o procijenjenom riziku za karcinom dojke, u što će vas uputiti liječnik. Kod žena s karcinomom dojke po prvoj ženskoj liniji ili ako se u obitelji karcinom dojke pojavljuje u više generacija, kao i u slučajevima povišenog rizika, preporučuje se započeti s mamografskim pregledima od 35. godine i provoditi ih jednom godišnje.

 | Author: Affidea Foto: Affidea

Preporuke za vrstu i učestalost pregleda za žene s visokim rizikom od karcinoma dojke

"Također, kod žena s visokim rizikom za karcinom dojke kao i u još nekim posebnim indikacijama preporučuje u kontrole uvesti magnetsku rezonanciju (MR) dojki. Ultrazvuk se može raditi i češće od jedanput godišnje, ako žena sama primijeti promjene na dojci, odnosno napipa kvržicu, primijeti iscjedak pritiskom na bradavice, primijeti bolnost jedne ili obje dojke te ako je to preporuka liječnika. "Prva mamografija, kao i mamografske kontrole se preporučuju prema individualno procijenjenom riziku žene za karcinom dojke, ali najčešće se preporučuje s navršenih 40 godina života. Mamografija se u tom slučaju radi svake dvije godine, a između toga ultrazvučni pregledi. Iznimno, kod određenog sastava dojki, moguće je protokol pregleda mijenjati jer kod nekih se dojki promjene bolje vide ultrazvukom, a kod nekih mamografijom", napominju iz poliklinike Affidea Vita.

Ako niste, učinite ove jednostavne i bezbolne preglede. Zakažite svoj preventivni pregled dojki i tako učinite korak više za svoje zdravlje jer ništa nije važnije od zdravlja! Poliklinike Affidea nalaze se u Zagrebu, Šibeniku i Splitu.

Za zakazivanje pregleda i više informacija nazovite broj telefona ili pošaljite upit putem linka https://affidea.hr/posaljite-upit/

3D mamografija (digitalna tomosinteza) je napredna pretraga koja snima dojke slojevito

3D mamografija je nova tehnologija koja koristi veći broj projekcija iz više kutova svake dojke te slojevito snima dojke što omogućuje analizu svakog pojedinog sloja uz manji efekt preklapanja tkiva. Tomosinteza povećava osjetljivost mamografije za detekciju benignih i malignih promjena - studije su pokazale da se tomosintezom otkrije 34 % karcinoma više kod svih dobnih skupina te da se smanjuje broj lažno pozitivnih nalaza.

Prednosti tomosinteze su kod detekcije poremećaja strukture tkiva dojke bez jasno deformirane tvorbe (distorzija). Također je smanjena potreba za dodatnim dijagnostičkim postupcima. Nedostatak digitalne mamografije sa tomosintezom je nešto veća srednja glandularna doza ionizantnog zračenja u odnosu na klasičnu mamografiju, ali su vrijednosti manje od dijagnostičke referentne razine koja je propisana Pravilnikom o uvjetima za primjenu izvora ionizirajućeg zračenja.

 | Author: Affidea Foto: Affidea

Tko treba tomosintezu?

Svaka žena koja ide na mamografiju treba uzeti u obzir i 3D mamografiju (u nekim zemljama je tomosinteza standard). Prva tomosinteza se obično preporučuje ženama u dobi od 40 godina, u slučaju indikacije moguće i ranije. Tomosinteza je naročito korisna kod žena sa obilnim i gustim žljezdanim parenhimom jer se izbjegava preklapanje tkiva. Kod tomosinteze je bolja detekcija i definiranje veličine i rubova lezije, bolja je procjena mikrokalcifikata, dilatiranih mliječnih kanalića, retrakcije potkožja. Kompresija dojki kod tomosinteze je manja i ugodnija za žene, a sam postupak snimanja se ne razlikuje od standarne mamografije. Tomosintezu možete napraviti u Poliklinici Affidea Sveti Rok u ulici grada Vukovara 284, 10 000, Zagreb koja je dio Affidea grupe.

 | Author: Affidea Foto: Affidea Svaka žena koja ide na mamografiju treba uzeti u obzir i 3D mamografiju

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.