Zdravlje 28. srpnja 2017.

Za imobilizaciju prijeloma koriste biorazgradivi "gips" izrađen od drveta

Foto: Promo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U bečkoj bolnici Wilhelminenspital od nedavno se za imobilizaciju prelomljenih kostiju koristi novi biološki razgradiv materijal. Novi materijal, to jest, gips proizveden je na bazi drveta, lako se oblikuje i dorađuje.

„Novi je gips bolji i za pacijente i za osoblje, a i okoliš profitira od korištenja novog materijala za gipsanje“, kazao je član uprave bečke bolnice dr. Franz Kralinger.

Gips se najprije zagrijava u posebnoj peći, a toplina ga čini podatnim za oblikovanje. Nakon prilagođavanja određenom dijelu tijela materijal se hlađenjem stvrdnjava, a osim toga je i vodootporan. Isti se gips može i nanovo prilagoditi, ako primjerice dođe do smanjenja optoka ili sl., što kod dosadašnjih plastičnih materijala nije bilo moguće i svaki se put moralo gipsati ispočetka.

 | Author: Promo Foto: Promo

Medicinskim radnicima i radnicama novi materijal uvelike olakšava posao jer je rukovanje njime puno lakše nego s dosadašnjim plastičnim masama. Zahvaljujući biološki razgradivom materijalu na bazi drveta niti nošenje maski i rukavica više nije obvezno. 

Ne treba zaboraviti niti pozitivan efekt koji korištenje novog materijala ima na okoliš. On je naime razgradiv i ne mora se kao plastični gipsevi zbrinjavati u posebni otpad.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.