Zdravlje 29. listopada 2017.

Vodič o prirodnoj kozmetici: što, kako, zašto?

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaki ju dan koristimo, na ovaj ili onaj način, u jednom ili drugom obliku. Kada ju netko spomene, često najprije pomislimo na šminku pa će tako većina muškaraca složno reći kako ju oni uopće ne koriste. No, kozmetika je važan dio našeg svakodnevnog života, a odnosi se na svaki proizvod koji može doprinijeti našem izgledu i njezi. Proizvodi za kosu, lice, zube, nokte, usne – svi su oni kozmetika i čine dio naših dnevnih rutina bez kojih ne bismo mogli zamisliti svoj život.
Posebno mjesto među kozmetikom pripada prirodnoj kozmetici. Uz aktivan život i osviještenu prehranu bogatu namirnicama važnima u očuvanju našeg zdravlja, prirodna kozmetika proizvedena u ekološkim uvjetima, važan je dio održivog života. U nastavku donosimo vodič o prirodnoj kozmetici, koji će ti pomoći u donošenju eko odluka i otkriti ti brojne tajne prirodnih proizvoda. Krenimo na eko put!

Bogatstvo prirodnih sastojaka

Karite maslac
Prirodna kozmetika obiluje mnogim sastojcima koji imaju nutritivnu vrijednost, a te se hranjive tvari lako upijaju u kožu, čineći ju glatkom i nježnom. Primjerice, mnogi proizvodi prirodne kozmetike koriste karite maslac koji možete pronaći u alverde maslacu za tijelo na bazi crvene naranče i bazge. Bogat je vitaminima D i E, kao i provitaminom A, a uz njegu kože, karite maslac može pomoći u zacjeljivanju rezova i opeklina te ublažiti bolove u mišićima.

Kakao maslac
Vrijedan sastojak u prirodnoj kozmetici čini i kakao maslac, koji možete pronaći i u ružinom maslacu za tijelo, koji proizvodi Nikel. Kakao maslac može pomoći u smanjivanju strija, ali i zaštiti kožnih bolesti, poput dermatitisa. 

Marelica i chia sjemenke
Ekstrakti, poput, primjerice, marelice, imaju veliku sposobnost u omekšavanju kože, a možete ga pronaći u alverde kremi za tijelo koja sadrži i chia sjemenke te pruža intenzivnu 24-satnu njegu suhoj i zahtjevnoj koži tijela. 

Uvijek možete isprobati prirodnu alternativu

Pasta za zube
Jedan od najčešćih kozmetičkih proizvoda koji svakodnevno koristimo je pasta za zube. Prirodnu pastu za zube možete pronaći među proizvodima brenda Himalaya, koja već gotovo 90 godina uspješno koristi spoznaje ayruvedske medicine. Primjerice, Himalaya pasta za zube umjesto natrijevog fluorida koristi prirodni kalcijev fluorid. On osigurava jednaku funkciju, hrani caklinu i pomaže da zubi ostanu zdravi, a pritom ne djeluje štetno na organizam. 

Sapun
Jedan od najstarijih proizvoda u kozmetici koji koristimo je sapun. Sapuni prirodne kozmetike jako vlaže kožu, blaži su, što je osobito važno za one koji imaju osjetljivu kožu i mirišu lijepo – i prirodno! Jedan od takvih je i ULOLA sapun na bazi gline i čajevca, namijenjen masnoj koži, kao i onoj sklonoj aknama. Čajevac tako pomaže u borbi protiv bakterija, gljivica i virusa, dok glina pomaže u uklanjanju nečistoća s kože.

Mirisi
Koristimo ih kao sredstvo zavođenja, mijenjamo ovisno o godišnjem dobu i prilici ili, jednostavno, uvijek ostajemo vjerni samo jednom. Sigurno pogađate, riječ je o mirisima bez kojih ujutro teško izlazimo iz kuće. Prirodni mirisi potječu od biljke ili cvijeta, što osigurava mnoštvo njihovih različitih mirisa, a, usto, siguran su odabir. Među njima su i alverde dezodoransi, poput onog na bazi magnolija i sljeza, koji ne sadrže metale, a razveselit će i sve vegane!

Šampon za kosu
U slučaju da kosu moramo prati često, primjerice, svaka dva dana (ili češće), tada su upravo prirodni šamponi dobar odabir. Među njima su Olival šampon na bazi ružmarina i limuna, koji će umiriti vlasište i pružiti mu potrebnu njegu, Tinktura šampon na bazi čička, koji pomaže i u borbi protiv prhuti, svrbeži i iritacije, ali i alverde šampon s bademovim i arganovim ulje, koji će pomoći oštećenoj kosi i za pranje kovrčave kose.

Ako vam se neki od ovih proizvoda svidio i htjeli biste ga isprobati, dobra je vijest što to možete učiniti tijekom studenog u dm-ovim prodavaonicama, i to po povoljnijim cijenama. Naime, studeni u dm-u posvećen je prirodnoj kozmetici te u zamjenu za 50 active beauty bodova možete ostvariti 20 % popusta pri kupnji proizvoda prirodne kozmetike, a za kupnju prirodne kozmetike iznad 100 kuna, na poklon dobivate alverde trajnu torbu koja će omogućiti siguran i održiv transport prirodne kozmetike do kuće!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.