Zdravlje 09. studenoga 2016.

Video: O posvojenju posve otvoreno

Dijete-Klokanica
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na Svjetski dan posvojenja objavljen je dokumentarni film sa svjedočanstvima triju posvojenih djevojaka. Građani na društvenim mrežama objavljuju fotografije dlana sa smješkom.

Svjetski je dan posvojenja. U znak potpore posvojenju i obiteljima koje nastaju posvojenjem, građani na društvenim mrežama objavljuju fotografije dlana sa smješkom i ključnim riječima #Svjetskidanposvojenja i #Adopta.

U povodu Svjetskog dana posvojenja Adopta, udruga za potporu posvojenju, snimila je i na YouTubeu objavila kratak dokumentarni film sa svjedočanstvima triju posvojenih djevojaka. U njemu Dora, Lucija i Margareta pričaju, među ostalim, o posvojenju te želji da upoznaju biološke roditelje. Njihove dirljive priče otkrivaju s kojim se problemima posvojena djeca suočavaju tijekom odrastanja, te zašto je bitna kvalitetna komunikacija s posvojiteljima.

Većina posvojene djece želi istražiti svoje korijene

Većina posvojene djece želi istražiti svoje korijene, a s osamnaest godina imaju pravo u Centru za socijalnu skrb zatražiti informacije o svojem podrijetlu. Zbog toga Adopta ima poseban program za mlade posvojene osobe, a kroz svoj rad educira i posvojitelje kako s djecom razgovarati o toj temi.

Najvažnije je stvoriti okruženje da je o posvojenju uvijek dopušteno i dobrodošlo razgovarati kako bi se mladi mogli osloniti na roditelje kada počnu razmišljati o korijenima, a naročito ako žele upoznati biološke roditelje“, savjetuje psihologinja Petra Matković, stručna suradnica Adopte.

U povodu Svjetskog dana posvojenja Adopta podsjeća da godišnje petstotinjak djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi. Riječ je o teže posvojivoj djeci, tj. onoj starijoj od 6 godina, onoj iz višebrojnih obitelji, pripadnicima manjinskih etničkih skupina te djeci s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama.

O Adopti:

Udruga za potporu posvajanju Adopta nevladina je neprofitna organizacija koju su osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Cilj udruge je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse djeluje na stvaranju pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvojenjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.