Zdravlje 22. ožujka 2016.

Signali bolesti koje šalju tvoje usne

Usne_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Usne osim za ljubljenje mogu služiti i kao indikator promjena u tvom organizmu. Pročitaj na koje sve tegobe mogu upućivati neke pojave na tvojim usnama. Suhe usne primjerice mogu biti znak da si previše na suncu ili vjetru bez zaštite, ali i da ti nedostaje nekih važnih nutrijenata poput cinka i željeza

Otekle usne

Možda za to možeš kriviti svoj novi ruž, ali razlog može biti i u nekom sastojku tvog ručka. "Oticanje može biti simptom alergijske reakcije", kaže Keith Arbeitman, stomatolog iz New Yorka. U početku će ti usne biti većeg volumena nego obično i počet će te svrbjeti. "Ali, ako dobiješ izgled patke, obavezno otiđi na hitnu pomoć", kaže  Arbeitman i dodaje da su popratni simptomi alergije na hranu vodenaste oči i svrab kože.

Ispucale usne

"Koliko god da se trudiš i jedeš zdravo lako se može dogoditi da ipak izostaviš iz svoje prehrane neke od ključnih nutrijenata, a njihov nedostatak može se očitovati na tvojim usnama najčešće kao ispucali krajevi ili suhoća usana", objašnajva dermatologinja Diane Madfes. Ako ti se dogodi da na rubovima usana imaš bolne pukotine moguće je da ti nedostaje željeza, cinka, vitamina B3 ili vitamina B6. Željeza i cinka najviše ima u crvenom mesu pa bi ti povremena konzumacija mogla nadoknaditi njihov nedostatak, ali također se ovi nutrijenti nalaze i u lososu, jajima i lisnatom zelenom povrću.

Višak sline

Višak sline također može uzrokovati ispucale rubove usana tako što se na njima slina skuplja dok spavaš pa tako postaju pogodno tlo za razvoj gljivica pa nastaju bolne pukotine. Jedan od razloga prekomjernog slinjenja mogu biti zubi, tako da je najbolje da potražiš savjet svog dermatologa.

Herpes

Kad si pod jakim stresom fizičkim ili psihičkim velika je vjerojatnost da ti se pojavi herpes na usnama ili oko njih. Herpes je također i znak oslabljenog imuniteta, a pojavljuje se i kad si prehlađena ili imaš mjesečnicu. 

Znaš li da balzami za usne mogu izazvati ovisnost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.