Zdravlje Simptomi i pomoć 09. svibnja 2023.

U Zagrebu se prvi put održava Deaf rave party! Znate li kako gluhe osobe percipiraju zvuk?

U Zagreb dolazi gluhi DJ Troi Lee koji je puštao glazbu u poznatom londonskom klubu fabric te na Glastonburyju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prvi Deaf Rave u Hrvatskoj: U Zagreb dolazi gluhi DJ Troi Lee koji je puštao glazbu u poznatom londonskom klubu fabric te na Glastonburyju.

Udruga Deaf Padel Zagreb po prvi put u Hrvatskoj organizira Deaf rave party na kojem će nastupiti dva gluha DJ-a: Troi 'DJ Chinaman' Lee, iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je ujedno i osnivač Deaf Ravea te DJ Dragon Hoang iz Slovačke, a podršku će im pružiti domJ i producent, Lovro Baletić. Događaj je otvoren za sve, a održat će se u subotu, 17. lipnja, u zagrebačkom klubu Aquarius s početkom u 22:00 sati. Ulaznice su dostupne putem Core event stranice.

Deaf Padel Zagreb (DPZ) je sportski padel klub za gluhe i nagluhe osobe osnovan u listopadu 2021. godine. Klub djeluje s ciljem uključenja Gluhih osoba u zajednicu putem sudjelovanja na sportskim natjecanjima i na treninzima. U protekle dvije godine DPZ je organizirao prvi padel kamp za gluhe te međunarodni humanitarni turnir s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za dvogodišnjeg Tina Fodora, gluhog dječaka koji ima cerebralnu paralizu i epilepsiju kako bi mu se osigurale potrebne terapije. U prosincu prošle godine klub je pokrenuo humanitarnu akciju za pomoć gluhoj obitelji Krmpotić koja živi u derutnoj školi pod nazivom "Obitelj Krmpotić traži dom". Tijekom protekle godine sudjelovali su na četiri međunarodna natjecanja u Švedskoj, Belgiji i Španjolskoj te na dva državna natjecanja, a njihovi članovi osvojili su zlatne medalje na Europskom natjecanju u Španjolskoj.

 | Author: Matilda Filipović, predsjednica kluba Deaf Padel Zagreb i Budo Jusić, potpredsjednik

Osim nadolazećeg klupskog događaja, tijekom vikenda će se održati i prvi Međunarodni padel turnir za gluhe u Hrvatskoj, a iz kluba pozivaju javnost na dobrovoljne donacije za nastavak razvoja aktivnosti koji promiču inkluzivnost gluhih i nagluhih osoba u zajednici .

"Za vikend, 17. i 18. lipnja, u Zagrebačkom Padel centru organiziramo prvi Međunarodni padel turnir za gluhe. Naš potpredsjednik Budo Jusić je dosad sudjelovao u velikom broju međunarodnih padel turnira za gluhe i uvijek su u sklopu turnira organizirane gala večere ili partiji za gluhe. Budući da Budo poznaje gluhog DJ-a iz Londona, odlučili smo ga kontaktirati i predložiti mu da pušta glazbu za sudionike turnira kao nešto novo i zanimljivo za naše članove. Nakon što smo bolje razmislili, shvatili smo da bi njegov dolazak u Hrvatsku značio puno više i ostaloj Gluhoj zajednici u Hrvatskoj i regiji. Možda puno ljudi nije upoznato, ali gluhe osobe mogu osjetiti vibracije koje proizvodi glazba koja se svira i 'konzumirati' te vibracije kroz svoje tijelo. Neki gluhi čak mogu prepoznati instrumente, visinu tona i ritam, sve iz osjećaja basa“, izjavila je predsjednica kluba Deaf Padel Zagreb, Matilda Filipović, dodavši da su događaj organizirali u suradnji s multimedijskom platformom INSITE koja promiče domaću kulturno-umjetničku scenu i elektroničku glazbu.

 | Author: Prvi Deaf Rave U Hrvatskoj održat će se u Aquariusu u Zagrebu

Kako Gluhi percipiraju zvuk?

Jedan od najzaslužnijih promotora glazbe zajednice Gluhih je Troi Lee, koji povodom navedenog događaja prvi put dolazi u Hrvatsku. Troi je gluhi DJ, izvođač i organizator događanja iz Londona, koji producira online sadržaj na znakovnom jeziku kroz ples, komediju, VV (Visual Vernacular) kako bi gluhim, nagluhim i invalidnim umjetnicima i izvođačima pružio platformu za pokazivanje svoje ljubavi prema glazbi. Nastupao je u poznatom londonskom klubu fabric te na festivalima Glastonbury i Latitude, a o njemu su pisali BBC, Guardian, Mixmag i brojni drugi mediji. Osnivač je pokreta Deaf Rave koji pruža zabavu s glazbom i vizualnim izvedbama sveobuhvatnoj publici diljem Ujedinjenog Kraljevstva i širom svijeta. Njihovi ciljevi su ujediniti sve kroz ljubav i strast prema glazbi, promicati jedinstveni identitet Gluhih osoba s invaliditetom i podučavati širu javnost o kulturi gluhih. Deaf Rave pokret je koji svijetu pokazuje da gluhe osobe mogu osjetiti zvuk u svojim stopalima, u tijelima i u svojim ušima te doživjeti ritam kroz valove vibracija koje oslobađa glazba.

"Pitanje prilagodbe zvuka za gluhe osobe može nekima biti čudno, ali osobe s oštećenjem sluha osjete glazbu drugog frekventnog raspona. Sluh je jedno od naših osjetila koje neki nemaju ili djelomično imaju. Normalno ljudsko uho može čuti zvukove u frekvenciji od 16 Hz do 20 000 Hz. s tim da ove niske do i nakon 16Hz više osjetimo kao neku vrstu zračnog pritiska na cijelom tijelu. Te niske frekvencije koje u muzici nazivamo 'bass' kojeg osjete svi pa i gluhe osobe. Stoga kvalitetan klupski razglas koji pokriva cijeli frekventni raspon čujnog zvuka s muzikom svakoga pokreće i tjera plesati. Ovakav event do sada nismo imali te se veselimo s kvalitetnim razglasom sudjelovati u nečemu ovakvom“, istaknuo je Dejan Labor, voditelj Aquariusa, koji je nedavno proslavio trideset godina postojanja. Labor dodaje da u klubu nastoje stvarati mlade urbane kreativce kroz sve glazbene smjerove, od live svirki bendova do nastupa DJ-DJ-va i kolektiva, kako bi ponudili i oblikovali neke nove muzičke trendove.

Glazbena produkcija

Na Deaf Raveu će, uz samog osnivača Troia Leeja, nastupiti i slovački producent DJ Dragon Hoang i Lovro Baletić iz Zagreba.

DJ Dragon Hoang karijeru je započeo 2005. godine u tinejdžerskim godinama i od samog početka je znao da je glazba nešto što će ga pratiti cijeli život. Iako je od rođenja gluh, istaknuo je da je čuo mikseve kao DJ, ali svira s ljubavlju i ukusom. S vremenom je postao cijenjena osoba na slovačkoj sceni elektroničke glazbe, a svirao je u klubovima diljem Slovačke, Poljske, Mađarske i Njemačke. Istaknuo je da voli sve stilove elektronske glazbe, kao što su tech house, techno, tribal techno, hardgroove, hardtechno i schranz te se smatra se jednim od najvećih gluhih imena svjetske techno i hardgroove scene. Prije deset godina objavio je svoje prvo glazbeno izdanje pod umjetničkim imenom Dragon Hoang za vlastitu etiketu Techno Deaf Records, a do danas je izdao preko 300 pjesama.

 | Author: DJ Dragon Hoang, gluh je od rođenja

Lovro Baletić hrvatski je DJ i producent iz Zagreba. Od svoje 12. godine svira bubnjeve, a u tinejdžerskim je godinama svirao u raznim bendovima. Nakon srednje škole preselio se u inozemstvo kako bi studirao audio produkciju na SAE institutu u Amsterdamu. Tada je otkrio svoju ljubav prema elektroničkoj glazbi i započeo eksperimentiranje i produciranje pjesama u raznim pod žanrovima. Godine 2019. objavio je svoj prvi eksperimentalni EP pod nazivom "Urban Wilderness", a godinu dana kasnije uslijedio je nu-disco/elektronički EP pod nazivom "Manimals". Njegov repertoar uglavnom se fokusira na Dancefloor Funk i House glazbu. Lovro je dio CYCLE kolektiva uz Jana Kinčla i Matiju Duića, a svirao je u mnogobrojnim dvoranama i domaćim klubovima poput Aquariusa, Regular Bara, kluba Dva Osam, Pločnika te u Petom Kupeu.

 | Author: Lovro Baletić, hrvatski DJ i producent iz Zagreba

Organizatori događaja najavili su dodatne radionice znakovnog jezika s osnovama istog za zaposlenike klubova i barova. "Solidarnost je razlog zašto bi ga svatko od nas trebao, makar površno, poznavati", izjavila je predsjednica Deaf Padel Zagreba te istaknula da će sve informacije o aktivnostima kluba biti dostupne na društvenim mrežama i pozvala javnost da se za sva pitanja vezana uz članstvo i donacije slobodno obrate putem mail adrese deafpadelzagreb2210@gmail.com.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.