Zdravlje Simptomi i pomoć 03. siječnja 2023.

Tri županije s najviše oboljelih od gripe i koji tip virusa je najzarazniji

Foto: Pexsels Simptomi prehlade
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najveća stopa prijave gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

HZJZ izvještava da je u Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 25. prosinac 2022. godine, u sklopu objedinjenog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 1759 prijava oboljelih od gripe, od čega su 1043 prijave zaprimljene u 51. tjednu 2022. godine.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U subtipiziranim uzorcima zastupljena su oba virusa gripe A/H3N2 i /H1N1.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.  Više podataka o sezoni gripe u državama EU i širem europskom području dostupno je ovdje.

Razlikujemo tri virusa gripe i što se dogodi kada nastupe mutacije?

"Razlikujemo tri tipa virusa gripe: A, B i C. Epidemije sezonske gripe koje se javljaju skoro svake godine najčešće su uzrokovane virusom tipa A, a rjeđe tipa B koji ima i niži epidemijski potencijal. Virus gripe tipa C ima još niži epidemijski potencijal i uzrokuje blagu i nekarakterističnu bolest.

Ovisno o površinskim antigenima hemaglutininu (H) i neuraminidazi (N), razlikujemo podtipove virusa gripe A (H1N1, H3N2, H5N1 i dr.). Stalne manje promjene u antigenima virusa uzrokuju stalnu cirkulaciju virusa u prirodi, a kod većih promjena dolazi do novih podtipova. Zovemo ih i pandemijski sojevi, jer kada se pojave, zbog nepostojanja imuniteta u populaciji dovode do pandemija poput 'španjolske' (1918.), 'azijske gripe' (1957.) i pandemije 1968. i 2009. (tzv. 'svinjska gripa')", navodi Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko - neretvanske županije.

Prehlada, gripa i viroza Možda te zanima... Gripa: Kako se razlikuje od viroze i kada se hitno javiti liječniku Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.