Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka. Za ublažavanje različitih tegoba koriste se njezini listovi ili korijen. Sadrži niz vitamina i minerala, a između ostalih B2, B5, K, C, provitamin A, zatim kalcij, magnezij, fosfor, histamin.
Kao narodni lijek, kopriva ima dugu povijest. Odavno je ustanovljeno da stimulira rad organa za probavu, jetre, gušterače, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv, pojačava izlučivanja vode iz organizma, jača imunitet, ubrzava metabolizam, djelotvorna je u slučaju jakih migrena jer opušta mišiće, pomaže pri izbacivanju negativnih bakterija iz organizma.
Priprema:
- 50 g listova koprive, prelij s 500 ml vrele vode.
- Poslije dva sata procijedite i pijte žlicu tri puta na dan prije jela.
- Tinkturu je najbolje pripremati od svježih listova.
- Mlada kopriva idealna je i za salate.