Zdravlje 09. svibnja 2017.

Tetoviranje povećava rizik od raka kože?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osobe koje svoje tijelo ukrašavaju tetovažama imaju veći rizik da obole od raka kože, pokazalo je još jedno znanstveno istraživanje. Nedavna studija pokazala je kako tinta namijenjena tetoviranju može sadržavati toksične sastojke, koji mogu uzrokovati rak kože.

Na potencijalan štetan utjecaj tinte koja se koristi za tetoviranje već su upozoravale brojne udruge i agencije, uključujući Europsku agenciju za kemikalije, koja je izrazila zabrinutost zbog sastava tinte i nedostatka nadzora nad istom.

To se osobito odnosi na plavu boju, koja može sadržavati kobalt i aluminij, dok se u crvenoj može skrivati živin sulfid. I druge boje mogu sadržavati olovo, kadmij, krom, nikal, titana i druge teške metale.

Stručnjaci naglašavaju da neće sve osobe koja se tetoviraju dobiti rak kože. Međutim, riziku su izloženi gotovo svi jer većina tattoo majstora koristi tintu koja sadrži arsen.

Stručnjaci također poručuju da prilikom tetoviranja treba izbjegavati područje oko madeža.

10 simptoma raka kože

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.