Zdravlje Simptomi i pomoć 05. ožujka 2022.

Što kažu vodeći hrvatski stručnjaci o prekomjernoj težini kao rastućem problemu u Hrvatskoj

Foto: shuterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom Svjetskog dana debljine istaknut problem pretilosti i prekomjerne težine u Hrvatskoj, kao i važnost metaboličke kirurgije

Debljina je postala rastući društveni problem s velikim posljedicama na zdravlje, a javnost nije dovoljno upoznata sa svim korijenima i uzrocima prekomjerne težine te faktorima koji utječu na nju stvarajući pritom društvenu stigmu koju je važno prekinuti. Osim uobičajenih terapijskih pristupa, osobama koje pate od prekomjerne i morbidne debljine na raspolaganju je i metabolička kirurgija, koja je kao metoda liječenja debljine nedovoljno prepoznata u Republici Hrvatskoj.

Zato je povodom Svjetskog dana debljine održan stručni panel vodećih hrvatskih barijatrijskih kirurga i liječnika obiteljske medicine na kojem su sudjelovali Ljiljana Ćenan, dr. med., Domagoj Vergles, dr. med., dr. sc. Zdenko Boras, dr. med. FACS i Davor Mendrila, dr. med, a moderirala ga je urednica Portalzdravlje.hr Ivana Rimac Lesički. Razgovaralo se o pretilosti i morbidnoj tjelesnoj težini u Hrvatskoj te o dostupnim metodama barijatrijske kirurgije.

Obilježavanjem Svjetskog dana debljine potaknuo se razgovor o problematici debljine kao zdravstvenom problemu u Republici Hrvatskoj te o svim rizicima prekomjerne i morbidne tjelesne težine i dugoročnim zdravstvenim dobrobitima metaboličkih zahvata.

Liječnica obiteljske medicine Ljiljana Ćenan, dr. med. istaknula je veliki broj pacijenata s problemom debljine koji svakodnevno dolazi u ordinaciju te važnost podrške, strpljenja i razgovora koji su potrebni za odluku na barijatrijski zahvat. Naglasila je važnost ovakvih događaja s ciljem podizanja svijesti o svim mogućnostima koje su pacijentima na raspolaganju, pogotovo jer se „zdravstveni sustav neprestano mijenja te je potrebno stalno obavještavati obiteljske liječnike gdje mogu uputiti svoje pacijente. Sretna sam što u KBC Osijek postoji tim koji se bavi liječenjem pretilosti pa ja mogu svoje pacijente upravo tamo i uputiti.“

 | Author: PR Foto: PR


Domagoj Vergles, dr. med. naglasio je postojanje velikog broja bolesti vezanog uz prekomjernu tjelesnu težinu, poput problema s kardiovaskularnim i respiratornim sustavima, niza ozbiljnih somatskih bolesti i karcinoma, ali i psihičkih bolesti koje se javljaju kod osoba s prekomjernom težinom. Smatra kako je bitno ovakvim akcijama osvijestiti ljude i pozvati ih da se jave i započnu svoje liječenje. „U Dubravi smo oformili multidisciplinarni tim za liječenje debljine, pri čemu izuzetno dobro surađujemo s našim nutricionistima, endokrinolozima i psihijatrima, koji su integralni dio procesa liječenja pretilosti.“ dodao je.

Dr. sc. Zdenko Boras, dr. med. FACS istaknuo je važnost cijelog puta, od dolaska pacijenta, liječnika obiteljske medicine, preko endokrinologa, stručnjaka za mentalno zdravlje pa sve do barijatrijskog kirurga. Također je naglasio i sustavnu pripremu i pregleda pacijenta te da „pacijent odlazi kući već prvi ili drugi dan nakon operacije, a sama operacija je laparaskopska i traje samo nekoliko sati.“

Davor Mendrila, dr. med. naglasio je cilj Svjetske zdravstvene organizacije da se zaustavi povećanje postotka pretilosti, kao i to da barijatrijska kirurgija osobama koje pate od morbidne pretilosti pruža terapiju s puno više koristi u odnosu na rizike. „Bilo bi dobro kada bi se naši građani koji boluju od prekomjerne težine javljali ranije putem obiteljskih liječnika i na primarnu zdravstvenu skrb jer bi i puno brže mogli doći do terapija koje učinkovito rješavaju njihove probleme i imaju bolji ishod liječenja. Naravno, potrebno je zadržati promijenjeni stil života nakon operacije te se redovito kontrolirati kako bi se postigli najbolji rezultati.“ zaključio je.

Detaljnije o metaboličkoj kirurgiji, njezinim pozitivnim učincima i konačnim rezultatima pronađite na stranici Debljina i zdravlje (www.debljinaizdravlje.hr), a za više informacija slobodno se obratite i svom liječniku obiteljske medicine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.