Zdravlje 19. listopada 2018.

Artritis: Ne bježi, nego se poveži!

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Organizacijski odbor humanitarnih utrka Reumatlon i Mini Reumatlon na čijem je čelu doc. dr. sc. Miroslav Mayer, internist reumatolog, a u kojem je i predsjednik udruge pacijenata Remisija, gosp. Nenad Horvat, pozivaju javnost da se aktivno uključe u borbu protiv upalnih reumatskih bolesti koje predstavljaju gorući problem današnjice.

Reumatske bolesti su, podsjetimo, jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u svijetu, a više od 100 milijuna ljudi u Europi onesposobljeno je za rad te uobičajene dnevne poslove zbog koštane boli koja je i najčešća posljedica ovih bolesti. Posebnu pažnju treba posvetiti i najmlađim pacijentima koji također mogu oboljeti od reumatskih bolesti – reuma nije bolest „rezervirana“ za starije osobe, djeca trebaju našu pomoć!

Osijek_Prof Možda te zanima... Super terapija za reumatoidni artritis Zdravlje Možda te zanima... Reumatoidni artritis: 12 znakova na koje odmah treba reagirati Zdravlje

Suradnja u zdravstvenom sustavu

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana artritisa i kampanje Europske lige protiv reumatizma (European League Against Rheumatism, EULAR) glasi „Don't Delay - Connect Today!“ ("Ne odgađaj - poveži se već danas!") ili, kako su ga prilagodili organizatori utrke, „Ne bježi, nego se poveži!“. Upravo je povezivanje pacijenata i liječnika, ali i svih sudionika u hrvatskom zdravstvenom sustavu osnovni preduvjet za uspješnu komunikaciju i suradnju, pa time i uspješnu prevenciju, odnosno liječenje upalnih reumatskih bolesti, među kojima je najučestaliji reumatoidni artritis.  

 | Author: PR Foto: PR

„Kroz projekt Reumatlon već godinama radimo na osvještavanju javnosti o važnosti ranog prepoznavanja upalnih reumatskih bolesti. Brojne su aktivnosti Hrvatskog reumatološkog društva usmjerene prema široj javnosti, ali i svim značajnim čimbenicima hrvatskog zdravstvenog sustava kako bismo stvorili uvjete za osnivanje i funkcioniranje ambulanti za rani artritis. U gotovo svim centrima gdje postoje reumatolozi, provode se programi dodatne edukacije i suradnje s liječnicima obiteljske medicine koji su temelj zdravstvenog sustava u svim segmentima zdravstvene skrbi, pa i u prepoznavanju i ranom liječenju reumatskih bolesti. Spomenimo da je samo u Zavodu za Kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb provedena ciljana edukacija za prepoznavanje rane upalne bolesti zglobova i kralješnice za više od 500 obiteljskih liječnika uz omogućavanje brzog dostupa do specijalističke skrbi za one kojima je najpotrebnija“, ističe dr. Miroslav Mayer.

Povezivanje s pacijentima

Projekt Reumatlon pritom je i odličan primjer uspješne i plodonosne suradnje pacijenata i liječnika povezanih s istim ciljevima, a to su pružanje najbolje skrbi oboljelima te postizanje njihove remisije, vraćanja u normalan život.

 | Author: PR Foto: PR

Budi brža od reume!

Hrvatsko reumatološko društvo i udruga pacijenata Remisija stoga te poziva da se pridružiš humanitarnim utrkama Reumatlon i Mini Reumatlon koje će se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, trčati 20. listopada na Bundeku – sudjelovanjem i donacijama i ti ćeš doprinijeti organizaciji prvog dječjeg reuma kampa u Hrvatskoj u kojem će se pomoći najmlađim pacijentima da se uspješnije nose s teretom bolesti te poboljšaju kvalitetu života. Za utrku se možeš prijaviti na stranici www.stotinka.hr, a više informacija o projektu Reumatlon potraži na web stranici http://reumatlon.eu te na Facebook stranici http://www.facebook.com/reumatlon.

Ne zatvaraj oči pred problemima, pa tako niti pred reumom, ne bježi! Poveži se s nama i budimo brži od reume!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.