Zdravlje Simptomi i pomoć 24. travnja 2017.

Sve o gljivičnoj infekciji stopala - kako je liječiti i spriječiti?

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša stopala su često zanemarena, ugurana u tijesne cipele i sintetičke čarape cijeli dan. Što se više znoje, veća je vjerojatnost da ćemo dobiti gljivice na stopalima, odnosno tineu pedis - što se popularno naziva i atletsko stopalo.

Naime, gljivice jako vole mračna, vlažna i topla mjesta, a infekcija se očituje crvenilom, mjehurićima, svrbežom, diskoloracijom i zadebljanjem kože. Mogu se proširiti i na nokte, pri čemu oni izgledaju žuto, zadebljano te postaju drobljivi i lako lomljivi.

Vodič o simptomima, liječenju i nekim najčešćim zabludama

1. Gljivična infekcija nogu ili atletsko stopalo može se dogoditi svakome, iako ime govori da pogađa atlete. Ne morate uopće biti sportaš da biste se zarazili. Možete ju dobiti zbog umjetnih materijala cipela i čarapa koje nosite, zbog čega se vaše noge pojačano znoje. Isto tako ako hodate bosi po javnim prostorima kao što su bazeni, saune ili tuševi u teretanama. Infekcija je dobila ime jer češće pogađa osobe koje nose čarape i tenisice i pri tome su tjelesno aktivni, a njihove su noge u vlažnom i toplom ambijentu koji pogoduje gljivicama.

2. Iako se redovito tuširate, infekcija se ne povlači? Iako je pranje, osobito između nožnih prstiju bitno, još je bitnije da stopala, tabane i prste jako dobro posušite. Infekcija ima manje veze sa čistoćom, jer čak i ako perete noge nekoliko puta na dan svejedno se možete zaraziti na nekom javnom mjestu, osobito ako su vam stopala vlažna i hodate bosi. Isto tako infekciju možete dobiti ako koristite ručnik ili cipele zaražene osobe.

3. Gljivična infekcija može izgledati drugačije na svakoj osobi. Nekima se između prstiju pojavljuju mjehurići i svrbi ih, nekima koža samo izgleda suha i peruta se. Ako niste sigurni o čemu se radi, posjetite liječnika specijalista - dermatologa.

4. Infekcija ne može proći sama od sebe, dapače, što više čekate ona će se samo pogoršavati. Može se i pretvoriti u prilično ozbiljnu što dulje odlažete liječenje. Liječenje se sastoji od mazanja zaraženog dijela kože antimikotskom (protu-gljivičnom) kremom i kapanja noktiju antimikotskom otopinom kao što su npr. krema i otopina Exoderil. Nemojte prestati s liječenjem čim nestanu simptomi, jer nestanak simptoma ne znači da ste pobijedili gljivice.

Što učiniti da se infekcija ne ponovi?

Kako bi se spriječio povratak gljivične infekcije kože, liječenje kremom Exoderil potrebno je provoditi još najmanje dva tjedna nakon nestanka kliničkih simptoma.

U slučaju gljivične infekcije nokta liječenje otopinom Exoderil može trajati 6 – 8 mjeseci ili duže. Prednost Exoderil otopine i kreme sastoji se u tome da ih je dovoljno namazati ili nakapati samo jednom dnevno.

Ako imate gljivice redovito skraćujte zaražene dijelove noktiju jednokratnom turpijom ili steriliziranom grickalicom kako bi otopina Exoderil bolje prodrla u nokat i u žarište infekcije. Redovito mijenjajte hulahopke i čarape (birajte one od prirodnih materijala), kao i cipele. Kremu mažite i na suhe dijelove zaražene kože, najbolje prije spavanja jer ste bosi i stopala se najbolje provjetravaju.

Više o Exoderil proizvodima pročitajte ovdje.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Plaćeni oglas o lijeku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.