Zdravlje Simptomi i pomoć 19. prosinca 2016.

Što uzrokuje nastanak afti i kako ih spriječiti i liječiti?

Usne_Herpes
Foto: Thinkstock EBV je iz porodice herpesa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su bezopasne, male izrasline u ustima mogu biti vrlo bolne i neugodne. Čirevi, odnosno afte javljaju se na unutrašnjoj strani obraza, usnama i jeziku, a mogu mijenjati boju od bijele, crvene, žute pa do sive.

Najčešće je cijelo područje oko njih natečeno. Posljedica su niza malih oštećenja sluznice, poput slučajnog “ugriza” ili ranica nastalih od proteza ili ortodontskih aparatića, no mogu ih izazvati i stres, tjeskoba, hormonalne promjene (neke žene razviju afte u vrijeme ciklusa) ili pad imuniteta.

Sir i kikiriki mogu uzrokovati afte

I određene namirnice, poput jako začinjene hrane, čokolade, kave, kikirikija, badema, jagoda, sira i pšeničnog brašna, mogu uzrokovati afte. Ponekad nastaju zbog pretjerane kiseline u ustima te nedostatka vitamina C i B, željeza, cinka i drugih hranjivih tvari. Sitne ranice izaziva i hrana oštrih rubova, poput čipsa i prepečenca, pa jedi opreznije.
 
Afte ćeš brzo i lako riješiti čak i namirnicama koje već imaš kod kuće. Pomoći može grgljanje tople vode pomiješane sa solju (dvije žličice soli na jednu čašu) te soda bikarbona od koje s malo vode možeš napraviti meku pastu i njome “natapkaš” afte nekoliko puta tijekom dana (ili jednostavno prekriješ s prahom sode bikarbone). Ona posebno pomaže ljudima koji imaju prirodno povećanu kiselost u ustima jer sadrži natrij bikarbonat koji neutralizira kiselinu, a ujedno smanjuje i upalu te razvoj bakterija, pa se nemoj začuditi ako te “zapecka”.
 
Med_3 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pomažu med, glicerin i ulje s vitaminom E

Afte možeš premazivati i medom kako bi zadržala vlagu sluznice i ubrzala ozdravljenje jer med ima antioksidativna i antimikrobna svojstva. Jednostavno umoči vatirani štapić u med i prinesi na zahvaćeno područje. Na isti način možeš koristiti i glicerin ili ulje s E vitaminom. I aloe vera gel ublažava bolove, potiče cijeljenje i djeluje kao antiseptik.
 
Žvačeš li stabljiku od celera, pomoći će ti svojim analgetskim i protuupalnim djelovanjem. I žvakanje nekoliko listića bosiljka uz pijuckanje vode nakon toga također se preporučuje kod prirodnog liječenja afti. Bosiljak djeluje antibakterijski, antifungalno i antivirusno.

Bolje spriječiti nego liječiti

  • Ako se pitaš kako spriječiti afte, postoji nekoliko načina na koje se može izbjeći stvaranje tih malih čireva. Jedan je izbjegavanje određenih namirnica, ali i žvakaćih guma. Koristi meku četkicu za zube koja će smanjiti iritaciju u ustima. Možeš promijeniti i pastu za zube te koristiti onu s blagim sastojcima za osjetljive zube i desni.
  • Jedi jogurt koji sadrži Lactobacillus acidophilus jer ta dobra bakterija uništava loše u ustima. Preventivno jedite od 3 do 4 žlice na dan. Afte se u pravilu liječe u roku od deset dana, no ako afte ne prolaze uz liječenje unutar tri tjedna ili dulje te ako se iznova vraćaju, potraži liječnički savjet.
  • Pomoći će i vrećica čaja koju prislonjenu na aftu drži pet minuta. Čaj ima alkalno djelovanje te neutralizira kiseline zbog kojih afte bole. Kako bi ubrzala zacjeljivanje, stavljaj tinkturu biljke hidrastis (kanadske žutike) na aftu tri puta na dan, barem jedan sat prije jela.
  • Led je učinkovit domaći “lijek” jer smanjuje bol u ustima. Osobito je koristan kad se stavlja na zahvaćena područja čim se pojave prvi simptomi, kao što su trnci i peckanje, te prije no što se pojavi plitka ulceracija.
  • Sjeme korijandera je ajurvedski lijek koji smanjuje upalu. Kuha jednu žličicu sjemenki korijandera u dva decilitra vode. Procijedi pa hladno grgljaj tri ili četiri puta dnevno. Sladić djeluje protuupalno i antimikrobno. Potopi jednu žlicu u dvije šalice vode dva do tri sata pa usta ispiri nekoliko puta dnevno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.