Zdravlje Simptomi i pomoć 02. travnja 2017.

Stiže navala krpelja - evo kojih 7 bolesti nose sa sobom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Krajem ožujka svi smo već tako željni proljeća i sretni zbog duljih dana i sunčanog vremena. Međutim, nismo jedini. I krpelji vole proljeće, stoga u ovom periodu treba pripaziti na njihovu pojavu i opasnosti koje nose sa sobom.

Ove godine, stručnjaci predviđaju pojavu krpelja u još većoj mjeri no prijašnjih godina, a s krpeljima dolaze i bolesti, poput lajmske borelioze i opasne, ali rijetke, pjegave groznice stjenjaka.

Najčešće bolesti koje prenose krpelji

Otkud navala krpelja?

Dok za vrijeme hladne zime krpelji preživljavaju, dolaskom toplijih dana započinje njihovo širenje i povećana aktivnost jer se njihovi domaćini također više kreću u proljeće i ljeti, pa tako dospijevaju u područja koja su zimi za njih prehladna ili nedostupna.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zbog globalnog zatopljenja, područje pogodno za život krpelja iz godine u godinu se sve više širi, prenosi self.com.

Kada je riječ o bolestima koje prenose krpelji, najčešće se govori o lajmskoj bolesti, ali ona nije jedina koju ti ovi maleni nametnici mogu prenijeti.

Lajmska borelioza

Lajmska borelioza je infekcija uzrokovana bakterijom Borreliom burgdoferi, a prenosi se ugrizom inficiranog krpelja. Simptomi su nalik simptomima gripe i uključuju povišenu temperaturu i drhtavicu. Na mjestu ugriza krpelja javlja se crvenilo kože, koje se zatim polako i širi i obično doseže promjer veći od 5 centimetara.

Zaraza se uglavnom uspješno liječi antibioticima, ali kod pojedinaca može uzrokovati i dugotrajne simptome, poznate pod nazivom Sindrom lajmske borelioze. Ovo kronično stanje uzrokuje zamor, bol u zglobovima, pa čak i neurološke simptome te može znatno oslabiti čovjeka.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Savjeti protiv krpelja koji pale

Babesioza

Babesioza je zarazna bolest crvenih krvnih stanica koju uzrokuju paraziti Babesia. Isti krpelji jelena koji prenose lajmsku bolest―prenose parazite Babesia. Bolest češće zahvaća stoku, ali može ugroziti i čovjeka.

Parazit Babesia uzrokuje raspadanje crvenih krvnih stanica, pa zaraženi kao posljedicu dobiva vrućicu i anemiju.

Humana granulocitna anaplazmoza

Ovu infekciju uzrokuje bakterija koja napada bijele krvne stanice. Također ju prenose krpelji jelena, a simptomi su također nalik simptomima prehlade ili gripe. Srećom, ova bolest je prilično rijetka

Pjegava groznica stjenjaka

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ovo je najopasnija bolest koju prenose krpelji i ukoliko nije dijagnosticirana na vrijeme, može rezultirati smrću.Prosječno vrijeme inkubacije je 7 dana, a zatim se javljaju simptomi nalik gripi, nakon kojih dolazi osip. Temperatura može prijeći i 40 °.

Obrati pažnju i na neurološke simptome: glavobolju, nemir, nesanicu i delirij.

Krpeljni meningoencefalitis

Inkubacija bolesti uglavnom traje od 7 do 14 dana, a bolest karakterizira bifazičan tijek. Prva faza bolesti, koja se javlja u dvije trećine zaraženih osoba, manifestira se simptomima nalik gripi.

Ta faza obično traje od jednoga do dvadeset dana, a samo u manjeg broja osoba progredira u sekundarnu fazu, za koju je karakteristično da počinje naglo, uz visoku temperaturu, glavobolju, znakove zahvaćenosti središnjega živčanog sustava, odnosno upalu moždanih ovojnica (meningitis) praćenu jakom glavoboljom, mučninom, kočenjem šije i vrata te fotofobijom.

Nema specifičnoga liječenja za KME i provode se isključivo simptomatske mjere.

Erlihioza

Erlihiozu uzrokuje bakterija roda Ehrlichia, a na ljude je prenose krpelji. Simptomi su slični onima kod pjegave groznice stjenjaka, izuzev što osip ima samo manji broj bolesnika. Bolest počinje naglo, s vrućicom, drhtavicom, glavoboljom i malaksalošću, a prvi simptomi se obično javljaju 12 dana nakon ugriza krpelja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tularemija

Tularemiju ili zečja vrućica je bakterijska zarazna bolest koja se prenosi na više načina, a jedan od njih je ugriz zaraženog krpelja. Simptomi se obično javljaju 2 do 4 dana nakon ugriza, a uključuju glavobolju, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu i snažnu iscrpljenost.

Tularemiju mogu prenijeti i zaražene životinje, pa se poseban oprez savjetuje lovcima. U nekim slučajevima, zaraziti se mogu i mačke koje borave vani, pa obrati pažnju na svog ljubimca.

Kako se zaštititi od krpelja?

U prirodi nosi svijetlu odjeću, kako bi ih lakše uočila na sebi i uklonila prije no što te ugrizu. Majicu uvuci u hlače, a hlače u čarape kada hodaš po travi, posebno visokoj. Preporučljivo je koristiti i zaštitne sprejeve.

Kako pravilno izvaditi krpelja?

Kada se vratiš doma, pregledaj dobro sve dijelove tijela: "Krpeljima je obično potrebno između 24 i 48 sati da se počnu hraniti i prenositi patogene. Ako ih uočiš i ukloniš na vrijeme, imaš veliku šansu izbjeći zarazu", objašnjava dr. sc. Catherine Hill, profesorica medicinske entomologije.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.