Zdravlje Zdravlje žena 22. srpnja 2017.

Simptomi u trudnoći koje ne smiješ ignorirati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Razdoblje trudnoće za svaku je ženu vrijeme velikih promjena, i fizičkih i psihičkih. Većina trudnoća napreduje bez ikakvih problema i većina trudnica, kada i misle da nešto nije u redu, zapravo "puše na hladno". Međutim, postoje neki simptomi koji upućuju na ozbiljnije komplikacije i koje ne biste smjeli ignorirati.

Ako osjećate da s vašim tijelom nešto zaista nije u redu, zatražite liječničku pomoć. Čak i ako se na kraju ispostavi da ste bili u krivu, niti jedan liječnik neće vam zamjeriti što ste ga kontaktirali, a vi ćete biti mirniji. Donosimo vam simptome koji mogu upućivati na ozbiljnije komplikacije.

 1. Intenzivna bol u trbuhu:  Ako ste trudni manje od 12 tjedana i osjećate oštru bol u donjem dijelu trbuha (s jedne ili obje strane maternice), može biti riječ o izvanmateričnoj trudnoći. Bol u ramenima i oko rektuma također upućuju na izvanmateričnu trudnoću pa se obavezno hitno javite liječniku. Oštra bol može upućivati i na spontani pobačaj, traganje posteljice ili prijevremeni porođaj. Bol u gornjem dijelu trbuha oko jetre (na desnoj strani, ispod prsnog koša) može biti simptom preeklampsije - poremećaja koji pogađa 5 do 8 posto trudnica. Javlja se najčešće nakon 20. tjedna trudnoće, a simptomi su visoki tlak i protein u urinu. Jedan od prepoznatljivih simptoma je i naticanje stopala i iznenadni dobitak na težini. Ovaj poremećaj utječe i na majku i na dijete, a ako se ne liječi, može doći do gubitka svijesti, kome pa čak i smrti majke i djeteta. No, bol u gornjem dijelu trbuha može biti i znak loše probave i upućivati na kamence koji nisu toliko opasni. Ipak, potražite pomoć liječnika. Bol u preponama ili donjem dijelu leđa može upućivati na infekciju bubrega koju je potrebno liječiti antibioticima.
 2. Bol u prsima: Može upućivati na plućnu emboliju (krvni ugrušak u plućima) ili upalu porebrice (pleuritis) i ne smije se ignorirati.
 3. Groznica i vrućica: Ako imate temperaturu od 37.8 stupnjeva Celzijusa, a nemate neke druge simptome, odmah se obratite liječniku. Isto tako, ako je temperatura prešla 38.9 stupnjeva, zatražite pomoć liječnika jer možda imate neku infekciju koja zahtijeva liječenje antibioticima.
 4. Pretjerana otečenost donjeg dijela nogu i pretjerano debljanje: Ovi simptomi mogu upućivati na preeklampsiju.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 1. Pretjerano povraćanje i/ili proljev: Iako su jutarnje mučnine neugodne, one nisu opasne. Međutim, ako povraćate stalno i ako ne možete ništa zadržati u sebi, možete dehidrirati. Isto tako, ako imate proljev, smanjuje vam se količina tjelesnih tekućina što može biti opasno za vas i vaše dijete. Ako je povraćanje popraćeno visokom temperaturom, možda ćete morati u bolnicu kako biste primili infuziju.
 2. Glavobolja, dvostruka slika ili sijevanje pred očima: Ako imate glavobolju tijekom prvog tromjesečja ili redovito patite od migrene, vjerojatno se ne radi o nečem ozbiljnom. No, ako imate iznenadne glavobolje, dvostruku sliku ili vam sijeva pred očima u drugom i trećem tromjesečju, to bi mogao biti znak preeklampsije i opasno visokog krvnog tlaka, a to zahtijeva bolničko liječenje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 1. Ispuštanje tekućine iz rodnice ili trudovi: Ako ste na kraju trudnoće, pojačani iscjedak vjerojatno znači da vam je puknuo vodenjak pa se uputite u bolnicu. Ako osjetite pojačano curenje tekućine prije 37. tjedna trudnoće, možda je došlo do ispuštanja plodne vode i puknuća membrane, a to je znak prijevremenog porođaja. Ipak, nemojte odmah pomišljati na najgore. Neke mame misle da im je puknuo vodenjak, a zapravo ih je beba samo malo jače udarila u mjehur pa su ispustile malo urina. Ako ste, pak, osjetili kontrakcije između 24. i 36. tjedna trudnoće, uputite se liječniku. Možda je riječ o uobičajenim Braxton-Hicksovim kontrakcijama, no bolje je da vas pregleda liječnik.   
 2. Bolno mokrenje popraćeno vrućicom, groznicom i boli u leđima: Može biti riječ o infekciji urinarnog trakta koja se liječi antibioticima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 1. Natečene, bolne noge: Bolno natečena noga topla na dodir može biti znak duboke venske tromboze pa hitno nazovite liječnika. No, duboka venska tromboza može se zamijeniti s uobičajenim i bezopasnim stanjem površnog tromboflebitisa koji napada male vene na površini kože donjeg dijela nogu, koje tijekom trudnoće postaju crvene i osjetljive osobito ako ste pretili. Ultrazvučne snimke pokazat će o kojoj je dijagnozi riječ.
 2. Usporavanje ili izostanak pokreta fetusa: Prvo pokretanje bebe osjeća se između 16. i 20. tjedna trudnoće. Nakon 28. tjedna trebali biste osjetiti barem 10 pokreta dnevno. Ako niste osjetili bebu da se miče oko sat vremena, nemojte paničariti. Popijte čašu soka što će i bebi povećati razinu šećera u krvi, nakon čega bi se trebala početi micati. Prije nego što pozovete liječnika, legnite na lijevi bok u mirnoj sobi i vjerojatno ćete osjetiti vašu bebu kako se miče. No, ako vam se učini da je beba u protekla 24 sata bila manje aktivna ili se kretala manje od 10 puta u razdoblju od 12 sati, zatražite liječničku pomoć. Preko ultrazvuka pratit će se otkucaji srca kako bi se vidjelo je li sve u redu. Smanjena količina pokreta može biti znak da je beba pod stresom, što se ne smije ignorirati.
 3. Žeđ i neredovito mokrenje: Ako odjednom počnete osjećati žeđ, koju prati malo mokrenja ili njegov izostanak, to može biti znak dehidracije ili zatajenja rada bubrega, a oba su stanja opasna i za majku i za bebu. Kontaktirajte liječnika.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 1. Vaginalno krvarenje: U prvih 12 tjedana trudnoće mala količina bezbolnog krvarenja je uobičajena. Međutim, ako jače krvarite, najbolje bi bilo da kontaktirate liječnika kako bi vas pregledao. Vrlo teško i bolno krvarenje zahtjeva trenutnu pomoć pa se uputite na odjel hitne pomoći.
 2. Svrab po cijelom tijelu: Može biti simptom trudničke kolestaze (poremećaj funkcije jetre) koji vodi povećanoj akumulaciji žučnih soli u krvotoku) pogotovo ako je prisutna žutica (žuta koža i tamni urin). Ne postoji opasnost za majku, no dijete može biti ugroženo.
 3. Pad ili automobilska nesreća: Padovi i nisu pretjerano opasni jer bebu štiti maternica i plodna voda, no ipak nazovite liječnika i objasnite mu što se dogodilo. Ako osjetite trudove, ispuštanje tekućine ili krvarenje, odmah zatražite liječničku pomoć. Još sličnih tema potraži na portalu Klokanica.hr

Očeva dob kod začeća ima neočekivan utjecaj na dijete!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.