Zdravlje 05. prosinca 2022.

Sigurno si već čula za cupping metodu koju obožavaju sportaši, no znaš li što je to zapravo?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na konferenciji za tisak u hotelu Westin dr. Mehran Shafie, specijalist ortopedije i traumatologije predstavio je vrlo moćnu tehniku Cupping te  serum od gaveza i vražje kandže – SYMPHYTUM.

Na konferenciji za tisak u hotelu Westin dr. Mehran Shafie, specijalist ortopedije i traumatologije predstavio je vakuum ili cupping metodu koju koriste mnogi uspješni sportaši te serum od gaveza i vražje kandže – SYMPHYTUM. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj, Pero Kuterovac, kondicijski trener koji je 2012. godine proglašen najboljim kondicijskim trenerom u Hrvatskoj, fizioterapeut Željko Čop, te brojni drugi uglednici i sportaši koji su pacijenti dr. Shafieja.

Vakuum ili cupping  terapija je vrlo moćna tehnika masaže koja djeluje lokalno na problematičnim područjima, poboljšava cirkulaciju te pospješuje zdravstveno stanje i vitalnost cijelog organizma. 

„Radi se o drevnoj metodi, pojasnio je dr. Shafie, koja ima brojne blagodati, djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava, aktivira i jača imunološki sustav, relaksira, pojačava cirkulaciju, smanjuje napetost, stres i tjeskobu, pozitivno utječe na reumatske bolesti, bolove u leđima, mišićima, sportske i traumatske ozljede, probleme krvožilnog sustava i migrene. U terapiji se koristi moć vakuuma koja vraća cirkulaciju u zone obuhvaćene boli i tako omogućuje dovoljne količine nutrijenata za njihovo liječenje“. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Cupping/hidžamu metodu liječenja u Zagreb je donio upravo dr. Shafie koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1994. godine i stekao zvanje doktora medicine na Klinici za koštanu kirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Završio je specijalizaciju iz ortopedije i traumatologije. Njegovo shvaćanje cuppinga proizlazi iz tradicionalnih okvira. Spojivši znanje iz medicine s tradicionalnom tehnikom uspješno je pomaknuo granice mogućnosti primjene cuppinga u otklanjanju i ublažavanju simptoma određenih bolesti i njihovoj prevenciji. 2018. osniva i Cupping/hidžama centar u Zagrebu.

 „Cupping ili hidžama je tradicionalna alternativna metoda prevencije i liječenja pomoću ventuza - vakuumskih čaša. Godinama ovu tehniku koriste vrhunski sportaši, glumci i pjevači diljem svijeta“, izjavio je dr. Shafie.

Osim što uklanja bol, vakuum terapija može smanjiti upale mišića i neugodne grčeve, a sve o bolovima zasigurno znaju vrhunski sportaši. Među najpoznatijim korisnicima ove metode su dobitnik Zlatne lopte za 2021. Karim Benzema te hrvatski nogometni reprezentativac Luka Modrić. No oni su samo neki od sportaša koji koriste ovu metodu. Blagodati cuppinga/hidžame, međutim, nisu rezervirane samo za sportaše, i vi možete isprobati ovu tehniku u prvom specijaliziranom Centru za cupping/hidžamu u Zagrebu. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Na prezentaciji u Westinu predstavljen je i serum od gaveza i vražje kandže – SYMPHYTUM

Serum SYMPHYTUM brenda SHAFI rezultat je dugogodišnjeg rada dr. Mehrana Shafiea. Riječ je o 100 posto prirodnom pripravku bez štetnih i kemijskih sastojaka. SYMPHYTUM pomaže kod bolova u lokomotornom sustavu bez obzira na podrijetlo i mehanizam nastajanja boli.  Za biljku gavez zbog svog čudesnog djelovanja, kažu da potječe iz rajskog vrta, a to je djelovanje prepoznao i doktor Mehran Shafie te je uz pomoć domaće tvrtke Milla d.o.o., osmislili su serum Symphytum kojeg ekskluzivno možete kupiti u CUPPING/HIĐAMA centru u Zagrebu te na web shopu cupping-centres.com.