Zdravlje 06. studenoga 2016.

Biološki razlozi za i protiv seksa starijih žena s mlađim muškaracima

Kontroverzno
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U medijima posljednjih godina sve češće istupaju parovi u kojima su žene i više od jednog desetljeća starije od muškarca. Iako to izgleda kao novi trend, sigurno je i prije bilo takvih parova samo se javno nije govorilo o njima. Ako se na takve vrste odnosa gleda iz biološke perspektive oni su potpuno opravdani jer je dokazano da muškarci imaju veću spolnu želju u mlađoj dobi, a ženama se povećava sa zrelošću.

Penis se s godinama smanjuje, a klitoris povećava?

"Testisi se počinju smanjivati nakon 40. godine života, s prosječnih tri centimetra na dva u dobi od 60 godina. Testisi postaju manji jer je proizvodnja spermija manja, a oni služe kao njihovo skladišta. Zbog smanjenog obujma testisi se objese što ponekad može biti vrlo neugodno. Naime, nekim muškarcima se događa da na njih sjednu, ako na sebi imaju lepršaviju odjeću. Bolna, no realna činjenica za muškarce je da što su stariji i njihov penis postaje sve manji. Penis se u potpunosti razvije između 17. i 22. godine, a do kraja života može se smanjiti do tri centimetra zbog smanjenog protoka krvi kroz žile. Ženama klitoris raste cijelog života zbog hormonalnih promjena u tijelu. To može poslužiti kao objašnjenje zašto mnoge žene više uživaju u spolnim odnosima u starijoj dobi. Od ulaska do izlaska iz puberteta, klitoris se poveća skoro dva puta", piše 24sata.

Količina estrogena određuje elastičnost stidnice

Iako se prema navedenim podacima čini da bi spolni odnosi između starijih žena i mlađih muškaraca trebali biti idealan, nije tako. Ulaskom u menopauzu i postmenopauzu brojne žene suočavaju se s poremećajem sna, promjenom raspoloženja, osjećajem gubitka osobnosti, smanjenjem libida, ali i objektivnim promjenama teksture kože (gubitak elasticiteta i kolagena), kao i promjenama u kardiovaskularnom i mišićnom sustavu.

"Sve ove promjene temelje se na gubitku hormonske produkcije, odnosno padom razine estrogena i progesterona. Upravo o njihovoj količini ovise brojne tjelesne promjene, a posredno i slika koju žena ima o sebi. Estrogen podupire kolagenski sloj kože, ublažava stanjivanje kože, smanjuje suhoću i iritaciju kože te time izravno djeluje na vaginalno tkivo, elastičnost stidnice, ali i ostalih sluznica na tijelu (suhoća sluznice oka)", pojašnjava prim.dr.sc., Ulla Marton, dr.med. spec.ginekologije i porodiljstva.

Prsnuće vaginalne stijenke pri spolnom odnosu

"Nedostatak estrogena dovodi do stanjenja sluznice rodnice uz gubitak mišićnog tonusa ne samo mišićnog dna zdjelice već i mokraćnog mjehura. Posredno, zbog estrogenskog deficita dolazi do nedostatka u produkciji laktobacila i glikogena koji imaju odgovarajuću ulogu u zaštiti rodnice i stvaranju njezine otpornosti, a upravo to je jedan od razloga zbog kojeg dolazi do otežanih i bolnih spolnih odnosa, češćih krvarenja iz same rodnice i upalnih promjena vagine, ali i problema u nekontroliranom otjecanju mokraće pri podizanju tereta ili napornije fizičke aktivnosti",

govori Ulla Marton i objašnjava da promjena kvalitete sluznice vagine koja gubi svoj elasticitet, a time i prilagodljivost prilikom spolnog odnosa može uzrokovati prsnuće vaginalne stijenke koja može biti bezazlena te popraćena oskudnim krvarenjem, ali ne nužno. "Uvijek se mora imati na umu da može doći i do ozbiljnih prsnuća stijenke rodnice u duljini od nekoliko centimetara koja zahtjeva kirurško zbrinjavanje. Opisane situacije znatno su češće kod dinamičnih i intenzivnih odnosa s mlađim muškarcima ili s uporabom predmeta za stimulaciju. Kao što se brinu o koži lica i tijela žene u postmenopauzi koje su seksualno aktivne trebaju posvetiti pažnju svojoj rodnici. Danas postoje preparati koji održavaju vlažnost i elasticitet rodnice ne samo na bazi hormona veći i na bazi hijalurona i time pospješuje održavanje elasticiteta rodnice", objašnjava Ulla Marton.

Može li penis biti prevelik?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.