Zdravlje Slobodno ih pokaži! 21. lipnja 2022.

Savjeti za liječenje gljivičnih infekcija noktiju (uz FungilacSET)

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Krenimo obrnutim putem uz poznatu narodnu izreku – bolje spriječiti nego liječiti! Ovaj savjet je strategija koju svakako treba poslušati u životu, a primjenjiva je i na zdravstvene i na nezdravstvene teme.

Izreku je još lakše prihvatiti kada ju nije teško provesti, a to je i slučaj kod gljivičnih infekcija noktiju – spriječiti ih je lako, a kako? Savjetujemo sljedeće:

1. Postupajte pametno na određenim mjestima

Gljivice su mikroorganizmi koji obitavaju svuda oko nas, a čak žive u našim tijelima. Određene vrste mogu predstavljati probleme za naše zdravlje. Kada boravite na mjestima poput bazena, teretana, sauna i sličnih mjesta s većim brojem ljudi s velikom vlagom, pobrinite se da:

  • Dobro održavate higijenu prije i poslije boravaka na tim mjestima
  • Dobro osušite ručnikom stopala i prostor između prstiju
  • Nosite odgovarajuću obuću – papuče ili natikače kako biste spriječili direktni kontakt s površinama

2. Vježbajte pametno

Iako se prilično razlikuju od infekcija noktiju, infekcije kože mogu također biti uzrok infekcija noktiju ako se gljivice razmnože i prijeđu na nokte. Izraz kojeg ste vjerojatno čuli – atletsko stopalo – nazvano je upravo zato što je često među sportašima, a podrazumijeva gljivičnu infekciju kože stopala. Kako biste spriječili, pobrinite se da:

  • Održavate higijenu nakon treniranja
  • Dobro osušite ručnikom stopala i prostor između prstiju
  • Redovito mijenjate čarape
  • Redovite mijenjate, provjetravate i sušite obuću

 | Author: FungilacSET Foto: FungilacSET

3. Pametno s priborom za nokte

Škarice, rašpice i slično su pribori koji dolaze u direktan i ponovljen kontakt s noktima. Pametno je voditi brigu o čistoći tih pribora:

  • Operite ili dezinficirajte sav pribor kojeg koristite – to možete učiniti alkoholom ili plamenom (osim ako pribor nije plastičan!)
  • Nikako nemojte dijeliti pribor za nokte s osobama koji imaju zaražene nokte
  • Također, ukoliko imate jedan ili više zaraženih noktiju, nemojte na zdravim noktima koristiti rašpice i škarice kojima ste doticali zaražene

Ako vam se svejedno dogodi gljivična infekcija noktiju, ne očajavajte. Jadran-galenski laboratorij, hrvatska kompanija iz Rijeke, donosi lijek FungilacSET. FungilacSET sadrži aktivnu tvar amorolfin koja djeluje na široki spektar gljivica tako što ih ubija i zaustavlja daljnje širenje. Lijek je u obliku praktičnog laka za nokte koji se na nokte nanosi samo jednom tjedno, što dodatno olakšava ionako dugotrajno i mukotrpno liječenje. Svakako je važno ne odustati od liječenja, iako ono može potrajati više mjeseci. Kako bi vam liječenje prošlo elegantnije, nitko ne mora znati da imate gljivice na noktima – za vrijeme terapije FungilacSET lakom možete slobodno lakirati nokte svojim omiljenim lakom u boji. To je zato što kozmetički lak ne utječe na djelovanje amorolfina pa tako svoj problem možete elegantno sakriti. To nam je posebice važno u ovim ljetnim i toplijim danima kada iz ormara vadimo laganiju i otvoreniju obuću!

Lijek FungilacSET dostupan je u hrvatskim ljekarnama bez recepta.