Zdravlje 26. listopada 2010.

Razotkrivamo zablude o raku dojke

Rak_Dojke_Roza_1
Foto: thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjeruješ da si sigurna od raka dojke jer u tvojoj obitelji do sada nije bilo te bolesti, ili da od nje oboljevaju samo starije žene? Među ženama kolaju brojne poluistine i zablude o uzrocima i simptomima ove bolesti, a mi ih razotkrivamo u mjesecu borbe protiv raka dojke

Primjerice, nije istina da se rak dojke uvijek pojavljuje u obliku kvržice. Ponekad rak nastaje bez ovog tipičnog simptoma. Liječnici preporučuju ženama da im se jave čim uoče nešto od sljedećeg: promjenu u veličini ili obliku dojke, ispucalu ili stvrdnutu kožu na dojki, bolno mjesto, nabreknuće, crvenilo, svrbež ili iscjedak iz bradavice.

Također, nije točno ni da je svaka kvržica znak raka. Mnoge su kvržice dobroćudne izrasline, poput fibroadenoma ili cisti, koje se često javljaju uoči mjesečnice. Dakako, daj liječniku da prosudi o kakvoj se izraslini radi, za što će možda biti potrebna biopsija. Evo još nekoliko rasprostranjenih mitova o raku dojke. 

Rak dojke je isključivo nasljedan

Od raka dojke ne obolijevaju samo žene koje imaju povijest ove bolesti u obitelji. Dapače, tri četvrtine oboljelih žena nema nijednu rođakinju koja je dobila rak dojke. S druge strane, ni rak dojke u obitelji ne znači da ćeš se i ti razboljeti. Većina žena čije su rođakinje dobile ovu bolest nikad se same ne razbole.

Rak dojke pogađa samo starije

Istina je da vjerojatnost oboljenja raste sa životnom dobi, no ni mlađe žene nisu imune. Potrebno je obavljati redovne preglede svakih nekoliko godina približno od dvadesetog rođendana, a od 40. godine preporučuju se godišnji pregledi, uključujući mamogram ili magnetsku rezonanciju. Mamogram je precizan u 80-90 posto slučajeva, ali obrati pažnju na moguće promjene na grudima neovisno o tome je li mamogram ispao negativan. 

Žene malih grudi ne mogu dobiti rak

Veličina grudi uopće nije bitna za rizik od oboljenja. Niti su žene manjih grudi zaštićenije, niti su one obdarenije u većoj opasnosti. No zato je rizik povezan s tjelesnom masom. Prekomjerna tjelesna težina povećava opasnost od ove bolesti pa je ovo još jedan razlog da održavaš vitkost cijelog života.

Dezodoransi i antiperspiranti uzrokuju rak

Zadnjih se godina proširila glasina da kemikalije iz ovih sredstava prodiru kroz kožu i narušavaju tijek limfne tekućine, izazivajući nakupljanje toksina u grudima. No stručnjaci koji su proveli istraživanja i testirali učinak sastojaka dezodoransa i antiperspiranata tvrde da nema nikakvih dokaza njihove štetnosti po zdravlje dojki.

Pogledaj koje ti vježbe mogu pomoći u prevenciji raka dojke!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.