Zdravlje Zdravlje žena 24. rujna 2016.

Rak dojke - bolest koja se češće vraća mlađim ženama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Velikoj Britaniji provedeno je istraživanje na oko 3.000 žena mlađih od 40 godina koje su oboljele od raka dojke. Rezultati su pokazali nagli rast slučaja vraćanja bolesti za koju se već mislilo da je prošla i to kod mlađih pacijentica nakon pet godina od pojave raka.

Ovo je suprotno od onoga što se obično događa s ovom bolešću. Rak dojke se najčešće dijagnosticira nakon menopauze, a žene mlađe od 40 godina čine tek 5 posto liječenih pacijentica u Velikoj Britaniji.

Nedostatak istraživanja o raku dojke kod mladih žena

Ova bolest se najčešće liječi kemoterapijom, a hormonska terapija tijekom pet godina treba blokirati receptore estrogena. Istraživači su predložili uzimanje lijeka tijekom dužeg vremenskog perioda. Međutim, glavni problem je u tome što bi trebalo uključiti više mlađih pacijentica u eksperiment.

Rak dojke kod mlađih žena može zahtijevati drugačiji pristup liječenju nego kod starijih pacijentica. Preživljanje raka dojke znatno je poboljšano u posljednjih nekoliko desetljeća, a žene danas imaju dva puta veće šanse za preživjeti ovu bolest u odnosu na one kojima je bolest dijagnostificirana sedamdesetih godina. Problem je u tome što se ne može isto reći i za mlađe žene oboljele od ove bolesti. Je li na to utječu manji broj preventivnih pregleda prije 40. godine života pa se bolest otkriva puno kasnije, pogrešan pristup u liječenju ili niz drugih razloga, trebala bi pokazati nova istraživanja na tom području.

Preporučeni pregledi u 20-ima i 30-ima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.