Zdravlje 01. kolovoza 2011.

Najbolji izbor u operaciji mrene!

Oko-Vid1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ultrazvučna metoda - fakoemulzifikacija uspješno uklanja sivu mrenu, bez obzira na njen uzrok nastanka. Ova suvremena metoda potpuno je bezbolna i traje oko 10 minuta, rana spontano zacjeljuje, a pacijent se može vrlo brzo vratiti svom normalnom životu

Zašto nastaje mrena?

Operacija katarakte ili sive mrene u današnje je doba jedna od najsigurnijih operacija.

Siva mrena, najčešće zvana staračka mrena, je zamućenje naše leće - glavnog optičkog tijela koje se nalazi iza zjenice. Leća je prirodno bistra i omogućava lom zraka svjetlosti koje ulaze u oko te ih usmjerava u žutu pjegu- ključno mjesto za stvaranje slike na očnoj pozadini. Ovisno o tome gledamo li predmet u daljini ili na blizu, leća se prilagođava svojim oblikom i tako fokusira sliku u žutu pjegu.

Uzroci nastanka mrene su brojni, no najčešće se radi o fiziološkom smanjenju prozirnosti naše prirodne leće. Može biti potaknut i traumom oka, postojanjem nekih metaboličkih bolesti, najčešće dijabetesa, uzimanjem nekih lijekova kao što su kortikosteroidni lijekovi, postojanjem upalne bolesti oka kao što je uveitis, a mrena može biti i urođena.

Prvi znak nastanka mrene je zamućenje najčešće centralnog dijela slike koju gledamo. Često se takvo zamućenje pokušava popraviti propisivanjem naočala što je vrlo neučinkovito i kratkotrajno rješenje.

Prednosti ultrazvučne metode - fakoemulzifikacije

Bez obzira na uzrok nastanka mrene jedini učinkoviti način liječenja je operacije mrene, koja se u novije vrijeme obavlja ultrazvučnom metodom - fakoemuzifikacijom.

Fakoemulzifikacija je prisutna u cijelom svijetu kao metoda prvog izbora u operaciji mrene. Ranom operacijom, bez čekanja sazrijevanja izbjegavaju se brojne komplikacije i omogućuje brza postoperativna rehabilitacija vida. Oko se za zahvat priprema kapljicama za lokalnu anesteziju što čini zahvat potpuno bezbolnim. Pacijent je tijekom operacije budan, svjestan i surađuje, a zahvat traje oko 10 minuta.

Operacija se započinje malim rezom, veličine oko dva milimetra, mrena se otapa ultrazvukom, uklanja se iz oka te se, kao zadnji korak operacije, ugrađuje odgovarajuća intraokularna leća. Rana se ne šiva nego spontano zacjeljuje. Obzirom na poštednost ovakvog pristupa, mogu se operirati oba oka istog dana.

Još jedna prednost je što nema potrebe ostajanja u bolnici nego nakon zahvata pacijent odlazi kući sa potrebnom terapijom i uputama za ponašanje. Nakon nekoliko dana pacijent se može vratiti svome poslu i normalnom životu.

Odabir leća

Postoji nekoliko vrsta najnovijih modela malih i fleksibilnih intraokularnih leća koje se ugrađuju u oko kod operacije mrene, a razlikuju se po karakteristikama koje daju vidu. Odabir vrste leće, za svakog pacijenta individualno, je dogovor između liječnika i samog pacijenta, u skladu sa njegovim stanjem oka, potrebama i životnim stilom.

Postoje leće koje omogućavaju dobar vid na daljinu, kao sa najboljim naočalama, a za blizinu su pri tome potrebne naočale. Također postoje leće koje nude dobar vid i na daljinu i na blizinu takozvane multifokalne leće te nisu potrebne naočale.

Obzirom na ova obilježja leće fakoemulzifikacija se može koristiti i u refraktivnoj kirurgiji, odnosno u korekciji dioptrije.

Današnji napredak u operaciji katarakte uz pomoć ultrazvuka ostvaren je na tri plana. Tehnički su unaprijeđeni ultrazvučni uređaji, postignut je vrhunac u kirurškoj tehnici izvođenja operacije katarakte, izrađeni su novi modeli malih i fleksibilnih intraokularnih leća te je za pacijenta poštedna i rezultira brzim oporavkom i željenim rezultatima.

Čekanje sazrijevanja mrene su zastarjela shvaćanja i odgovaraju klasičnom kirurškom pristupu koji se već nekoliko desetljeća ne koristi u suvremenoj oftalmologiji.

Više info na: www.svjetlost.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.