Zdravlje Zdravlje žena 24. studenoga 2016.

Proširene vene u trudnoći i rizik od venske tromboze

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kod malog broja trudnica se pojave krvni ugrušci u proširenim venama i to se zove površna venska tromboza. Ozbiljna bolest koja se može pojaviti u trudnoći je duboka venska tromboza.

Količina krvi u trudnoći se povećava i kod pojedinih žena rezultira preopterećenim venama koje počinju "izlaziti" ispod kože. Proširene vene nastale tijekom trudnoće, potpuno se ili djelomično povlače već nekoliko mjeseci iza poroda, zavisno od vašeg genetskog ustroja. Ako ostanu, danas postoje kvalitetne metode za uklanjanje vena.

Koji je razlog oticanja nogu?

Što ako dođe do venske tromboze?

Kod malog broja trudnica se pojave krvni ugrušci u proširenim venama i to stanje zovemo površna venska tromboza. Ozbiljna bolest koja se može pojaviti u trudnoći je duboka venska tromboza (DVT).

Približno se javlja jedan slučaj na 1000 trudnoća. Pojave površne venske tromboze i duboke venske tromboze vrlo su rijetke, a ako se pojave, mogu se učinkovito liječiti. Da bi izbjegli ozbiljnije stadije bolesti na vrijeme posjetite liječnika specijalistu koji će uz pomoć color doplera dijagnosticirati stadij proširenosti vena. Trenutno najmodernija, najuspješnija i gotovo bezbolna metoda uklanjanja proširenih vena je UGFS – ultrazvučno vođeno uklanjanje proširenih vena pjenom. 

Proširene vene se liječe bezbolno uz izostanak rezova, modrica ili oštećenja na koži, a pacijent se neposredno nakon zahvata trenutno vraća svakodnevnim životnim aktivnostima bez neželjenih izostanaka s posla i dugotrajnih bolovanja. Još savjeta za trudnice, potraži na portalu Klokanica.hr.

Ako modrica otiče ili boli, trebaš ići liječniku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.