Zdravlje Zdravi jajnici u svakoj životnoj dobi 08. svibnja 2019.

Primijetiš li povećanje trbuha, bolove u zdjelici ili učestalo mokrenje, pregledaj jajnike!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Simptomi se kod raka jajnika javljaju dosta kasno, kada je bolest već u poodmaklom stadiju. Upravo zato stopa petogodišnjeg preživljavanja kod raka jajnika iznosi manje od 50 posto.

Od simptoma se mogu javiti: nadutost, bol u području zdjelice i donjeg dijela trbuha. osjećaj sitosti koji se javlja jako brzo, često mokrenje i nagla potreba za mokrenjem, zamor, želučani problemi, bol u donjem dijelu leđa, bol tijekom odnosa, zatvor promjene u menstrualnom ciklusu.

Svakog 8. svibnja, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka jajnika kojemu je globalni cilj upravo edukacija o raku jajnika i pripadajućim simptomima jer se radi o jednom od najsmrtonosnijih ginekoloških karcinoma.

Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, rak jajnik godišnje se dijagnosticira kod gotovo 240.000 žena, a smrtonosan je u više od 150.000 slučajeva. U našem slučaju stvari stoje ovako: prema podacima iz Registra za rak od raka jajnika u Hrvatskoj je 2015. godine oboljelo 431, umrlo 319 žena, dok ih je 2016. oboljelo 425 i umrla 301 žena.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Simptomi se često brkaju s probavnim smetnjama

Za ovaj rak nema organiziranog probira i time je važnije osvijestiti žene o važnosti ginekoloških pregleda. Iznimno je važno da žene svih dobi znaju barem osnovne informacije jer je radi kasnog otkrivanja jako velika smrtnost. Problem je, naime, što simptomi vrlo često ostaju neprepoznati, jer se mogu zamijeniti s drugim simptomima manje ozbiljnih bolesti kojima žene ne pridaju osobitu pažnju, posebice probavnih smetnji.

Brojne organizacije koje se bave problemom raka jajnika u cijelome svijetu se ujedinjuju, u zajedničkom cilju educiranja osoba u svojoj okolini o raku jajnika i pripadajućim simptomima. Cilj Svjetskog dana raka jajnika je također izgraditi osjećaj solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima i prijateljima.

Možda te zanima... Rani simptomi raka koje ignoriraju žene i muškarci Zdravlje

Simptomi se javljaju jako kasno

Simptomi se kod raka jajnika javljaju dosta kasno, kada je bolest već u poodmaklom stadiju. Upravo zato stopa petogodišnjeg preživljavanja kod raka jajnika iznosi manje od 50 posto. Od simptoma se mogu javiti: nadutost, bol u području zdjelice i donjeg dijela trbuha, osjećaj sitosti koji se javlja jako brzo, često mokrenje i nagla potreba za mokrenjem, zamor, želučani problemi, bol u donjem dijelu leđa, bol tijekom odnosa zatvor i promjene u menstrualnom ciklusu.

Ukoliko su neki od ovih simptoma konstantno prisutni, a promjene stila života ili prehrane ne pomažu njihovom otklanjanju, nužno je posjetiti liječnika. Što je dijagnoza ranije postavljena, veće su šanse za izlječenje. Rak jajnika najčešće se javlja kod nerotkinja, a drugi rizični čimbenici uključuju ranu dob menarhe, kasnu menopauzu te neuzimanje oralne kontracepcije.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Potisnuta ovulacija kao zaštitni čimbenik

Možemo zaključiti da je potisnuta ovulacija zapravo zaštitni čimbenik, a hipoteze o etiologiji bolesti odgovaraju ovom zapažanju. Jedna od hipoteza je pretpostavka neprekidne ovulacije, prema kojoj stalni popravak epitela do kojeg dolazi nakon svakog ovulacijskog ciklusa zapravo povećava vjerojatnost spontane mutacije stanica epitela jajnika i posljedični nastanak zloćudnih promjena.

Rizični faktori

Među faktore koji mogu utjecati na pojavu raka jajnika ubrajamo dob (najviše žena obolijeva nakon menopauze), obiteljsku povijest bolesti, prethodne zloćudne bolesti i prethodnu endometriozu. Obolijevanju su također sklonije žene koje nisu rađale ili su rodile jako kasno, kao i žene koje su veoma rano dobile prvu menstruaciju. Ne treba zanemariti ni utjecaj životnih navika.

Pušenje, izostanak tjelesne aktivnosti i prekomjerna težina također doprinose pojavi raka jajnika. Pušenje izaziva raniju menopauzu Zbog činjenice da se simptomi javljaju relativno kasno, važna je uloga preventivnih ginekoloških pregleda. Redovitim posjećivanjem ginekologa pružaš si najveću šansu za pravovremeno otkrivanje, a kasnije i liječenje ovog raka. Samo liječenje može uključiti kiruršku terapiju, kemoterapiju i radijacijsku terapiju, a obično je riječ o kombinaciji dvaju metoda. 

Važno je educirati žene da, primijete li neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem stalno tijekom nekoliko tjedana, trebaju potražiti pomoć i posavjetovati se s liječnikom. Također je vrlo važno da žene redovito odlaze na preventivne ginekološke preglede, piše na stranici Hrvatskog zavoda za Javno zdravstvo.

U cilju edukacije Udruga SVE za NJU ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava s dva događaja. Najprije će 8. svibnja, u 11 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, održati javnu tribinu na kojoj će o brojnim aspektima te bolesti, o radu u multidisciplinarnom timu, novostima u liječenju raka jajnika, dosadašnjim iskustvima u genetskom testiranju žena oboljelih od raka jajnika te o dobroj praksi, organizaciji i radu genetskog savjetovališta za rak dojke i jajnika govorit će ugledni stručnjaci: prof. dr. sc. Herman Haller, mr. sc. Višnja Matković,  prof. dr. sc. Damir Babić, prof. dr. sc. Ante Ćorušić, dok će prim dr. sc. Paula Podolski predstaviti hrvatski prijevod novog ESMO vodiča za rak dojke. Javnu tribinu u HND-u otvorit će Ronalda Kovačević, žena koja se 10 godina liječi od raka jajnika.

Glavna je poruka navedenih događanja da rak jajnika jest ženska bolest, ali nije samo ženski problem. U zdravlju i bolesti žene trebaju podršku partnera. Voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge SVE za NJU Ljiljana Vukota predstavit će, pak, drugo događanje posvećeno borbi protiv raka jajnika, a to je javnozdravstvena akcija “To nisu samo ženske stvari”, koja će biti 25.svibnja 2019. godine na zagrebačkom Bundeku i u sklopu koje će biti organizirana i humanitarna utrka.

Ako te zanima utrka, klikni!
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.