Zdravlje Zdravlje žena 13. listopada 2016.

Dame, danas slobodno bacite svoje grudnjake!

1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Današnji datum, 13. listopada, obilježava se kao Svjetski dan bez grudnjaka. Pozivom ženama da na jedan dan odbace grudnjake i ujedno pregledaju svoje grudi želi se podići svijest o raku dojke u mjesecu posvećenom upravo ovom velikom zdravstvenom problemu

Kako se pridružiti obilježavanju Svjetskog dana bez grudnjaka? Jednostavno, skini svoj grudnjak i oslobodi svoje grudi, a to neka bude prilika da obaviš samopregled dojki. 

Rak dojke - bolest koja se češće vraća mlađim ženama

 

A photo posted by Chan Tal (@chntl_x) on

Prvi dio samopregleda dojki

Naime, ako se rak dojke otkrije na vrijeme mogućnost njegova izlječenja veća je od 90 posto. Za samopregled treba odvojiti desetak minuta. Pregled treba početi promatranjem dojki u ogledalu, promatra se izgled kože i bradavica, pomičnost dojki kod podizanja obje ruke te posebno pomičnost i izgled kože kada dojku pomičemo u raznim smjerovima. Kod pregleda desne dojke desna ruka je podignuta iznad glave, a lijevom rukom, koja stavimo iznad bradavice, pomičemo donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima i gledamo hoće li se bilo gdje na koži pokazati bilo kakva nova promjena, da li nešto kožu ili bradavicu povlači ili gura, da li se koža preko nečega napinje ili na bilo koji način mijenja. Istu radnju ponovimo s lijevom dojkom. Sve nove promjene potrebno je pokazati liječniku.

Drugi dio samopregleda

Drugi je dio samopregleda, pipanje dojki. Najbolje je dojke pipati i sjedeći i ležeći, jer se neke promjene bolje uočavaju sjedeći, a druge ležeći. Najbolje je spojiti prste kako bi povećali površinu pipanja i izbjegli mogućnost da male kvržice pobjegnu pred raširenim prstima. Najbolje je ovo raditi dok su dojke mokre, u kadi s nekim gelom za tuširanje ili izvan kade namazati ih nekim mlijekom ili uljem za tijelo. Svaki dio dojke treba precizno i temeljito opipati, zatim cijelu dojku, i to u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru. Jedan smjer nikako nije dovoljan da bi različito raspoređene strukture u dojci dobro opipali, osjetili i zapamtili njihov raspored. Upravo je to razlog zašto svaki dio dojke moraš pipati iz što više smjerova kao bi vam svaka struktura došla pod prste iz što više smjerova. Pojava iscjetka može signalizirati ozbiljne bolesti dojke. Potrebno je dva do tri puta stisnuti cijelu dojku pokretima kao kod izdajanja mlijeka, i vidjeti ima li kakvog iscjetka. Svaku pojavu iscjetka treba signalizirati liječniku.
 

Najčešće istine i zablude o raku dojke na jednom mjestu

 

A photo posted by sa'pilaa' moo 🐮 (@heypilaa) on

 

A photo posted by Ay.. (@andissoraya) on

Muškarci isto mogu oboljeti od raka dojke – na koje znakove treba paziti?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.