Zdravlje 09. lipnja 2010.

Preventivni pregledi za žene i muškarce

Pregled_Lijecnici
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene i muškarci trebali bi s ciljem očuvanja zdravlja i ranog otkrivanja bolesti specifičnih za svoj spol redovito raditi i preventivne preglede. Za žene su to ginekološki pregled, PAPA test, ultrazvučni ginekološki pregled i pregled dojki, a za muškarce pregled prostate

Ginekološki pregled uključuje pregled vanjskog i unutarnjeg spolovila (pregled pomoću spekuluma, palpacijski pregled, rektalni pregled, pregled ultrazvukom), te uzimanje uzorka sluznice vrata maternice (bris štapićem s vatom) i svoda rodnice (struganje špatulom) kojim se pomoću citološkog PAPA-testa provjerava abnormalnost sluznice, a time se omogućuje i rano otkrivanje raka vrata maternice (cerviksa).

Rak vrata maternice treći je najčešći zloćudni tumor genitalnih organa u svijetu, a u Hrvatskoj obuhvaća četiri posto svih novootkrivenih malignih bolesti u žena, što godišnje čini 17 novih slučajeva na 100.000 žena. Zahvaljujući uvođenju sistematskih pregleda žena uz obvezno uzimanje citološkog PAPA testa, naglo se smanjio broj oboljelih!

Nakon obavljenog pregleda liječnik ti može preporučiti kontracepciju, dati preporuku za uzimanje terapije kod eventualnih upala ili infekcija te eventualno i daljnje pretrage.

Ginekološki pregled treba obaviti najmanje jednom godišnje u cilju prevencije, ali se svakako moraš javiti ginekologu i češće ako imaš neke od sljedećih problema: bol, svrbež ili pečenje u području spolovila ili prilikom spolnog odnosa, bol u donjem dijelu trbuha, iscjedak te poremećaje menstrualnog ciklusa (izostanak menstruacije, bolne menstruacije, neredoviti menstrualni ciklusi, itd.).

Ne zaboravi pregled dojki!

Pregled dojki je nezaobilazan dio sistematskog pregleda žena s ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke koji se godišnje u našoj zemlji otkriva u novih 2 600 slučajeva. Uz palpacijski pregled dojke, ovisno o dobi žene, provodi se ultrazvuk dojki (barem jednom godišnje uz fizikalni pregled dojki), te za žene zrelije životne dobi mamografija. Nakon 50. godine života mamografiju treba obavljati jednom godišnje.

Dodatna pretraga je i magnetska rezonancija dojke, osobito pogodna za trudnice ili mlade žene.

Ključni dio prevencije zloćudnih bolesti dojke je samopregled dojke s kojim svaka žena treba započeti od 20. godine, i provoditi ga jednom mjesečno između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa.

Pregledi za muškarce

Preventivni pregled za muškarce uključuje pregled prostate (urološki pregled) - palpaciju prostate, ultrazvuk prostate i određivanje vrijednosti tumorskog markera PSA (prostata specifični antigen) koji se koristi za rano otkrivanje karcinoma prostate.

Osim kod bolesnika s rakom, PSA može biti povećan i u nekim drugim stanjima (nakon ejakulacije, kod dobroćudnog uvećanja prostate, upale prostate, ovisno o dobi) pa povišene vrijednosti ne znače odmah da muškarac ima karcinom prostate već ukazuju na potrebu da se provedu daljnji dijagnostički postupci.

Svaki muškarac stariji od 50 godina treba jednom godišnje učiniti urološki pregled i PSA test, a ako postoji pozitivna obiteljska anamneza, s pregledima treba započeti i u ranijoj dobi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.