Zdravlje 17. svibnja 2010.

Pregledaj madeže prije ljeta

Madezi.Pregled
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeto nam je sve bliže i uskoro počinje sezona sunčanja. Upravo je sada pravo vrijeme da pregledaš svoje madeže. Pročitaj upute kako napraviti samopregled kod kuće, a kako izgleda pregled dermatoskopijom koja brzo otkriva sumnjive madeže na tijelu pokazala nam je prim.mr.sc. Antica Soldo

U cijeloj Europi se tijekom svibnja besplatnim dermatološkim pregledima obilježava Europski dan borbe protiv melanoma, takozvani ''Euromelanoma Day'', koji se u Hrvatskoj se obilježio nešto ranije, 23. travnja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, od čega čak 160 tisuća od najzloćudnijeg među njima, malignog melanoma od kojeg godišnje umire 41 000 oboljelih.

Dermatoskopija - brzi pregled madeža

Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, a kako većina nas ne može zamisliti ljeto bez cjelodnevnog ''prženja'' na plaži, posjetili smo Polikliniku Klapan Medical Group u Ilici 191A u Zagrebu  i provjerili kako zašto je jednom godišnje dobro obaviti dermatoskopiju - neinvazivnu dijagnostičku metodu pregleda madeža ručnim dermoskopom.

U Poliklinici Klapan Medical Group koriste jedinstven digitalni dermatoskopski SONY-DermLite II Multi-Spectral sistem, sa slikama izuzetno velike kvalitete i gustoće od 8.0 Mega pixela, koji omogućuje dijagnostiku i teledijagnostiku, kompjutorsku pohranu i kontinuirano praćenje svih kožnih promjena u obliku slikovnih sadržaja na najkvalitetnijoj razini.

Isto tako, posebnim kompjutorskim programom omogućuje se detaljna analiza svih slika (madeža) za potrebe precizne dijagnostike (npr. odluka da li pojedine madeže treba operirati ili ne), kao što se i svi slikovni zapisi pacijenata posebno mapiraju u kompjutorskom sustavu Poliklinike, te se analiziraju moguće promjene na kontrolnim pregledima koji slijede svakih 6-12 mjeseci. Time se ostvaruje cjelovita i pouzdana dijagnostika svih madeža, svakog pacijenta zasebno.

Glavna funkcija kompjutorizirane dermatoskopije je detaljna analiza pigmentnih promjena, praćenje postojećih madeža, identifikacija novih, formiranje kompjutorske mape madeža za svakog pregledanog bolesnika, te arhiviranje fotodokumentacije.

Jednom godišnje na pregled

'Ručnim dermoskopom se pregledava kompletno tijelo od vlasišta do stopala, a kompjuterski sustav omogućuje detektiranje svih promjena ili nepravilnosti na madežima. Fotodokumentacija se arhivira, a madeži se redovito prate u određenim vremenskim intervalima, od tri, šest mjeseci ili godinu dana', objasnila je dermatologica prim.dr. Antica Soldo iz Poliklinike Klapan.

'Preporučila bih svima da jednom godišnje naprave pregled madeža, a osobito osobe svijetle puti i očiju, koje su u djetinjstvu više puta izgorile na suncu, osobama koje se na radnom mjestu izlažu suncu ili su u obiteljskoj anamnezi imale slučaj kožnog tumora', dodaje.

Redovito praćenje madeža u određenim vremenskim intervalima, pravovremeno uočavanje svih bitnih promjena, te odstranjivanje sumnjivih madeža uz kontinuiranu suradnju plastičnog kirurga i dermatologa, jamči rano otkrivanje i odstranjivanje malignog melanoma, te samim tim i velike šanse za cjelovito ozdravljenje, kao što je uobičajna svakodnevna praksa u zagrebačkoj Poliklinici Klapan Medical Group.

'Ako se pregledom dijagnosticira da je madež opasan, odstranjujemo ga kiruškim putem i potom šaljemo na patohistološku analizu. Sam postupak odstranjivanja je kratak i traje do pola sata', objašnjava prim.dr. Soldo.

Sumnjivi madeži

Kako prepoznati sumnjivi madež?

Normalni madeži su male, obično smeđe obojene mrlje na koži koje se mogu vidjeti na većini ljudi. Samo manji broj madeža je prisutan na koži od rođenja, dok većina madeža nastaje tijekom života.

Iako se madeži smatraju normalnom pojavom, svaku promjenu u ili oko madeža treba shvatiti ozbiljno jer ona može biti prvi znak pojave melanoma i odmah posjetiti svog dermatologa.

ABECDE pravila

 • A (asymmetry - asimetrija), sumnjivi madež je nepravilnog oblika, tj. asimetričan
 • B (border - rubovi) sumnjivi madež ima nepravilne i nejasne rubove
 • C (color -boja) sumnjivi madež ima više boja i nijansi (smeđa, crna, siva, plava)
 • D (diameter- promjer) sumnjivi madež najčešće je u promjeru veći od 6 mm
 • E (elavation - uzdignuće) u sumnjivom madežu nastaju promjene oblika, boje i veličine

Dijagnoza je pouzdana tek nakon što se madež odstrani i pregleda patohistološki.

Muče te akne? Klikni i pročitaj o laserskom tretmanu akni...

Upute za samopregled

Samopregled možeš napraviti i kod kuće uz pomoć ogledala:

 • pregledaj lice i uši pomoću ogledala. Koristi sušilo za kosu za pregled vlasišta
 • pregledaj dlanove, ruke i nokte. Pomoću ogledala pregledaj laktove, pazuhe i nadlaktice.
 • pregledaj i vrat, trbuh i prsa, a žene trebaju dobro pregledati područje ispod dojki
 • uz pomoć malog ogledala u velikom ogledalu pregledaj potiljak, ramena leđa, stražnjicu, stražnji dio bedara, ruku i ušiju
 • u sjedećem položaju pregledaj unutrašnju stranu bedara, noge, tabane, gornji dio stopala, nokte i genitalno područje pomoću ogledala

S dolaskom ljetnih dana izbjegavaj sunce između 10 i 16 sati, redovito nanosi sredstva za zaštitu od sunca sa zaštitnim UVA i UVB faktorom, nosi kvalitetne sunčane naočale, šešir i koristi suncobran na plaži.

Kontakt:

Poliklinika Klapan Medical Group, Ilica 191A, HR-10000 Zagreb

www.poliklinika-klapan.com

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ivana_zg
   ivana_zg

   nikolina ja te razumijem, to mi je najveci strah u biti, ti madeži, imam ih stvarno dosta, i kad bi ih sve isla pregledavati sama trajalo bi citavi dan.bas ocekujem jedan pregled zbog madeža koji me mući, ali kako se kaže bolje spriječiti na vrijeme

  • Default avatar -
   Nikolina11

   Imam takve madeže 2 jedan na vratu i jedan na nogi...i jako me to brine...ne želim naštetiti svoje zdravlju...ovaj na vratu me jako zabrinuje ima dvije boje crnu na vrhu,a ostalo je smeđe.....No imam problem jedan nisam punoljetna....ali me to jako zabrinjava...a moju mamu to ne zanima..i misli da izmišljam...a bojim se za svoje zdravlje...cijeli život je pred mnom

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.