Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez ispijanja kave, a osim što razbuđuje i daje energiju kava ima niz drugih prednosti za zdravlje. Kava sadrži kofein, a koji kao psihostimulans pojačava funkcije mozga. Osim što ćeš ako popiješ kavu vjerojatno biti učinkovitija, ona može popraviti tvoje raspoloženje i osigurati sretniji te zdraviji život. Naime, osim kofeina kava je izvor i mnogih drugih supstanci
Istraživanja su pokazala da kava sadrži antioksidanse poput klorogenične kiseline. Upravo zbog iznimnog profila antioksidansa koje sadrži, kava može imati povoljan učinak na prevenciju nekih zdravstvenih tegoba. Da ne povećava opasnost od srčanog udara, a možda čak ima i zaštitno djelovanje objavili su znanstvenici s harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu. Tijekom pet godina ispitivali su vezu kave i rizika od srčanog udara na 32.650 Šveđanki u dobi od 40 do 74 godine. U analizama, u kojima su uzeli u obzir i moguće druge faktore, tim stručnjaka je otkrio da žene koje su pile pet i više šalica kave na dan imaju za 32 posto manji relativni rizik od srčanog udara u usporedbi s onima koje su pile do četiri šalice kave.
Nova istraživanja ističu prednosti kave
Konzumacija kave često se povezivala s rizikom povećanog krvnog tlaka, ali najnovija istraživanja pokazuju da umjereno uživanje kave, čak i kroz razdoblje od 30 godina, ima vrlo mali utjecaj na hipertenziju, ili uopće nema. Posebno je zanimljivo i da unos kave može smanjiti opasnost od nastanka žučnih kamenaca i ciroze jetre. Ako se konzumira bez šećera, kava ima i ulogu u smanjenju rizika od pojave dijabetesa tipa dva. Prema studiji objavljenoj u časopisu “The American Chemical Society”, ljudi koji svakodnevno piju kavu,umanjuju rizik od dijabetesa tip 2 za 50 posto. Treba i spomenuti kako kofein ujedno povećava broj aminokiselina u krvotoku i tako mišićima olakšava da koriste mast kao gorivo. Tvoje će tijelo automatski skladištiti rezervne ugljikohidrate, a to može poboljšati učinkovitost tjelovježbe. Uostalom, rezultati istraživanja koje je objavio 'The Journal of Pain', pokazuju da kofein sadržan u 2 šalice kave može prepoloviti osjećaj bola u mišićima.
Kava potiče lučenje serotonina, dopamina, i noradrenalina, koji pomažu regulirati raspoloženje i kognitivne funkcije mozga. Povećana stimulacija tih neurotransmitera također je razlog zašto se preporučuje svakodnevno popiti kavu. Naime, njenom konzumacijom se može utjecati na sprječavanje demencije, a poznato je kako i smanjuje mogućnost pojave Alzheimerove bolesti. Izvješće Instituta za znanstvene informacije o kavi (ISIC) je pokazalo kako bi ispijanje tri do pet šalica kave dnevno moglo za 20 posto smanjiti izglede za razvoj Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su otkrili da dva sastojka kave, kofein i polifenoli, mogu spriječiti pojavu amiloidnih plakova i neurofibrilarnih čvorova u mozgu. Kavoljupci će se složiti da je miris kave prilično smirujuć pa ni ne čudi da umanjuje stres. Tako barem tvrde istraživači s Državnog Sveučilišta u Seoulu.
Kava popravlja raspoloženje jer je puna antioksidansa
Studije također pokazuju da ljudi koji redovito ispijaju kavu imaju 10 posto manje izglede da pate od depresivnih stanja, od onih koji kavu izbjegavaju. Kava te također oraspoložuje jer je puna antioksidansa, a zanimljivo je da tijelo može upiti više antioksidansa iz kave nego iz voća i povrća. Naime, profesor Vinson sa Sveučilišta Scranton proveo je istraživanje o antioksidansima te rezultate predstavio na sastanku Američkog društva kemičara u Washingtonu. Izmjerio je udio antioksidansa u više od 100 različitih namirnica, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, začine, biljna ulja i kavu. Zatim je uzeo u obzir uobičajenu potrošnju svake analizirane namirnice i izračunao doprinos u ukupnom unosu antioksidansa. Pokazalo se da prosječna odrasla osoba kavom unese 1299 mg antioksidansa (prosječni Amerikanac dnevno popije 1,64 šalica kave). Na drugom je mjestu čaj sa 294 mg, slijede banane (76 mg), grah (72 mg) i kukuruz (48 mg).
Recept za Opera kolač
Da kava osim za najdraži napitak, može poslužiti i za pripremu slastica pokazuje i Franckova gastro radionica na kojoj je pobjednica treće sezone MasterChefa Hrvatska Iva Pehar pripremila ukusni Opera kolač. U nastavku donosimo recept kako bi i ti mogla isprobati ovaj odličan desert i popraviti svoje raspoloženje.
Sastojci:
- Biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 30 g šećera
- 300 g mljevenih badema
- 200 g šećera u prahu
- 7 jaja
- 75 g brašna
- 50 g rastopljenog maslaca
- Sirup od kave:
- 1 šalica vode
- 1/3 šalice šećera
- 4 žlice kave Franck
- Coffee butter cream:
- 1/2 šalice skuhane Franck kave
- 4 žlice šećera
- 2 cijela jaja
- 2 žutanjka
- 5 žlica šećera
- 400 g maslaca
- Čokoladni ganache:
- 400 g čokolade
- 2 žlice mlijeka
- 500 ml vrhnja
- 120 g maslaca
Priprema:
- Biskvit: Razmutiti 6 bjelanjaka sa šećerom u čvrst snijeg i staviti sa strane. Posebno izmiješati bademe, šećer u prahu i cijela jaja na laganoj brzini dok ne posvijetli. Dodati brašno i rastopljeni maslac i miješati mikserom na laganoj brzini. Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na četiri dijela i svaku koru peći 5-6 minuta.
- Sirup od kave: Skuhati 4 žlice kave u 473 ml vode (ovo je normativ za 2 šalice kave). Za kolač odvojiti pola šalice, a ostatak poslužiti prema želji. Pola šalice kave potrebno je povezati u manjem loncu s 4 žlice šećera te kuhati 10-ak minuta na laganoj vatri dok se ne reducira, odnosno dok ne ispari voda i dok ne dobijete gusti sirup od kave.
- Coffee butter cream: Skuhanu Franck kavu pomiješati s 4 žlice šećera, reducirati i odložiti sa strane. Dva jaja i 5 žutanjaka pomiješajte s 5 žlica šećera, miješati mikserom do svjetlo-žute boje. U izrađenu smjesu jaja i šećera, dodati prethodno kremasto izmiješan maslac. Kada se sve poveže, dodati i reduciranu kavu.
- Čokoladni ganache: Isjeckati čokoladu na sitne komade i staviti u zdjelu. Mlijeko i vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dodati maslac, sve skupa promiješati i staviti u hladnjak.
- Postupak slaganja: Prvu koru namočiti sirupom od kave te premazati polovinom čokoladnog ganacha. Na to položiti drugu koru, također namočiti sirupom od kave i premazati kremom. Postupak ponavljati za sve kore.