Zdravlje 25. ožujka 2013.

Pranje zubi može biti zabavno!

Zubig
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj još od sredine 90-ih godina ne postoji kontinuirani program dentalne prevencije za djecu, zato su na Sceni Gorica postavili lutkarsku predstavu "Mali Hlapić i strašni Bub" koja ima zdravstveno - odgojni karakter. U planu je da se predstva izvodi diljem Hrvatske s ciljem da pomogne u socijalnoj i osobnoj edukaciji i osvještavanju djece o oralnoj higijeni

Lutkarska predstava "Mali Hlapić i strašni Bub" izvedena je pretpremijerno 22. ožujka, a nastala je u suradnji s Croatia filmom, koji su za potrebe predstave "preselili" malog Hlapića na početak djetinjstva i pokazali njegove prve probleme s dentalnom higijenom i susretom s opasnim i strašnim Bubom (karijesom). Hlapiću na njegovu putu do blistavog osmijeha pomažu, Tetka Četka i Zubarica Anica. Predstavu je režirao Tomislav Pavković, a lutke i scenografiju izradila je Dunja Niemčić.

Predstava za svu djecu Hrvatske

'Edukativna i zabavna predstava o oralnoj higijeni temeljena je na pomno odabranim i pedagoški prilagođenim sadržajima koja će, nadamo se, nasmijati i poučiti najmanje, ali i podsjetiti one malo starije na važnost održavanja higijene zuba i usne šupljine. Ovo je prva edukativna predstava Scene Gorica, a namjera nam je da svake godine produciramo jednu novu', objasnila je Ines Bojanić, umjetnička voditeljica Scene Gorica koja je na tu funkciju stupila početkom ove godine. 

Ekipa predstave osmišljava i edukativnu radionicu, uz stručnu podršku i vodstvo liječnice dentalne medicine Kaje Gmaz, koja će nakon predstave poučavati zašto je važno redovito prati zube. Scenografija je lako mobilna i može se postaviti na otvorene i zatvorene pozornice. Dr. Kaja Gmaz zadnjih 20 - ak godina provodi edukaciju o važnosti oralne higijene u Velikoj Gorici i okolici.

Podrška Ministarstva zdravlja

Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina i ima preporuku i podršku Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" oralne bolesti su među najčešćim kroničnim bolestima, a 90 posto svjetske populacije u opasnosti je od nekog oblika stomatoloških poremećaja, u rasponu od karijesa, parodontnih bolesti do zloćudnih novotvorina usana, usne šupljine i ždrijela.

  • U svijetu 60 do 90 posto školske djece u svijetu ima karijes
  • Incidencija oralnog karcinoma je u većini zemalja između 1 i 10 slučajeva na sto tisuća stanovnika
  • U zemljama s visokim dohotkom 5 do10 posto rashoda javnog zdravstva odnosi se na oralno zdravlje
  • Pušenje, odnosno uporaba duhana, odgovorna je za nastanak skoro polovice svih parodontnih bolesti

U predstavi glume: Hrvoje Zalar, Zrinka Kušević, Mirjana Sinožić, Matija Kezele, Maja Katić i Ana Niemčić. Glazbu je skladao Jurica Leikauff.

Saznaj kako njegovati zube u trudnoći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.