Zdravlje 30. travnja 2020.

Počinje proizvodnja cjepiva protiv sezonske gripe za sljedeću sezonu!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gripa u Hrvatskoj godišnje uzme nekoliko stotina života, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da kumulativna stopa smrtnosti koja se može pripisati gripi iznosi 10 osoba na 100 000 stanovnika.

Savjetodavna skupina stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije održala je svoj sastanak u Ženevi krajem veljače ove godine, kako bi donijela preporuke o sastavu cjepiva protiv gripe za korištenje na sjevernoj hemisferi u sezoni 2020. – 2021. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da kumulativna stopa smrtnosti koja se može pripisati gripi iznosi 10 osoba na 100 000 stanovnika2, dok cijepljenje i dalje predstavlja najučinkovitiju mjeru za sprječavanje teške bolesti uzrokovane gripom3.

Zbog stalnih mutacija virusa gripe Svjetska zdravstvena organizacija svake godine iznova određuje sastav cjepiva protiv gripe te se na osnovu ovih preporuka proizvodi novo cjepivo s izmijenjenim sastavom djelatne tvari4.

Tijekom spomenutog sastanka u Ženevi Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da četverovalentno cjepivo protiv gripe za korištenje u sezoni 2020.-2021. na sjevernoj hemisferi sadrži sljedeće sojeve: A/H1N1, A/H3N2, B/Victoria i B/Yamagata.

Pojam ‘podizanja imuniteta’ u kontekstu prevencije raznih bolesti u javnosti je vrlo često korišten – osobito kada je riječ o uzimanju dodataka prehrani I drugih pripravaka, no najučinkovitiji način utjecaja na ljudski imunitet jest imunizacija, odnosno cijepljenje.

Kompanija Mylan, kao jedan od vodećih proizvođača na tržištu cjepiva protiv gripe, slijedi preporuku danu od Svjetske zdravstvene organizacije za proizvodnju novog godišnjeg cjepiva pa će tako godišnje četverovalentno cjepivo protiv gripe pružati zaštitu protiv četiri soja gripe, što će pomoći u zaštiti od dva virusa gripe tipa A i dva virusa gripe tipa B - A/H1N1, A/H3N2, B/Victoria i B/Yamagata.

Proces proizvodnje cjepiva

Kada je riječ o proizvodnji cjepiva protiv gripe, najčešće se koristi proizvodni proces na bazi jaja5. Ova proizvodnja započinje umnožavanjem virusa u jajima. Virus se zatim deaktivira, nakon čega slijedi odvajanje virusnih čestica i pročišćavanje (solubilizacija) antigena. Nakon pročišćavanja esencijalnih proteinskih antigena od virusa slijedi sterilna filtracija, a antigeni iz pojedinih sojeva se zatim miješaju kako bi se postigao potreban omjer po soju u cjepivu. Svaka se doza cjepiva pakira u injekcije za jednokratnu uporabu. Korištenjem ove dobro uhodane i provjerene tehnologije Mylan je u mogućnosti u kratkom vremenskom roku proizvesti cjepivo za svaki soj virusa gripe.

,,Proizvodnjom cjepiva protiv gripe Mylan je posvećen pružanju adekvatne isporuke i opskrbe cjepivima s dobro utvrđenim profilom imunogenosti i podnošljivosti. Inovacije i tehnologija srž su našeg poslovanja i važan faktor razvoja u proizvodnji cjepiva“, rekao je Željko Ravlić direktor Mylan Hrvatska d.o.o.

Cjepivo protiv gripe indicirano je za profilaksu gripe kod odraslih osoba i djece starije od 3 godine života6, a posebno se preporučuje osobama s povećanim rizik od komplikacija. Četverovalentna cjepiva protiv gripe mogu pružiti dodatnu zaštitu kada cirkulirajuća B linija virusa ne odgovara soju B u trovalentnom cjepivima ili ako obje linije istodobno cirkuliraju.

Cijepljenje je najučinkovitiji način zaštite od gripe, a provodi se jedanput godišnje od listopada do kraja siječnja kod izabranog liječnika opće/obiteljske medicine, pedijatra ili u Zavodima za javno zdravstvo. Cijepljenje smanjuje pobol, komplikacije, broj posjeta liječniku, broj hospitaliziranih i umrlih zbog komplikacija gripe, potrošnju antibiotika i protuvirusnih lijekova te odsutnost s posla. Provodi se već više od 50 godina i jedna je od najučinkovitijih preventivnih intervencija u medicini, kako sa zdravstvenog tako i s ekonomskog aspekta7.

Tijekom ovogodišnjeg Svjetskog tjedna imunizacije Mylan obilježava 70. godišnjicu proizvodnje cjepiva protiv gripe

Ovogodišnji Svjetski tjedan imunizacije, koji se tradicionalno obilježava u posljednjem tjednu travnja (24. do 30. travnja), posvećen je promicanju korištenja cjepiva kao ključne mjere zaštite od bolesti. Imunizacija iz godine u godinu spašava milijune života i nadaleko je prepoznata kao jedna od najuspješnijih i najpovoljnijih intervencija u zdravstvu. Tema ovogodišnjeg Tjedna imunizacije je #VaccinesWork for All – cjepiva djeluju za sve, čime se naglašava da su cjepiva te ljudi koji ih razvijaju, isporučuju i koriste, istinski heroji procjepljivanja jer čuvaju zdravlje svih i svuda. Ove godine Tvrtka Mylan slavi jubilarnu 70. godišnjicu svog iskustva u razvoju i proizvodnji cjepiva protiv gripe, pomažući zdravstvenoj zaštiti obitelji i čitavih zajednica - sprječavajući tako nepovratni gubitak dragocjenih životnih trenutaka.

Mylan dugi niz godina doprinosi povećanju razine dostupnosti cjepivima protiv gripe, kao najučinkovitijeg načina sprječavanja ove bolesti te izgradnje imunosti kako u čitavom svijetu tako i u Hrvatskoj. Gripa može uzrokovati veliki javno zdravstveni pa čak i zdravstveno-ekonomski izazov stoga su adekvatne preventivne strategije neophodne.

,,Cjepiva su jedan od najvažnijih alata za sprječavanje epidemija i održavanja zdravstvene sigurnosti u svijetu. Ove godine slavimo 70. godišnjicu iskustva s cjepivima protiv gripe. Čvrsto vjerujemo da su cjepiva jedno od najisplativijih ulaganja u zdravstvu. U Mylanu smo ponosni na svoju dugogodišnju tradiciju i predanost podizanju svijesti i obrazovanja o važnosti cjepiva protiv gripe. To je ono što nas svakodnevno motivira i pokreće u našem radu!", rekao je ovim povodom Željko Ravlić, direktor tvrtke Mylan Hrvatska d.o.o.

U ovom vremenu globalne zdravstvene krize uzrokovane virusom COVID-19, podizanje svijesti o važnosti godišnjih programa cijepljenja protiv gripe moglo bi doprinijeti i potencijalnom smanjenju ukupnog opterećenja gripom. Kao dio Mylanove posvećenosti pomaganju u zaštiti od sezonske gripe, tvrtka je izgradila veliko iskustvo u razvoju i proizvodnji cjepiva protiv ove bolesti.

Sedamdeseta godišnjica proizvodnje cjepiva protiv gripe važna je obljetnica za tvrtku jer ističe njenu ulogu kao jednog od ključnih sudionika u prevenciji gripe kako u Europi tako i globalno. Tijekom posljednjih 70 godina cjepivo protiv gripe kontinuirano se razvija i unaprjeđuje. U 2018. godini Mylan je tako na prva tržišta lansirao svoje četverovalentno cjepivo protiv influence (površinski antigen), inaktivno. U sezoni 2019./2020. ovo je cjepivo postalo dostupno i u Hrvatskoj. U 2020. godini Mylan će nastaviti s isporukom četverovalentnog cjepiva u namjeri zaštite populacije od gripe, a sve u skladu s odgovarajućim sastavom koji je u veljači ove godine preporučila Svjetska zdravstvena organizacija.

1) https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/gripa-u-sezoni-2016-2017-2/ 
2) WHO, Weekly epidemiological record, 2019, 94, 345-364. (Considering EuroMOMO preliminary estimates)
3) http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/influenza/vaccination/influenza-vaccination-coverage-and-effectiveness (Accessed May 2019)
4) http://gripa.hr/content/cijepljenje/cjepivo_protiv_gripe.aspx
5) https://www.cdc.gov/flu/prevent/how-fluvaccine-made.htm 
6) Mylan. Influvac® Tetra Abbreviated Prescribing Information: influenza vaccine (quadrivalent), based on CCDS 6 April 2018 
7) http://gripa.hr/content/ucestala_pitanja.aspx 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.