Zdravlje Simptomi i pomoć 17. kolovoza 2018.

Pet akupresurnih točaka za pomoć kod alergija i kihanja

Dc11
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako su ti kihanje, curenje nosa, suzenje očiju, crvenilo, svrbež i drugi simptomi alergije stalni pratioci u sezoni cvjetanja drveća i trava, ove sezone umjesto uobičajenih lijekova isprobaj akupresuru! Otkrivamo ti pet točaka koje trebaš pritisnuti za olakšavanje simptoma alergije i uklanjanje njihova uzroka u tijelu

Tatjana Rutonić, Makronovina shiatsu praktičarka, učiteljica na Međunarodnoj shiatsu školi Hrvatska, autorica priručnika "Akupresura – vodič za samopomoć" te autorica seminara "Akupresura – iscjeljujući dodir", objašnjava što je akupresura i kako u svakodnevici može zamijeniti razne tablete:

Akupresura je jednostavna neinvazivna metoda samopomoći kojom možemo olakšati mnoge, posebice akutne tegobe, poput glavobolje, PMS-a, nesanice, alergija, astme, kroničnog umora, konstipacije itd. Jedna od najvećih dobrobiti akupresure jest ta da se smanjuje uzimanje lijekova, za kojima posežemo kako bismo što brže riješili ove uobičajene tegobe.

Svatko može naučiti akupresuru, nije potrebno nikakvo posebno predznanje. Preporučuje se svim osobama koje se već bave nekom tehnikom rada na tijelu, kao i potpunim početnicima koji bi putem nje mogli u nevjerojatno kratkom roku pomoći sebi i svojim bližnjima.

I sam shiatsu tretman ponekad u nekim dijelovima izgleda kao akupresurni tretman, to jest pritiskom na određene akupresurne točke moguće je ne samo olakšati, već i potpuno riješiti mnoge tegobe. Pritisci na točke trebaju varirati od potpuno laganih i mekih do čvrstih i snažnih. Ako je točka koju tretiramo prazna, što ćemo osjetiti kao prazninu u tkivu, tada to područje treba tretirati snažnijim pritiscima, a ako je područje napeto i bolno, treba primijeniti lagani pritisak dok bol ne oslabi, pa tek onda tretirati dublje. Žari li područje koje tretiramo, pritisak je potrebno prilagoditi i zadržati ga sve dok žarenje ne prođe.

Mnogi klijenti su me znali upitati je li moguće da sami sebi rade shiatsu jer su već nakon nekoliko shiatsu tretmana uvidjeli njegovu učinkovitost. Shiatsu ne možemo primjenjivati sami na sebi i za takvu je edukaciju potrebno više vremena, truda i razumijevanja, pa se tada se rodila ideja da ljude podučim ovoj jednostavnoj, a vrlo učinkovitoj tehnici. 

Akupresura se radi samo kad se pojavi neki simptom, tako da je učestalost tretiranja uvjetovana upravo našim zdravstvenim stanjem. Što smo zdraviji, protok energije kroz cijeli psihotjelesni sustav je neometan i ne pojavljuju se simptomi. Kad se počnu pojavljivati različiti simptomi, to je znak da je došlo do neravnoteže u psihotjelesnom sustavu, a očituju se negdje u nekom dijelu tijela. Tad ili idemo kod shiatsu praktičara ili, ako imamo određeno potrebno znanje, sami pokušamo olakšati postojeću tegobu.

Alergije

Alergije predstavljaju osjetljivost na određenu vrstu hrane, materijal, biljku ili životinju (ponekad čak i osobu). One su zapravo prekomjerna reakcija obrambenog (imunog) sustava organizma na inače neškodljive tvari.

Manifestira se kao svrbež na različitim dijelovima tijela, ponekad se pojavljuje crvenilo na koži, a nerijetko i oticanje određenog dijela tijela. Popratne reakcije kao kihanje, kašljanje, curenje iz nosa ili upale grla svima su dobro poznate. Svatko od nas se barem jednom u životu susreo sa tim ne baš ugodnim iskustvom.

Važno je naglasiti da alergije ponekad imaju slične simptome kao i prehlade, no alergije su svakako dugotrajnije. Mogu trajati od 10 dana pa do nekoliko mjeseci. Nadalje, alergije nikada nisu popraćene temperaturom ili bolovima u mišićima, kao kod prehlade. Kihanje je kod alergija učestalo te ne donosi olakšanje kao kod prehlade. Iscjedak iz nosa kod alergija je bistar i rijedak dok je kod prehlada gust.

Alergije se mogu pojaviti u svim životnim razdobljima, a tvari koje izazivaju alergije nazivaju se alergeni i to mogu biti:

  • pelud
  • životinjska dlaka
  • grinje
  • prašina
  • različite biljke
  • određena vrsta hrane

Akupresurne točke protiv alergija:

Debelo crijevo 11 (DC 11)

Nalazi se na nadlaktici, vanjskom gornjem vrhu lakatnog pregiba. Kad saviješ lakat, pojavit će se brazda u pregibu lakta. Točka se nalazi na vrhu brazde.

Debelo crijevo (DC 4)

Kad spojiš palac i kažiprst, na brežuljku koji se formira, pojavit će se mala brazda. Točka se nalazi na kraju te brazde, na vrhu brežuljka.

Trostruki grijač 5 (TG 5)

Nalazi se na gornjoj strani podlaktice, između palčane i lakatne kosti, dva i pol prsta od pregiba ručnog zgloba prema laktu.

Prednji medijalni kanal 6 (PMK 6)

Nalazi se dva prsta vodoravno položena ispod pupka. Ova je točka također poznata kao središte tjelesne energije.

Jetra 3 (J 3)

Nalazi se na vrhu stopala, tri prsta od mjesta gdje se spajaju nožni palac i drugi prst prema skočnom zglobu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.