Zdravlje 02. siječnja 2023.

Personalizirani ortopedski implantati od sada dostupni i u Hrvatskoj

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ortopedi Specijalne bolnice Arithera prvi u Hrvatskoj upotrebljavaju personalizirane implantate kod osteotomija u području koljena. Time se postiže preciznija korekcija osovina nego prilikom upotrebe standardiziranih implantata.

Korektivna osteotomija je operacijska tehnika namijenjena liječenju ranog stadija osteoatritisa kod bolesnika koji imaju poremećaj osovine koljena te je došlo do oštećenja i razvoja osteoartritisa. Osteoartritis je kronična, degenerativna bolest zglobova koja nastaje uslijed propadanja zglobne hrskavice.

U osteotomiji koljena, tibija (potkoljenica) ili bedrena kost (natkoljenična kost) se preoblikuju kako bi se smanjio pritisak na jedan odjeljak zgloba koljena. Prebacivanjem težine s oštećene strane zgloba ublažava se bol i značajno se poboljšava funkcija artritičnog koljena, ispravlja se loš položaj koljena te produljuje životni vijek zgloba koljena. Osteotomijom  se odgađa daljnje propadanje hrskavice i operacijski zahvat ugradnje endoproteze.

Operacije su namijenjene mlađim i aktivnim pacijentima koji imaju problema s koljenima, a žele produžiti vijek trajanja svoga koljena prije definitivnog liječenja u vidu ugradnje parcijalne ili totalne endoproteze. Operacije korektivnih osteotomija u SB Arithera izvode ortopedi Ivan Karlak, dr. med i dr.sc. Mario Josipović, dr. med.

 | Author: Ortopedi Ivan Karlak, dr. med. i dr. sc. Mario Josipović, dr. med. prvi u Hrvatskoj izvode operacije korektivnih osteotomija s personaliziranim implantatima.

„Nakon kliničkog pregleda i učinjene potrebne radiološke obrade prikupljeni podaci se šalju u suradnu ustanovu u Francuskoj, gdje se izrađuju personalizirani implantati za svakog bolesnika ponaosob. Prednost ove metode je u tome što se za svakog bolesnika napravi kompjutorski plan osteotomije i izgled implantata, te se isti dostavi zajedno s instrumentima za osteotomiju, čime se postižu kvalitetni ishodi operacijskih zahvata.“ – izjavio je Ivan Karlak, dr. med., specijalist ortopedije.

Specijalna bolnica Arithera jedna je od najvećih privatnih bolnica u Republici Hrvatskoj, a široka ponuda zdravstvenih usluga s naglaskom na liječenje svih bolesti lokomotornog sustava,  čini ju vodećom institucijom u privatnom medicinskom poduzetništvu. Djeluje u Zagrebu i Dubrovniku, na 4 lokacije.