Zdravlje 20. travnja 2016.

10 najčešćih alergena iz prirode

Alergija_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Breza ima visok stupanj alergenosti.Često se sadi kao ukrasno drvo u gradovima, a spada u skupinu drveća s najalergenijim peludom. Cvate krajem ožujka i početkom travnja te vrlo brzo proizvodi velike koncentracije peludi koja se u niskim koncentracijama može zadržati u zraku sve do kraja svibnja.

  • Joha - Stupanj alergenosti: umjeren do visok. Raste uz nizinske i brdske potoke i rijeke. Uz lijesku, joha je vjesnik peludnih alergija te se njezina pelud pojavljuje tijekom veljače ili ožujka. Zbog križanja s s brezom ljudi mogu biti alergični na pelud oba stabla.
  • Kopriva- Stupanj alergenosti: nizak. Rasprostranjena je po šumama i livadama. Iako cvate krajem travnja i u svibnju, pelud je u zraku prisutan sve do kraja rujna.
  • Pelin - Stupanj alergenosti: visok. Spada u korove, a njegova pelud ima visoko alergena svojstva. Cvate sredinom srpnja pa sve do kraja rujna. Zbog pripadanja istoj porodici sličnog razdoblja cvatnje postoji i križna reakcija s ambrozijom.
  • Ambrozija - Stupanja alergenosti: visok. Proizvodi goleme količine peludi te je jedan od najjačih prirodnih alergena. Cvate početkom srpnja, a vrhunac doseže od sredine kolovoza pa do početka rujna.
  • Crkvina - Stupanj alergenosti: visok. Ova korovna biljka najraširenija je na obalnom području Mediterana. Raste pokraj putova i na kamenjarima. Pelud otpušta početkom proljeća. iako krajem travnja i u svibnju dostiže najviše vrijednosti, prisutan je tijekom cijele godine.
  • Breza - Stupanj alergenosti: visok. Često se sadi kao ukrasno drvo u gradovima, a spada u skupinu drveća s najalergenijim peludom. Cvate krajem ožujka i početkom travnja te vrlo brzo proizvodi velike koncentracije peludi koja se u niskim koncentracijama može zadržati u zraku sve do kraja svibnja.
  • Platana - Stupanj alergenosti: umjeren do visok. Budući da izvrsno podnosi smog, često se sadi na zelenim površinama. Cvate krajem ožujka i tijekom travnja te brzo dostiže visoku koncentraciju.
  • Pitomi kesten - Stupanj alergenosti: umjeren do visok. Osim vjetrom, pitomi kesten spada u stabla koja se oprašuju i kukcima. Pelud je u zraku prisutna od kraja svibnja do sredine lipnja.
  • Grab - Stupanj alergenosti: umjeren. Prema stupnju alergenosti, pelud spada u skupinu umjerenih, a najčešće se pojavljuje u travnju. Rasprostranjen je u šumama, ali se koristi i za uređivanje okućnica, stoga - oprez.
  • Borovi - Stupanj alergenosti: nizak. Trajno zeleni crnogorični grmovi i drveće među najzastupljenijim su vrstama alergena na Mediteranu. U velikim količinama proizvode pelud koja je niskog alergijskog potencijala.

Pročitaj kako eteričnim uljima možeš ublažiti simptome alergije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.