Zdravlje 24. lipnja 2010.

Pametan vodič za porod

Trudnica_
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako naći dobrog ginekologa koji je i pažljiv i stručan? Roditi na klasičan način ili u vodi, ili možda na stolčiću? Prirodnim putem ili aktivno vođenim porodom? U privatnoj poliklinici ili u nekom od državnih rodilišta? Za lakši odabir pogledaj istraživanje Pametne kune o prednostima i manama te cijenama trudničkih pregleda i porođaja u bolnicama, kod privatnika te čak i u inozemstvu

Planiraš li prinovu u obitelji, već sada je vrijeme da počneš pripremati odgovore na ova pitanja. Kako prolazi vrijeme, uz upijanje raznih i različitih iskustava i tvoje će se želje i razmišljanja pa tako i odluke, možda mijenjati. No, važno je uvijek imati na umu da u današnjim uvjetima življenja, sloboda izbora uvelike ovisi o financijskim mogućnostima pojedinca. Koliko god trudnoća i porod bili neprocjenjiva i najljepša životna iskustva, realnost je da oni mogu i stajati.

Cijena pregleda

Svi pregledi vezani za trudnoću, za sve osiguranice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO-a) su besplatni, provode li se u kliničkim bolničkim centrima ili ambulantama koje su ugovorene ustanove HZZO-a. No, želiš li vlastitim izborom voditi trudnoću kod privatnog liječnika, pregledi će te stajati od 300 kuna na više.

Uobičajena je praksa da se trudnički pregledi obavljaju redovito svaka četiri tjedna, tijekom cijelog trajanja trudnoće. Većina trudnica na prvi pregled odlazi oko sedmog tjedna trudnoće, kada je ultrazvučnim pregledom već moguće ustanoviti postojanje ploda i njegove otkucaje srca.

U prosjeku, u devet mjeseci trudnoće, obavi se osam do deset pregleda, koji se sastoje od ultrazvučnog pregleda (cijena kod privatnog liječnika od 150 do 350 kuna), te vaginalnog pregleda (cijena od 150 do 300 kuna).

Ako privatno obavljaš preglede koji se dodatno rade u trudnoći, kao što su rani probir na kromosomske anomalije (tzv. double test), to će te koštati dodatnih 350 kuna, što je cijena laboratorijske pretrage krvi za ovu vrstu pregleda.

Kod privatnika ili u inozemstvu?

Privatna poliklinika za porode u Zagrebu otvorena je prije dvije godine. Obavljaju klasičan porod za koji treba izdvojiti 14.500 kuna, porod u vodi stoji 18.000 kuna, a carski rez 24.000 kuna.

Postoje i dodatni troškovi kao što su epiduralna analgezija (2.000 kuna) ili smještaj u apartmanu za partnera (550 kuna po danu).

I dok se mnoge stanovnice Dalmacije bore za svoja prava da rode u svojim gradovima, neke Hrvatice odlučuju se na porod u mjestima udaljenima i nekoliko stotina kilometara od svog doma.

U Sloveniji se tako, ide na porod u vodi u rodilište Postojna (cijena oko 1.500 eura za porod i 5 dana boravka u apartmanu).

"Porodna odredišta" u Austriji su Feldbach i Graz. Njihove prednosti su holistički pristup porodu – primjena aromaterapije, akupunkture i homeopatskih pripravaka kojima se olakšava porod. Također, radi se o vrlo lijepim i ugodnim lokacijama, rodilja i njena pratnja mogu se opuštati šetajući vrtom, dok se sam porod obavlja u vodi, na stolčiću ili u nekom drugom položaju koji rodilji odgovara.

Cijena ovakvog poroda kreće se oko 9 do 10.000 kuna, uključujući i nekoliko dana provedenih u samoj kući za porode. Ovdje treba pribrojati i troškove goriva i cestarina (i to ne samo jednom za porod, nego i dva, ili više puta za dolazak na konzultacije prije samog poroda).

Iskustva žena koje rode na ovakav način gotovo stopostotno su pozitivna, što može biti dovoljan poticaj da štedite za porod u inozemstvu. Dakako, ovo je poticaj i našem zdravstvu da omogući Hrvaticama da na ovakav način rode i u svojoj domovini.

Izvor: www.pametnakuna.hr

Gdje roditi?

Oko rodilišta u Zagrebu vode se mnoge rasprave. Iskustva žena su različita, pozitivna ili negativna.

Rodilište u Petrovoj žene uglavnom odabiru zbog poznatih liječnika, ali i lakše mogućnosti dobivanja epiduralne analgezije (osim ako se porod ne obavlja noću, kada se u dežurstvu nalazi obično samo jedan anesteziolog). Osim toga, u Petrovoj je moguće zatražiti smještaj u apartmanu koji će te stajati oko 800 kuna po danu.

Sveti Duh poznat je po svojoj tituli "Rodilište - prijatelj djece"; djetetu je omogućen gotovo neprekidni kontakt i boravak s majkom, što podrazumijeva i dojenje.

Rodilište u Bolnici Sestara Milosrdnica (Vinogradska) poznato je po svojim odličnim liječnicima, ali i uslužnom i ljubaznom medicinskom osoblju, te mogućnosti korištenja apartmana (cijena oko 750 kuna).

Za Varaždinsko rodilište odlučuju se i mnoge majke iz Zagreba ili udaljenijih mjesta, upravo zbog sklonosti prirodnom načinu poroda i "rooming inu"- bebice su stalno uz svoje majke, pedijatrijski pregledi nakon poroda odvijaju se dva puta dnevno pred majkama, baš kao i mijenjanje pelena, kupanje i eventualno prihranjivanje.

Rijeka je već duže vremena poznata po porodima u vodi, zbog čega privlači rodilje iz cijele Hrvatske, dok se Split (ali i okolica) može pohvaliti sasvim novim i vrhunski opremljenim rodilištem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.