Zdravlje 07. prosinca 2015.

Gen odgovoran za ovisnost o pušenju

Pusenje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pojedini pušači se puno teže odvikavaju od cigareta, za razliku od nekih koji kad to odluče to i učine. Novija istraživanja su pokazala da bi to moglo imati veze s genima. Znanstvenici su analizirali genetske različitosti u 22 studije na uzorku od devet i pol tisuća pušača i pokušali otkriti koji geni utječu na dopamin tako da osoba odmah prestane pušiti

Na pragu otkrića

Od posebnog interesa su varijacije u genima uključenim u obradu dopamina, neurotransmitera zaduženog za regulaciju centra u mozgu zaduženog za ugodu. Znanstvenici smatraju da nikotin stimulira lučenje dopamina u mozgu te tako uzrokuje ovisnost. Pokušavaju otkriti koji geni utječu na dopamin tako da osoba odmah prestane pušiti.

Znanstvenici su se usredotočili na DNA sekvence naziva Taq1A. Otkrili su da pušači koji su nosili varijaciju koja slijed tzv. A2/A2  lakše se odvikavaju od pušenja od onih koji su nosili ostale varijacije Taq1A.

Otkrij četiri super metode protiv pušenja.

Teško da samo jedan gen uzrokuje ovisnost

Ming Li koautor studije i profesor Katedre za psihijatriju na Sveučilištu Virgina u SAD-u kaže da godišnje u svijetu zbog posljedica pušenja umre šest milijuna osoba. Uspješnost odustajanja od pušenja varira između 10 i 67 posto. "Otkrili smo 'znakovite', ali ne i konačne dokaze da nositelji  A2/A2 DNA uspješnije mogu prestati pušiti", rekao je Li i objasnio kako bi zaključci ovog istraživanja u praksi trebali pomoći kod odvikavanja od pušenja: "Ova istraživanja bi mogla dovesti do razvoja personaliziranih tretmana za odvikavanje od pušenja, ovisno o genima. Napominjem da na pušačke navike utječe mnogo genetskih faktora, a na samo jedan gen."

Ima nešto i u snazi volje

Dr. Norman Edelman, profesor na Državnom sveučilištu Stony Brook u New Yorku izrazio je iznenađenje da bi genetika mogla imati ulogu u odluci o prestanku pušenja. "Imam pacijente koji se jednostavno probude ujutro s odlukom da će prestati pušiti i to doista i učine i one druge koji pokušaju deset puta, ali niti jednom ne uspiju. Genetsko nasljeđe može objasniti neke, ali nikada i sve razlike između onih koji uspiju prestati pušiti i drugih kojima to nikako ne polazi za rukom. Sljedeći korak kojim bi se znanost trebala pozabaviti je da otkriju kako točno određeni geni utječu na ponašanje te mogu li se modificirati, ali to će biti vrlo teško. U svakom slučaju dobro je da se to područje što više istražuje jer što više budemo znali uspješnije ćemo razvijati strategije koje će ljudima pomoći da prestanu pušiti."

Doznaj više o oslobađanju ovisnisti o pušenju hipnozom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.