Zdravlje Simptomi i pomoć 21. svibnja 2021.

Osteoartritis: Kako smanjiti bol i usporiti razvoj bolesti

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osteoartritis je najčešća zglobna bolest karakterizirana kroničnim tijekom, progresivnim karakterom i zahvaćanjem ne samo zglobne hrskavice i priležeće kosti nego i promjenama pripadajućih mišića i ligamenata. Ako se bolest otkrije u ranom stadiju bolje su prognoze za usporavanje njezine progresije (pogoršanja). Na tržištu se pojavljuju i brojni lijekovi za ublažavanje tegoba stoga je bitno ostati informiran.

Činjenice o osteoartritisu

  • Bolovi u zglobovima uzrokovani osteoartritisom dramatično narušavaju kvalitetu života u starijoj dobi.
  • Liječenje osteoartritisa je znatno uspješnije ako se bolest dijagnosticira i počne liječiti u ranoj fazi – na vrijeme!
  • Čak polovica osoba starijih od 55 godina pati od osteoartritisa, a bolesnici u prosjeku provedu i do 20 godina života s ovom kroničnom bolešću koju karakteriziraju bolovi, otečenost, slaba pokretljivost i neugodno škripanje u zglobovima.
  • Relativna novost u liječenju je korištenje kristaličnog glukozaminsulfata koji djeluje analgetski, protuupalno i usporava pogoršanje bolesti te je jedini glukozamin registriran kao lijek.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Pojednostavljeno rečeno, osteoartritis je bolest pohabane hrskavice zgloba. Najčešće su to koljena, šake, kukovi i kralježnica, no bolest može zahvatiti bilo koji zglob na tijelu. Simptomi osteoartritisa poput bolova, oticanja, zvučnih senzacija poput škripanja te zakočenosti i otežane pokretljivosti, dramatično narušavaju kvalitetu života oboljelih. Mnogi bolesnici toleriraju ove simptome jer pogrešno smatraju da je otežano kretanje uz prisustvo boli neizbježna posljedica starenja.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Na temu novosti u liječenju osteoartritisa održan je nedavno i stručni skup savjetodavnog karaktera (Advisory board) koji je okupio eminentne domaće stručnjake iz područja reumatologije. Na skupu je bilo riječi o najnovijim preporukama europskih krovnih tijela za liječenje ove bolesti, a doneseni su i zaključci o važnosti rane dijagnoze, čimbenicima rizika i simptomima te najnovijim znanstvenim spoznajama u liječenju i usporavanju progresije bolesti.

Važnost rane dijagnoze

Osteoartritis je kronična degenerativna bolesti od koje starije osobe ne samo da boluju već uistinu pate! S liječenjem osteoartritisa važno je zato početi u ranoj fazi jer neliječena bolest dovodi do smanjene tjelesne aktivnosti i kondicije, bolova koji ometaju san, umora, depresije i opće onesposobljenosti.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Osteoartritis smanjuje mobilnost, kvalitetu života i produktivnost te povećava upotrebu zdravstvenih i socijalnih usluga

Čimbenici rizika i simptomi

Simptomi osteoartritisa razvijaju se postepeno tijekom 10 do 15 godina, a pojava prvih znakova bolesti događa se u dobi od 55 godina pa i ranije. To znači da bolesnici sa blažim ili težim simptomima osteoartritisa žive i dulje od 20 godina!

Osim dobi, drugi čimbenici rizika su ozljede zglobova, pretilost i oslabljena funkcija mišića. Stručnjaci naglašavaju da su kretanje i regulacija tjelesne težine neophodni i presudni za zdravlje i vitalnost u starijoj dobi. Ova bolest smanjuje kvalitetu života i produktivnost te povećava smrtnost pa kao takva predstavlja veliko i vrlo značajno individualno i društveno opterećenje.

Zbog svega navedenog kontinuirano se ulažu ogromni napori u razvoj učinkovitijih tretmana i lijekova s ciljem usporavanja daljnjeg propadanja hrskavice i saniranja simptoma.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Lijek koji učinkovito smanjuje bol i upalu te usporava razvoj bolesti

Prema smjernicama Europskog društva za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa, terapija u ranoj fazi vrši se lijekovima poput kristaličnog glukozaminsulfata koji osim što djeluje kao analgetik može usporiti napredovanja bolesti!

Europsko društvo za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa ESCEO 2016. godine donijelo je preporuke i smjernice za liječenje osteoartritisa koje kao prvi korak u liječenju osteoartritisa koljena također preporučuju kontinuiranu primjenu simptomatskih sporodjelujućih lijekova poput kristaličnog glukozaminsulfata te povremenu primjenu paracetamola.

Kliničke su studije dokazale da ova supstanca snažnije suzbija bol od paracetamola te jednako dobro kao nesteroidni antireumatici. Zbog toga se smatra jedinim glukozaminom koji treba propisati u prvoj liniji liječenja osteoartritisa.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Iako na tržištu postoje brojni pripravci koji sadrže glukozamin važno je znati da je jedino kristalični glukozaminsulfat registriran kao lijek s protuupalnim i antireumatskim djelovanjem.

Ostale terapijske metode u liječenju osteoartritisa uključuju primjenu glukokortikoida ili hijalurona koji se apliciraju direktno u zglob. Za bolesnike koji nemaju zadovoljavajući učinak na prethodna liječenja preporuka je primjena slabih ili jakih opioidnih analgetika te duloksetina te kao krajnja mjera i kirurško liječenje.

Kristalični glukozaminsulfat dostupan je bez recepta u svim ljekarnama pod nazivom Arthryl®. Sponzorirani sadržaj missMIND za missZDRAVA.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 | Author:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.